Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:19: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 10 Απριλίου 2022 20:41

Έκτακτη παρέμβαση καθηγητή Γ.Ιωαννίδη: «Πρέπει να κηρυχθεί παγκοσμίως η λήξη της πανδημίας Covid-19»

«Πρέπει οι πολίτες να επιστρέψουν στην κανονικότητα τους»

Την άποψη του ότι πρέπει να κηρυχθεί το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού, εκφράζει ο Γιάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού αλλά και της Στατιστικής και της Επιστήμης Βιοϊατρικών Δεδομένων στο Stanford University, χρησιμοποιώντας στοιχεία. 

Ο Ιωαννίδης είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις με το νέο του σχόλιο που δημοσιεύεται στο European Journal of Clincial Investigation και στο οποίο υποστηρίζει ότι είναι καιρός να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας Covid-19.

Να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας Covid-19

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα ελαχιστοποιείται ή ξεχνιέται αλλά θα πρέπει οι πολίτες του κόσμου να επανέλθουν στην κανονικότητα τους».

«Η ετοιμότητα για την πανδημία θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και να οργανωθεί εκ των προτέρων, αλλά δεν πρέπει να διαταράξει τη ζωή».

Ενώ ο Ιωαννίδης αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν ποσοτικοί ορισμοί για το τέλος μιας πανδημίας όπως οCovid-19, υποστηρίζει ότι το ποσοστό ανοσίας που υπάρχει τώρα παγκοσμίως υπερβαίνει το όριο που απαιτείται για να δηλωθεί ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το Covid-19, ενδημικός, δηλαδή θα συνεχίσει να είναι μαζί μας αλλά πλέον δεν δικαιολογείται το καθεστώς έκτακτης ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

«Μέχρι το τέλος του 2021, πιθανώς το 73%-81% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε εμβολιαστεί, είχε μολυνθεί ή συνδυασμός και των δύο».

Οι θύλακες χαμηλής ανοσίας, όπως σε μέρη που ακολούθησαν πολιτικές μηδενικούCovid-19 ή είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε αποτελεσματικά εμβόλια, μπορεί να επιμείνουν, προκαλώντας περιφερειακές εστίες, αλλά πιθανότατα δεν θα δούμε ποτέ ξανά τον Covid-19 να προκαλεί έξαρση και να υποχρεώνει τον πλανήτη να λειτουργήσει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Το να κηρύξουμε την ολοκλήρωση της πανδημικής φάσης του COVID-19 σημαίνει κατανόηση και αποδοχή ενός νέου «κανονικού».

«Η μείωση των θανάτων από Covid-19 πίσω στα τυπικά επίπεδα της εποχικής γρίπης μπορεί να μην συμβεί απαραίτητα το 2022 ή ακόμα και μετά», προειδοποιεί ο Ιωαννίδης.

«Με έναν ολοένα και πιο γηρασμένο παγκόσμιο πληθυσμό, το «φυσιολογικό» μπορεί να εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε υψηλότερους αριθμούς θανάτων… Αυτό δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια συνεχιζόμενη πανδημική φάση», τονίζει ο καθηγητής.

Η χαλάρωση από την πανδημία απαιτεί επίσης μια ευρεία διανοητική μετατόπιση.

Αυτό σημαίνει να εστιάσουμε περισσότερο σε δείκτες όπως οι εισαγωγές σε νοσοκομεία εντατικής θεραπείας για την καθοδήγηση της πολιτικής και όχι μόνο ανάλυση λοιμώξεων ή εστίαση στα κρούσματα.

«Εάν η αντίληψη του κινδύνου επικεντρώνεται σε αριθμό τεκμηριωμένων κρουσμάτων, η ψευδής αντίληψη των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι δύσκολο να αρθεί», γράφει ο Ιωαννίδης.

Η έξοδος από την πανδημία σημαίνει επίσης μείωση της κάλυψης του Covid-19 στα δημοφιλή από τα μέσα ενημέρωσης που έφθασε στα όρια της τρομοκρατίας.

Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί πίστευαν στις αρχές του 2021 ότι το 8% των θανάτων είχε συμβεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών. Το πραγματικό ποσοστό των θανάτων σε ηλικίες κάτω των 24 ετών είναι σήμερα 0,3%.

Επιπλέον, το 33% του πληθυσμού πιστεύει σταθερά ότι ο COVID οδηγεί σε νοσηλεία σε περισσότερα από τα μισά κρούσματα.

Κατά το πιο πρόσφατο κύμα Omicron, το ποσοστό ήταν 3% ή χαμηλότερο.

Η κήρυξη της λήξης της πανδημικής φάσης του Covid-19 έχει οφέλη, λέει ο Ιωαννίδης.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιτρέψει στους οργανισμούς δημόσιας υγείας να επικεντρωθούν ξανά σε πιο πιεστικά παγκόσμια ζητήματα υγείας, όπως η κακή διατροφή και η πείνα, που συλλογικά σκοτώνουν 9 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 3,1 εκατομμυρίων παιδιών.

Ως μέτρο σύγκρισης τουλάχιστον 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από COVID-19 τα τελευταία δύο χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία άνω των 65 ετών και μείωση της παγκόσμιας ανισότητας.

Τέλος, η μετάβαση από την πανδημία στην κανονικότητα θα μπορούσε να αμβλύνει ορισμένες από τις πολιτικές διαιρέσεις που έχουν διασπάσει τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

pronews.gr

Διαβάστηκε 620 φορές