Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:11: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 04 Μαϊος 2021 18:03

Κόκκινα δάνεια: Απόρριψη αιτήσεων δανειοληπτών λόγω… αναρτήσεων στα social media

Νέα δεδομένα φέρνουν στο προσκήνιο αποφάσεις δικαστηρίων που απορρίπτουν αιτήσεις υπαγωγής οφειλετών στον προστατευτικό νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με αποδεικτικά στοιχεία αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου προσκομίζονται στα δικαστήρια για ανταπόδειξη αφορούν αναρτήσεις οφειλετών σε δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram.

Έτσι, στο στόχαστρο των τραπεζών έχουν μπει όσοι ιδιώτες με χρέη προς τις τράπεζες έχουν κάνει αίτηση για την υπαγωγή τους στις ευεργετικές διατάξεις του ν.3869/2010 (γνωστού και ως Νόμου Κατσέλη), ενώ την ίδια περίοδο δημοσιοποιούν φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες κάνουν επίδειξη πλούτου και πολυτέλειας.

Ο δικηγόρος και διαμεσολαβητής Αστικών & Εμπορικών Υποθέσεων, Στρατής Νικολακέας μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» αναφέρει ότι «οι Τράπεζες, προκειμένου να απορριφθούν οι σχετικές αιτήσεις από τα Δικαστήρια, λόγω παραβίασης του καθήκοντος ειλικρίνειας εκ μέρους των δανειοληπτών, έχουν αρχίσει να ελέγχουν εντατικά τους λογαριασμούς και τα προφίλ των υπερχρεωμένων κυρίως στο Facebook και στο Ιnstagram, όπου οι τελευταίοι αναρτούν φωτογραφίες τους από την ιδιωτική τους ζωή όπως π.χ. με ταξίδια στο εξωτερικό και διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία, με ακριβά αυτοκίνητα ή με ακίνητα μεγάλης αξίας».

Η έρευνα των τραπεζών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφορά κυρίως στον έλεγχο εκείνων των φωτογραφιών που έχουν ανεβάσει οικειοθελώς οι δανειολήπτες, με τις οποίες αποδεικνύεται ότι έχουν παραλείψει να αναφέρουν στο δικαστήριο κρίσιμα εισοδηματικά ή περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να πετύχουν την μερική ή ολική διαγραφή των χρεών τους

Οι περιπτώσεις απόρριψης αιτήσεων

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολακέας, κατά την διάρκεια δίκης του Νόμου Κατσέλη, ο δικηγόρος της τράπεζας εμφάνισε φωτογραφίες του δανειολήπτη που πήρε από το λογαριασμό του στο facebook, όπου ο τελευταίος εργαζόταν κανονικά στο θέατρο, ενώ στην αίτησή του δήλωνε μακροχρόνια άνεργος με μηδενικά εισοδήματα!

Σε άλλη περίπτωση ο δανειολήπτης διαφήμιζε τις υπηρεσίες του ως DJ σε διάφορα Bar & Club των Αθηνών στο λογαριασμό του στο Facebook, ενώ στην ένδικη αίτησή του δήλωνε άεργος με μηδενικά εισοδήματα.

Φυσικά, οι υποθέσεις αυτές και των δύο ανωτέρω υπερχρεωμένων απορρίφθηκαν από τα αρμόδια Ειρηνοδικεία.

Επίσης, υπήρχε περίπτωση άνεργου δανειολήπτη, όπου φωτογραφιζόταν υπερήφανος μπροστά από την πισίνα της νέας του κατοικίας και το νεοαποκτηθέν πολυτελές του αυτοκίνητο, ενώ δήλωνε στην αίτησή του ότι δεν διαθέτει καμία κινητή ή ακίνητη περιουσία. Αξιοσημείωτες τέλος είναι και οι περιπτώσεις των εικονικά διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, όπου παρά ταύτα συνεχίζουν κανονικά να αναρτούν φωτογραφίες από την κοινή συμβίωσή τους με την σύζυγό τους!

Υπερχρεωμένοι, όπως οι ανωτέρω, που εντοπίζονται από τις τράπεζες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλα να δηλώνουν στην αίτησή τους και άλλα να κάνουν στην πραγματική ζωή τους ενώ παράλληλα ζητούν από το δικαστήριο να τους διαγράψει τα τραπεζικά τους χρέη, τις περισσότερες φορές απορρίπτονται από τα δικαστήρια της χώρας μας, σημειώνει ο κ. Νικολακέας μιλώντας στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο».

Μηδενικά ή ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα που δηλώνονται από τους δανειολήπτες στα δικαστήρια του Νόμου Κατσέλη ιδίως από μακροχρόνια άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, διασταυρώνονται από τις Τράπεζες με όλα όσα οι ίδιοι οι δανειολήπτες ανεβάζουν οικειοθελώς στο διαδίκτυο με απώτερο στόχο την πάταξη του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλ. όλων εκείνων που ενώ χρωστούν στις τράπεζες και έχουν σημαντικά εισοδήματα, δεν πληρώνουν σκόπιμα τις δόσεις των δανείων τους προκειμένου να πετύχουν την διαγραφή τους με μια δικαστική απόφαση «Νόμου Κατσέλη».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι οι έλεγχοι αυτοί των Τραπεζών σε κάθε περίπτωση δεν παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών, αφού σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι δανειολήπτες διατηρούν δημόσιους και όχι ιδιωτικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, με αποτέλεσμα ο καθένας, ακόμα και ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση του δανειολήπτη, να έχει εύκολης πρόσβαση σε στις φωτογραφίες αυτές.

Υπήρξε περίπτωση δανειολήπτη, όπου ο Δικαστής ερεύνησε από μόνος του την κατοικία του υπερχρεωμένου μέσω της γνωστής εφαρμογής χαρτών της google maps και αφού διαπίστωσε ότι επρόκειτο για πολυτελή βίλα με πισίνα στα Βόρεια Προάστια των Αθηνών και όχι για μια απλή μονοκατοικία απέρριψε την αίτηση του δανειολήπτη.

ot.gr

foto ot.gr
Διαβάστηκε 593 φορές