Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:39: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 13:42

Κυρώσεις γενικά!

Γιώργος Μαρκατάτος

Η τουρκική επιθετικότητα και η παραβατικότητα της στους διεθνείς κανόνες θα την οδηγήσουν στην επιβολή κυρώσεων από οργανωμένες κοινωνίες που δεν ανέχονται αυτό το διεθνές γίγνεσθαι. Η έλλειψη επιβολής κυρώσεων θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα προβλήματα σε άλλους γεωπολιτικούς, οικονομικούς ή πολιτικούς σχηματισμούς, όπως είναι η ΕΕ. Η θεωρία των κυρώσεων είναι ένα περίπλοκο ζήτημα που άλλοτε έχει πολλαπλή αποτελεσματικότητα και άλλοτε απλώς δυσκολεύει τις εξελίξεις για την επίλυση ενός θέματος. Ένα δυστυχές συμπέρασμα συνάγεται από την επιβολή κυρώσεων. Μικρές χώρες που εμπλέκονται συχνά εξαπατούνται από τη διαδικασία αυτή και τίποτα το θετικό δεν προοιωνίζεται από την επιβολή κυρώσεων.

Μικρή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν για το θέμα των κυρώσεων, που έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των εξελίξεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αντλούμε από τη φαρέτρα του διεθνούς και ευρωπαϊκού ρεπορτάζ, αφού μόλις τη Δευτέρα (10 Αυγούστου) ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας δήλωσε ότι είχε εκφράσει «δυσαρέσκεια» στον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο για την απειλή κυρώσεων της Ουάσινγκτον εναντίον ενός γερμανικού λιμένα για αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία[1].

Μιλώντας στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για επιστολή την περασμένη εβδομάδα από τρεις γερουσιαστές των ΗΠΑ, για επιβολή αυστηρών κυρώσεων εναντίον των φορέων εκμετάλλευσης ενός βασικού γερμανικού λιμένα που εμπλέκεται στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. «Το ανέφερα χθες σε ένα τηλεφώνημα με τον (Υπουργό Εξωτερικών) Μάικ Πομπέο και εξέφρασα την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά μου», είπε ο Γερμανός υπουργός.

Το Nord Stream 2, ένας αγωγός 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που σχεδόν ολοκληρώνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, πρόκειται να διπλασιάσει τις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ. Ένα παρόμοιας φύσης γεγονός είναι η νομοθεσία που υπέγραψε πέρυσι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με στόχο  εργολάβους που εργάζονται στο Nord Stream 2 και ένα άλλο ρωσικό έργο φυσικού αερίου, το TurkStream, το οποίο διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα[2].

Οι γερουσιαστές των ΗΠΑ προχωρούν σε αυστηρότερες κυρώσεις στα Nord Stream 2 και Turkish Stream. Οι γερουσιαστές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν νομοσχέδιο την Πέμπτη (4 Ιουνίου) για την επέκταση των κυρώσεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 2 και Turkish Stream της Ρωσίας και στοχεύοντας τα έργα που λέει η Ουάσινγκτον ότι θα ενισχύσει την οικονομική και πολιτική επιρροή της Μόσχας στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως, ενώ αυτές οι κυρώσεις επικεντρώθηκαν στην τεχνική βοήθεια, ο ξεχωριστός νόμος Countering America’s Adversaries Through Sanctions προβλέπει αυστηρά μέτρα που μπορεί να περιλαμβάνουν διακοπή της πρόσβασης στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ. Ο Pompeo ανακοίνωσε οδηγίες τον περασμένο μήνα, ορίζοντας ότι οι γερμανικές εταιρείες θα μπορούσαν να υποστούν κυρώσεις ακόμη και για μικρές επενδύσεις στο έργο. Η Γερμανία εξέφρασε οργή για τον προηγούμενο νόμο περί κυρώσεων, λέγοντας ότι παρενέβη στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Ωστόσο, τα κράτη της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Βαλτικής φοβούνται ότι το Nord Stream 2 θα ενθαρρύνει περαιτέρω τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αναφορά μας στο σημερινό σημείωμά μας στο θέμα των κυρώσεων συνδέεται με ένα άλλο σοβαρό θέμα που αφορά το ελληνοτουρκικό θέμα και την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα. Αν δει κανείς το αποτέλεσμα της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την κατάληψη της Κριμαίας, θα δει ότι χώρες όπως η Ελλάδα πλήρωσαν βαρύ τίμημα τόσο κατά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όσο και για τη συνεχιζόμενη άθλια και υποκριτική ευρωπαϊκή πολιτική που ξεκινά και τελειώνει δυστυχώς στη γερμανική εφαρμογή κανόνων και όχι στο συμφέρον της εταιρικής συνάφειας της ΕΕ. Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, από την παγκοσμιοποίηση στις αρχές της δεκαετίας του 90, όπου εφαρμόστηκαν οι κατάπτυστες πολιτικές της χωματερής, προσφέροντας πρόσκαιρα ωφελήματα και μια διαρκή αγρανάπαυση σήμερα στη χώρα μας, αν συνδέσει κανείς το πόσο ωφελήθηκε η Τουρκία θα δακρύσει, για να μην πω βαρύτερα πράγματα. Το να απαγορεύσεις στους Έλληνες εξαγωγείς στα πλαίσια κυρώσεων κατά της Ρωσίας, να εξάγουν τα αγροτικά τους προϊόντα  στη χώρα αυτή ,επιτρέπει στους Τούρκους να πουλούν με άνεση τα δικά τους, να γίνονται αρεστοί στη Ρωσία, να αγοράζουν με άνεση του S400, παρά τις αμερικανικές διαμαρτυρίες και τις αντινατοϊκές υποτιθέμενες δράσεις!

Και η παράθεση του παραδείγματος αυτού συνδέεται άμεσα με το άλλο σοβαρότατο θέμα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, που μας έχει – ως χώρα – ωθήσει στην απώλεια σημαντικών αγορών ακόμη και στις κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η γείτονα χώρα στέλνει φορτία επί φορτίων στις αγορές αυτές και επιμένει σε μια συσσώρευση πλούτου άνευ προηγουμένου, πλούτο που διοχετεύει στη συνέχεια, στην ενίσχυση των εξοπλισμών της σε βάρος μια βαριά πληγωμένης κοινοτικής  χώρας με ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος, που πολλοί λένε ότι χρησιμοποιήθηκε για να σωθούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες…

Θα θυμούνται δε, οι αναγνώστες μας, τα σημειώματα που συντάξαμε, μόλις πριν λίγους μήνες,  για την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ για το λάδι, τη φέτα φρούτα και κονσέρβες, επιτραπέζιες ελιές και άλλα, γιατί 4 χώρες κατασκευάστριες του AIRBUS χορηγούσαν παράνομες κρατικές ενισχύσεις που έπλητταν την αμερικάνικη BOEING! Και παρά τη μετατόπιση επιβολής των δασμών αυτών, η δαμόκλειος σπάθα είναι σε διαρκή εγρήγορση!

Η σημερινή αναφορά μας, έχει ένα στόχο: να αρχίσει να γίνεται ορατός ο κίνδυνος για την Τουρκία ότι θα βρει απέναντί της, τόσο την Ελλάδα, όσο και την Κύπρο, στην εντός των προσεχών μηνών έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την αναθεώρηση της τελωνειακής της Ένωσης. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να αρχίσει να κουνά το μαντήλι του αποχαιρετισμού προς τους Τούρκους, μήπως συνετιστούν, ή αρχίσουν

να σκέφτονται επιτέλους!

[1] https://www.euractiv.com/section/energy-environment/news/germany-bristles-at-us-sanctions-threat-over-russia-pipeline

[2] https://www.euractiv.com/section/energy/news/us-senators-move-to-tighten-sanctions-on-nord-stream-2-and-turkish-stream/

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 831 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020 12:03