Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  8:27: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 21:21

Ίδιος ο ελεγκτής και ο ελεγχόμενος, αναμενόμενα τα αποτελέσματα…

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Μετά από μια οδυνηρή χρεοκοπία το 2010 και μετά από τρία μνημόνια θα περίμενε κανείς το πολιτικό σύστημα της χώρας να έχει αλλάξει κατά τι. «Κι όλα τα ίδια μένουν» που έλεγε και Ρασούλης… Πέρασε, ως ήταν αναμενόμενο, στα ψιλά της επικαιρότητας, αλλά πρόκειται για μία κολοσσιαία είδηση: Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής ομολόγησε ότι κάνει τα «στραβά μάτια» στα κόμματα που παραβιάζουν το νόμο για τη διαχείριση των οικονομικών τους!!!

Ναι καλά διαβάσατε!  Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Vouliwatch», που αποτελεί μια πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας, κατάφερε με πολύ επιμονή και με την απειλή της προσφυγής στη Δικαιοσύνη να αποσπάσει τα αποτελέσματα  του ελέγχου της Επιτροπής της Βουλής στα οικονομικά των κομμάτων, που για καιρό κρατιούνταν ως επτασφράγιστο μυστικό. Από την απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Θανάση Μπούρα (ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 2019), εντελώς συμπτωματικά… λίγες μέρες πριν συζητηθεί η προσφυγή του «Vouliwatch» στο ΣτΕ, προκύπτει ότι σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα δεν διακίνησαν, ως όφειλαν από το νόμο, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών τα έσοδα ή τις δαπάνες τους.

Η Επιτροπή λοιπόν με βάση της απάντησή της, που αφορά τα στοιχεία των ετών 2016 και 2017, εντόπισε ότι τα περισσότερα κόμματα δεν διακίνησαν τα έσοδα ή τις δαπάνες τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που προβλέπει ο νόμος, για ποσά από 1.000 μέχρι 500.000 ευρώ! Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι το 50% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας σε αυτά τακτικής χρηματοδότησης. Η Επιτροπή, όμως, αποφάσισε να μην επιβάλει κανένα πρόστιμο,  με την αιτιολογία ότι η διάταξη που προβλέπει με σαφήνεια την επιβολή κυρώσεων ίσχυσε από το 2018! Αξίζει να σημειώσουμε ότι και η προηγούμενη νομοθεσία προέβλεπε κυρώσεις, αλλά επειδή δεν αναφερόταν ρητά σε αυτές τις παραβάσεις, η Επιτροπή αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να κάνει «τα στραβά μάτια».

Εντωμεταξύ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσά για ορισμένα κόμματα είναι αρκετά μεγάλα. Για παράδειγμα το ΚΚΕ πραγματοποίησε δαπάνες εκτός των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών ύψους 1,6εκατ. ευρώ το 2016 και 565.000 ευρώ το 2017. Η «Χρυσή Αυγή» είχε το 2016 έσοδα και δαπάνες (εκτός λογαριασμών) από 109.000 ευρώ και το 2017 αντίστοιχα 101.000 ευρώ και 86.000 ευρώ. Επίσης εκτός πλαισίου του νόμου ήταν και η τακτική των κομμάτων τα ποσά πήραν ως κρατική χρηματοδότηση για επιμορφωτικούς σκοπούς, είτε να τα μεταφέρουν στην επόμενη χρήση, είτε να μην τα χρησιμοποιούν για τους σκοπούς που τους διατέθηκαν. Τέτοια περίπτωση είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ που μετέφερε συνολικά το 2016 και το 2017 για επόμενη χρήση περίπου 400.000 ευρώ.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έλαβε σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς και τα διέθεσε, χωρίς αυτό να προβλέπεται από το νόμο, για να εξυπηρετήσει χρέη της στις Τράπεζες και το Δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον δεν τα διέθεσε για έρευνα όφειλε να τα επιστρέψει στο Κράτος. Και εφόσον δεν τα επέστρεψε, όφειλε η Επιτροπή Ελέγχου να της επιβάλει να τα επιστρέψει. Η Επιτροπή αποφάσισε και πάλι να μην επιβάλει καμία κύρωση…

Είναι εύκολο καταλάβει κανείς ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας στο σύνολό του συνεχίζει να κινείται με την λογική «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»… Και είναι αναμενόμενο όταν ο ελεγκτής και ο ελεγχόμενος είναι ο ίδιος, η Επιτροπή Ελέγχου να καθίσταται Επιτροπή ΜΗ Ελέγχου της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων και βεβαίως ΜΗ κυρώσεων…

Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1466 φορές