Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν τυπικά... ταπεινός με την απάντησή του.
«Δεν θα μου δώσουν ποτέ Νόμπελ Ειρήνης», είπε.
«Κρίμα. Το αξίζω, αλλά δεν θα μου το δώσουν ποτέ».
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρώτα όμως δήλωσε πως θα εκκενωθεί η Γαζα από Παλαιστινιους μόνιμα, ενώ όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει αν Αίγυπτος και Ιορδανία αρνηθούν είπε πως δεν μπορούν να μου πουν όχι.
Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε πως θέλει να υπάρξει μια «όμορφη περιοχή» όπου οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να «εγκατασταθούν μόνιμα».
Μιλώντας μαζί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το να βρίσκεσαι στη Γάζα είναι σαν να «ζεις στην κόλαση».
«Νομίζω ότι θα εγκατασταθούν σε περιοχές όπου θα μπορούν να ζήσουν μια όμορφη ζωή και να μην ανησυχούν ότι θα πεθαίνουν κάθε μέρα», είπε.
«Η Γάζα δεν είναι ένα μέρος για να ζουν οι άνθρωποι και ο μόνος λόγος που θέλουν να επιστρέψουν, και το πιστεύω ακράδαντα, είναι επειδή δεν έχουν εναλλακτική λύση».
Συνέχισε: «Είναι πολύ επικίνδυνο για τους ανθρώπους. Κανείς δεν μπορεί να πάει εκεί. Είναι πολύ επικίνδυνα.
«Κανείς δεν θέλει να είναι εκεί. Οι πολεμιστές δεν θέλουν να είναι εκεί. Οι στρατιώτες δεν θέλουν να είναι εκεί. Πώς μπορείς να βάλεις τους ανθρώπους να επιστρέψουν; Λέτε να επιστρέψουν στη Γάζα τώρα; Το ίδιο πράγμα θα συμβεί. Θα είναι μόνο θάνατος».
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως είναι ευτυχής που είναι ο Τραμπ πλέον στον Λευκού Οίκο. Το Ισραήλ γίνεται αυτοκρατορία στη Μέση Ανατολή.
Οι εικόνες του καλοκαιρινού πανικού, των ορδών τουριστών που γεμίζουν τα σοκάκια της Οίας και του Φηροστεφανίου, έχουν δώσει τη θέση τους σε μια απόκοσμη σιωπή. Δεν είναι η συνηθισμένη ηρεμία του χειμώνα, είναι κάτι διαφορετικό, σχεδόν απόκοσμο.
Μετά την αποχώρηση πάνω από 11.000 κατοίκων, εκ των οποίων οι περισσότεροι εργαζόμενοι της εστίασης και του τουρισμού, το νησί δείχνει πιο έρημο από ποτέ. Η εικόνα των κλειστών μαγαζιών, των εγκαταλελειμμένων ενοικιαζόμενων καταλυμάτων και των αδειανών σοκακιών δημιουργεί ένα σκηνικό που θυμίζει περισσότερο ταινία θρίλερ παρά έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο.
Όταν πέφτει η νύχτα, η αίσθηση ερημιάς γίνεται ακόμα πιο έντονη. Ο άλλοτε φωτισμένος πεζόδρομος στα Φηρά είναι βυθισμένος στο σκοτάδι, τα εστιατόρια που κάποτε έσφυζαν από ζωή έχουν κατεβασμένα ρολά και οι σκιές των κλειστών καταστημάτων προσθέτουν μια μεταφυσική διάσταση στην ησυχία. Ελάχιστα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά κι αυτά είναι κάποια ταχυφαγεία.
«Δεν υπάρχει ψυχή έξω μετά τις 8 το βράδυ», λέει ένας από τους λιγοστούς κατοίκους που επιμένουν να μένουν στο νησί παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα. «Ησυχία απόλυτη, σαν να ζούμε σε ένα σκηνικό που περιμένει την επιστροφή της ζωής», συμπληρώνει.
Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ατμόσφαιρα είναι βαριά. Οι καφετέριες που αποφάσισαν να παραμείνουν ανοιχτές λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς οι σερβιτόροι και οι μάγειρες που δούλευαν μέχρι πρόσφατα έχουν φύγει. Άλλες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, αδυνατώντας να αντέξουν την απότομη μείωση της κίνησης.
Η γη που τρέμει και η ψυχολογία των κατοίκων
Σαν να μην έφτανε η αίσθηση εγκατάλειψης, οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες έχουν εντείνει τη βαριά ατμόσφαιρα. Μικροί και μεγαλύτεροι σεισμοί ταρακουνούν τη γη, προσθέτοντας ένα στοιχείο αβεβαιότητας και φόβου.
«Οι δονήσεις μας κάνουν να νιώθουμε ακόμα πιο μόνοι», παραδέχεται μια κάτοικος του νησιού. «Δεν έχεις κανέναν να μιλήσεις, να μοιραστείς αυτό που νιώθεις. Η απόλυτη σιωπή συνδυασμένη με τη γη που τρέμει… Δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την ψυχική υγεία», ανέφερε.
Πράγματι, η απότομη απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια που δημιουργούν οι σεισμοί, έχει καταστήσει τη Σαντορίνη ένα νησί - φάντασμα, όπου η μοναξιά βαραίνει διπλά.
Τώρα, το νησί μοιάζει να περιμένει. Να εκτονωθεί αναίμακτα η σεισμική δραστηριότητα και να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι..
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτος Ζαμπάρας, πραγματοποίησε σειρά επαφών στο Μεσολόγγι με θεσμικούς φορείς, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και οι κάτοικοί της. Στο επίκεντρο βρέθηκαν κρίσιμα ζητήματα, όπως η δημόσια υγεία, η καθημερινότητα των πολιτών, η διασφάλιση του νερού ως δημόσιου αγαθού και η προστασία του περιβάλλοντος.
Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων και την Διοίκηση, η εικόνα ήταν τραγική. Tο Νοσοκομείο βρίσκεται σε καθεστώς λειτουργικής κατάρρευσης, με σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, γεγονός που υποβαθμίζει τον ρόλο του από νοσηλευτικό ίδρυμα σε ένα δομικά αδύναμο Κέντρο Υγείας. Από τις 48 οργανικές θέσεις ιατρών είναι καλυμμένες μόλις 22, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται η αποχώρηση ακόμη 6 γιατρών, γεγονός που απειλεί να απογυμνώσει περαιτέρω τις ήδη ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ανυπολόγιστους κινδύνους για την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται εκτεθειμένοι στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Ο βουλευτής τόνισε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, τόσο σε επίπεδο στελέχωσης όσο και χρηματοδότησης, ώστε να φρενάρει η κατακόρυφη πτώση και υποβάθμιση.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Διαμαντόπουλο, με τον οποίο συζήτησε εκτενώς ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, την βελτίωση των υποδομών, τη σχολική στέγη και την εξέλιξη των έργων στην περιοχή.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με τον Βουλευτή να επισημαίνει την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα σέβεται το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία, αποτρέποντας την άναρχη εγκατάσταση μονάδων που θέτουν σε κίνδυνο το οικοσύστημα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Κατόπιν ο Μίλτος Ζαμπάρας επισκέφτηκε την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μεσολογγίου (ΔΕΥΑΜ), όπου και συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο κ. Πρασσά, τη Διευθύντρια κα Κατσώτα και το Σωματείο Εργαζομένων. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η τιμολογιακή πολιτική και οι προκλήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης ιδιωτικοποίησης του νερού, του πιο κρίσιμου δημόσιου αγαθού.
Ο Μίλτος Ζαμπάρας υπογράμμισε την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, διασφαλίζοντας την πρόσβαση όλων των πολιτών σε καθαρό και φθηνό νερό, χωρίς επιπλέον οικονομικά βάρη για τα νοικοκυριά.
Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με την συζήτηση του Βουλευτή με τη Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γυμνάσιου - Λυκείου Μεσολογγίου κα Χαλαζιά και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Εκτενώς συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης λύσης στο πρόβλημα της σχολικής στέγης και η βελτίωση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη διεξαγωγή των μαθημάτων που να καλύπτουν τους σκοπούς της σχολικής δομής. Επιπλέον, εκφράστηκε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι η κάλυψη βασικών μαθημάτων εξακολουθεί να γίνεται από ωρομίσθιο προσωπικό, ενώ θα έπρεπε να γίνεται με μόνιμο προσωπικό, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ο κ. Ζαμπάρας δεσμεύτηκε να προωθήσει κοινοβουλευτικά το θέμα με στόχο την εξεύρεση μόνιμων και βιώσιμων λύσεων.
Ο Μίλτος Ζαμπάρας, σχολιάζοντας το σύνολο των επαφών του στο Μεσολόγγι, δήλωσε: «Η Δημόσια Υγεία, η Παιδεία και τα Δημόσια Αγαθά δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση της περιοχής είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που πρέπει να ανατραπούν. Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα ένα καλύτερο αύριο για το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή. Δεσμεύομαι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου, να είμαι αρωγός κάθε προσπάθειας προς αυτή την κατεύθυνση»