Μια μελέτη από τον Αύγουστο του 2024 τριών Ελλήνων επιστημόνων προειδοποιεί για τους κινδύνους της έκρηξης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπο και στην οποία τονίζεται ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά η έλλειψη πρωτοκόλλων διαχείρισης ανάλογων κρίσεων αφήνουν τις παρακείμενες περιοχές ευάλωτες.
Η μελέτη την οποία υπογράφουν οι Άννα Κατσίγερα, η Παρασκευή Νομικού και ο Κοσμάς Παυλόπουλος αναφέρει την επικινδυνότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπο 7 χλμ. ΒΑ της Σαντορίνης ενώ ταυτόχρονα κάνουν λόγο για τα μετρά που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση έκρηξης.
Αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην μελέτη:
«Το Kolumbo, ένα ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται περίπου 7 χλμ βορειοανατολικά της Σαντορίνης στην Ελλάδα. Το ιστορικό του αρχείο χαρακτηρίζεται από μια έκρηξη το 1650 μ.χ. που προκάλεσε ένα καταστροφικό τσουνάμι. Τα επακόλουθα έγιναν μάρτυρες καταστροφής σε γειτονικά νησιά, σε συνδυασμό με θύματα από επιβλαβή αέρια στη Σαντορίνη.
Μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων αναφέρουν μέγιστο ύψος ροής νερού 20 m στη νότια ακτή της Ίου, πλημμύρα μιας περιοχής 240 m στο εσωτερικό της Σικίνου και πλημμυρικά φαινόμενα έως και 2 km2 στην ενδοχώρα στην ανατολική ακτή της Σαντορίνης.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μια πιθανή μελλοντική έκρηξη του Κολούμπο αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τις βόρειες και ανατολικές ακτές της Σαντορίνης.
Δυστυχώς, η απουσία συγκεκριμένου πρωτοκόλλου διαχείρισης αφήνει αυτές τις περιοχές ευάλωτες σε μια επικείμενη απειλή που απαιτεί άμεση προσοχή.
Ως εκ τούτου, συνιστάται η υιοθέτηση μιας συνολικής προσέγγισης, η οποία θα περιλαμβάνει επιστημονική έρευνα (ενεργή παρακολούθηση, χάρτες κινδύνου), σχεδιασμό ετοιμότητας με κυβερνητικές υπηρεσίες και ανάπτυξη στρατηγικών έγκαιρης απόκρισης για τη μείωση των σχετικών κινδύνων, την πρόληψη των ατυχημάτων και τον μετριασμό τις πιθανές συνέπειες στην οικονομία και τις υποδομές της περιοχής.
Η διαχείριση του ηφαιστειακού κινδύνου περιλαμβάνει ένα πολύπλευρο και κρίσιμο πεδίο που στοχεύει στη μείωση των κινδύνων που δημιουργούν οι ηφαιστειακές εκρήξεις για την ανθρώπινη ζωή, τις υποδομές και το περιβάλλον.
Αυτό περιλαμβάνει σχεδιασμό ετοιμότητας, παρακολούθηση και ανταποκρινόμενες ενέργειες. Αρχικά, περιλαμβάνει συνεχή παρακολούθηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας με χρήση τεχνολογίας αιχμής και γεωφυσικών εργαλείων. Στη συνέχεια, δημιουργούνται συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την έγκαιρη ειδοποίηση των ευάλωτων κοινοτήτων.
Οι ηφαιστειογενείς κίνδυνοι είναι συχνά αλληλένδετοι και μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων.
Η έκρηξη του 2010 του Eyjafjallajökull, στην Ισλανδία το οποίο ήταν αδρανές για σχεδόν 200 χρόνια, ξεκίνησε με μια μικρή έκρηξη, αλλά κλιμακώθηκε σε ένα εκρηκτικό γεγονός, παράγοντας σημαντική τέφρα που διέκοψε την εναέρια κυκλοφορία σε όλη την Ευρώπη και προκάλεσε εκτεταμένες οικονομικές απώλειες και προβλήματα υγείας.
Η τέφρα και τα ηφαιστειακά αέρια θέτουν αναπνευστικούς κινδύνους και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, ενώ η τήξη των παγετώνων απείλησε τις κατάντη κοινότητες.
Αυτό το γεγονός ανέδειξε την ευπάθεια της σύγχρονης κοινωνίας σε ηφαιστειακούς κινδύνους, κάνοντας συγκρίσεις με άλλα πολλαπλά σενάρια κινδύνου όπως η έκρηξη του όρους Ontake το 2014 και η έκρηξη του 2022 του Hunga Tonga–Hunga Ha’apai.
Η Σαντορίνη, που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος, έχει πληθυσμό 15.550 κατοίκων. Τα γειτονικά της νησιά, η Ίος, η Σίκινος και η Ανάφη έχουν πληθυσμό (2024), 253 και 291 κατοίκων αντίστοιχα.
Η περιοχή είναι ένα διάσημο τουριστικό σημείο, με εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού —ειδικά στη Σαντορίνη, ο αριθμός των οποίων φτάνει περίπου τα 2 εκατομμύρια. (…)
Η οικονομική σταθερότητα ολόκληρου του πληθυσμού κρέμεται επισφαλώς, ευάλωτη στις πιθανές επιπτώσεις μιας ηφαιστειακής έκρηξης του Κολούμπο στο μέλλον, που θα μπορούσε να επηρεάσει βαθιά τις τοπικές υποδομές και την οικονομία της Σαντορίνης και άλλων κοντινών νησιωτικών κοινοτήτων.
Το Κολούμπο, που βρίσκεται 7 χλμ. ΒΑ της Σαντορίνης, είναι ένα υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο. Η έκρηξή του το 1650 προκάλεσε ένα καταστροφικό τσουνάμι και εξέπεμψε τοξικά αέρια, με αποτέλεσμα θύματα και εκτεταμένες ζημιές στη Σαντορίνη .
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μια πιθανή έκρηξη θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική απειλή για την ανατολική ακτή της Σαντορίνης ωστόσο δεν υπάρχει καθιερωμένο πρωτόκολλο διαχείρισης για ένα τέτοιο γεγονός.
Το Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο (HVA), που εκτείνεται πάνω από 450 km, σηματοδοτεί τη ζώνη όπου η αφρικανική πλάκα υποχωρεί κάτω από τη μικροπλάκα του Αιγαίου.
Από την περίοδο Ολιγόκαινου-Μειόκαινου, υπήρξε μια περιφερειακή επέκταση, η οποία διευκολύνθηκε τόσο από προϋπάρχοντα ρήγματα προσανατολισμένα προς την Ανατολική Δύση όσο και από νεότερα κανονικά ρήγματα προσανατολισμού ΒΑ-ΝΔ που συνεχίζουν να είναι τεκτονικά ενεργά σήμερα
Το ηφαιστειακό πεδίο Christiana–Santorini–Kolumbo (CSK) που βρίσκεται εντός του HVA, κατατάσσεται μεταξύ των πιο επικίνδυνων ηφαιστειακών περιοχών παγκοσμίως, με περισσότερες από 100 εκρήξεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 650.000 χρόνια.
Το CSK βρίσκεται κατά μήκος μιας ζώνης ρήγματος μήκους 60 km με προσανατολισμό νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά, στεγάζοντας το ηφαίστειο Χριστιάνα, την καλντέρα της Σαντορίνης, το βυθισμένο ηφαίστειο Κολούμπο (Εικόνα 2) και την ηφαιστειακή αλυσίδα Κολούμπο, που περιλαμβάνει 24 υποβρύχιους κώνους.
Η Σαντορίνη έχει βιώσει τουλάχιστον τέσσερις σημαντικές εκρήξεις που σχηματίζουν καλντέρα, με την πιο πρόσφατη, γνωστή ως «Μινωική» έκρηξη, που συνέβη πριν από περίπου 3600 χρόνια, και αναγνωρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ηφαιστειακά γεγονότα κατά τη διάρκεια του Ολόκαινου για αυτήν την ηφαιστειακή σουίτα. Αυτή η έκρηξη πιστεύεται ότι είχε σημαντικές επιπτώσεις στους ανθρώπινους πληθυσμούς στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας δυνητικά στην πτώση του Μινωικού Πολιτισμού
Οι Piper et al. πρότεινε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο ηφαιστειακό πεδίο CSK ξεκίνησε στη Χριστιάνα κατά τη διάρκεια του πρώιμου Πλειστόκαινου, με μια φάση αιχμής δραστηριότητας γύρω στα 0,6 Ma. Σε αυτή την περίπτωση, ολόκληρο το οικοδόμημα του Κολούμπο αντιπροσωπεύει ένα πρόσφατο ηφαιστειακό επεισόδιο ταυτόχρονα με τον Πυροκλαστικό Σχηματισμό Θήρας (<0,36 Ma) στη Σαντορίνη
Ωστόσο, μεταγενέστερες μελέτες δείχνουν ότι το ηφαίστειο Κολούμπο είναι πιο περίπλοκο από ό,τι υποτίθεται προηγουμένως, αποτελώντας πέντε στοιβαγμένες ηφαιστειοκλαστικές μονάδες από διακριτούς κύκλους έκρηξης, για τις οποίες δύο ετερόκλητες χρονολογίες υποδηλώνουν σημαντικά διαφορετικές ηλικίες για την έναρξη του ηφαιστείου Κολούμπο (180 Ka έναντι 1,6 Ma).
Αυτό υπογραμμίζει την ουσιαστική αβεβαιότητα στο χρονολογικό πλαίσιο του ηφαιστειακού πεδίου, περιπλέκοντας την κατανόηση των ηφαιστειακών-τεκτονικών αλληλεπιδράσεων σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου η αξιολόγηση της ηφαιστειακής επικινδυνότητας θεωρείται απαραίτητη.
Το οικοδόμημα του Κολούμπο έχει διαμορφωθεί από πολλαπλούς κύκλους έκρηξης πάνω από 1 Myrs [18]. Η πιο πρόσφατη έκρηξη σημειώθηκε το 1650 μ.Χ., με αποτέλεσμα το σχηματισμό ενός κώνου αποτελούμενου από στρωματοποιημένες εναποθέσεις ελαφρόπετρας με πάχος περίπου 260 m. Αυτή η έκρηξη έσπασε την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά ο κώνος καταστράφηκε στη συνέχεια από ένα βίαιο εκρηκτικό συμβάν, σχηματίζοντας έναν κρατήρα βάθους 500 μέτρων και πλάτους 2500 μέτρων [24].
Πρόσφατες ωκεανογραφικές αποστολές που χρησιμοποιούν δεδομένα βαθυμετρίας υψηλής ανάλυσης και οπτικές παρατηρήσεις έχουν αποκαλύψει τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του κρατήρα του Κολούμπο [21]. Ο κώνος που σχηματίστηκε κατά την έκρηξη του 1650 μ.Χ. αποτελείται κυρίως από φυσαλιδώδη ελαφρόπετρα, που εναποτίθεται ως καταρροή από τη στήλη της έκρηξης (Εικόνα 3). Πολλές μεγάλες ελαφρόπετρες επέπλεαν στην επιφάνεια της θάλασσας πριν τελικά βυθιστούν [25]. Αυτός ο κώνος, με όγκο που υπολογίζεται σε περίπου 5 έως 7 km3, σχηματίστηκε μέσα σε μια εξαιρετικά σύντομη περίοδο μόλις δύο εβδομάδων, σύμφωνα με αναφορές αυτόπτων μαρτύρων [26]. Το βόρειο τμήμα του πυθμένα του κρατήρα Kolumbo φιλοξενεί πολυμεταλλικές καμινάδες υψηλής θερμοκρασίας (έως 220 °C) και χαμηλής θερμοκρασίας (έως 70 °C) και υδροθερμικές οπές, που συχνά κοσμούνται με αποικίες βακτηρίων [27,28].
Μέτρα πριν από την έκρηξη (προεκρηκτική φάση).
Δείκτες όπως η σεισμική δραστηριότητα, η ενισχυμένη υδροθερμική δραστηριότητα και ο αποχρωματισμός του νερού αναμένεται να διαρκέσουν για αρκετές ημέρες στην περιοχή του Κολούμπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να προετοιμαστεί να ενημερώσει το κοινό για την ηφαιστειακή δραστηριότητα και να ξεκινήσει πιθανώς την εκκένωση του άρρωστου ή ηλικιωμένου πληθυσμού, καθώς ενδέχεται να μην μπορέσουν να διαφύγουν γρήγορα ή αυτόνομα.
Η πρόσβαση στην περιοχή του ηφαιστείου πρέπει να είναι περιορισμένη. Οι επιστήμονες θα πρέπει να βοηθήσουν την κυβερνητική υπηρεσία και να βοηθήσουν στις έγκαιρες εκτιμήσεις των κινδύνων και στα σχέδια δράσης.
Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στις υποδομές, τις επικοινωνίες και το οδικό δίκτυο της περιοχής.
Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και οι αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν το σχετικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των κινδύνων σεισμικής δραστηριότητας.
Οι περιοχές που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν βρίσκονται στην ανατολική ακτή της Σαντορίνης και η τρωτότητά τους θα πρέπει να αξιολογηθεί διεξοδικά για να εξεταστεί τι πρέπει να γίνει στην επόμενη φάση.
Μέτρα κατά και μετά την έκρηξη
Μετά τα προ-εκρηκτικά γεγονότα, μπορούμε να περιμένουμε πυκνά σύννεφα τέφρας και δυσάρεστες οσμές να φτάνουν στην ενδοχώρα λόγω των εκπομπών αερίων ενώ οι μικροσεισμοί συνεχίζονται.
Η σεισμική δραστηριότητα μέσα ή κοντά στον κρατήρα θα μπορούσε να προκαλέσει κατολισθήσεις στα εσωτερικά τοιχώματα λόγω των απότομων κλίσεων που παρατηρούνται στον κρατήρα. Οι κατολισθήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μετατόπιση του νερού και έτσι να προκαλέσουν τσουνάμι.
Σε αυτή τη φάση, η πρόσβαση στην υπεράκτια περιοχή θα πρέπει να απαγορευτεί και θα πρέπει να τοποθετηθούν μετρητές παλίρροιας για την παρακολούθηση της περιοχής για πιθανή δημιουργία τσουνάμι.
Να δημιουργηθεί σύστημα χρονικής άφιξης τσουνάμι .
Το «ρολόι» μπορεί να αναβαθμιστεί σε προειδοποίηση ή να ακυρωθεί στη βάση επικαιροποιημένων πληροφοριών.
Οι υπεύθυνοι διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και το κοινό θα πρέπει να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν να δράσουν με μερική ή πλήρη εκκένωση της ανατολικής παράκτιας περιοχής της Σαντορίνης και των λιμανιών της, από το μικρό αλιευτικό λιμάνι του Πορίου μέχρι την πόλη της Περίσσας, και να ξεκινήσουν την σχέδιο για την πρόληψη καταστροφών.
Οι κίνδυνοι από την πτώση τέφρας και τις εκπομπές τοξικών αερίων θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη με βάση τα προβλήματα που προκαλούν στη μεταφορά, όπου η αεροπορική μεταφορά θα μπορούσε να περιοριστεί ή να ακυρωθεί λόγω της θέσης του μοναδικού αεροδρομίου της Σαντορίνης στον Μονόλιθο.
Προβλήματα με τις θαλάσσιες μεταφορές λόγω της συνεχιζόμενης έκρηξης· επιπτώσεις στην υγεία που προκύπτουν από το ξέσπασμα, όπως βραχυπρόθεσμα προβλήματα αναπνευστικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης του υπάρχοντος άσθματος και βρογχίτιδας, καθώς και συμπτώματα όπως βήχας, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και συριγμός και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μόλυνση των υδάτων, απώλεια καλλιεργούμενης γης και ατμοσφαιρική ρύπανση.
Πρέπει να διανέμονται προστατευτικές μάσκες και εξοπλισμός για την αποφυγή ασφυξίας και εγκαυμάτων.
Οι πυροκλαστικές ροές θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα τηλεπικοινωνιών λόγω της καταστροφής υποβρύχιων καλωδίων, όπως συνέβη στην καταστροφή ενός τεράστιου δικτύου τηλεπικοινωνιακών καλωδίων στον πυθμένα της θάλασσας από ηφαιστειακά συντρίμμια από την έκρηξη της Χούνγκα το 2022 που ταξίδεψε κάτω από τη θάλασσα περισσότερα από 100 km.
Τα παραπάνω θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες αρχές για τον σχεδιασμό εναλλακτικών χρήσεων μεταφοράς, τη δημιουργία κινητών εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας.»
Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα έχουν συνομιλίες σχετικά με την υλοποίηση της δεύτερης φάσης της συμφωνίας για τη Γάζα, όπως ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο αξιωματούχος αυτός, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ενόψει της συνάντησης, είπε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την πιθανότητα μιας συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι υπάρχει τώρα η δυνατότητα να ενταχθούν περισσότερες χώρες στις λεγόμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ» που αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ.
Αναφερόμενος στην πρόταση του Τραμπ να μεταφερθούν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει τη Λωρίδα της Γάζας σαν «εργοτάξιο κατεδάφισης» και θεωρεί απάνθρωπο να αναγκάζονται άνθρωποι να ζουν σε μη κατοικήσιμη γη. Πιστεύει επίσης ότι θα χρειαστούν 10-15 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Ο Τραμπ αναμένεται επίσης ότι θα υπογράψει απόψε ένα προεδρικό μνημόνιο με το οποίο θα αποκαταστήσει την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν, με στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Με τον τρόπο αυτό επιστρέφει η σκληρή πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν που εφάρμοσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και στην πρώτη θητεία του. Ο Τραμπ κατηγορούσε τον Δημοκρατικό προκάτοχό του, τον Τζο Μπάιντεν, ότι αποδυνάμωσε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ απέναντι στην Τεχεράνη.
Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είπε ότι ο Τραμπ θα δώσει οδηγίες στο υπουργείο Οικονομικών να ασκήσει «τη μέγιστη οικονομική πίεση» στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει επίσης μια εκστρατεία με στόχο να μηδενιστούν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, πρόσθεσε.
Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη θα συνεργαστούν με τους συμμάχους της χώρας «για να ολοκληρώσουν την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων και περιορισμών στο Ιράν» κατέληξε.
Η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας έδωσε σήμερα (04/02) την έγκριση στην υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ για το πόστο του υπουργού Υγείας.
Πλέον, οι διαδικασίες έχουν πάρει τον δρόμο τους με την Ολομέλεια της Γερουσίας να συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα για την τελική επικύρωση του διορισμού του.
Ο διορισμός του Κένεντι εγκρίθηκε, με όλους τους γερουσιαστές, μέλη της Επιτροπής να τηρούν την γραμμή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Η διήμερη ακρόαση του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στην Επιτροπή για την εξέταση της υποψηφιότητάς του, ήταν γεμάτη εντάσεις και ενστάσεις από Δημοκρατικούς, υπέρμαχους των υποχρεωτικοτήτων και των μαζικών εμβολιασμών κατά της COVID-19.
Αν επικυρωθεί ο διορισμός του στο υπουργείο Υγείας, ο 70χρονος Κένεντι Τζούνιορ, θα τεθεί επικεφαλής μιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας με περισσότερους από 80.000 εργαζόμενους, υπεύθυνης για την υγεία περισσότερων από 340 εκατομμυρίων Αμερικανών.
Η σημασία του στο συγκεκριμένο Υπουργείο είναι ζωτική, καθώς όπως έχει προαναγγείλει θα ασκήσει δίωξη στις φαρμακευτικές εταιρείες που μέσω των στρατηγικών προώθησης των εμβολίων κατά του κορονοϊού – σε συνέργεια με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν – οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδες κόσμο στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, θα επαναφέρει στο προσεχές διάστημα όλους εκείνους που διώχθηκαν από καίριες θέσεις του στρατού και υπόλοιπων δημόσιων υπηρεσιών, επειδή αντιτάχθηκαν στις υποχρεωτικότητες.
Στόχος του όπως έχει τονίσει σε προηγούμενες δηλώσεις του είναι η επαναφορά της λογικής στην ιατρική επιστήμη, θέτοντας σχέδια για μια πιο συγκροτημένη προσπάθεια επιστημονικών και φαρμακευτικών διαδικασιών.
Η διαγραφή προστίμων και ποινικών διώξεων σε απλούς πολίτες, αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» στο δόγμα του, την ίδια ώρα που οι Δημοκρατικοί έδιναν ασυλία σε γιατρούς που μέσω των απόψεών τους, οδηγούσαν ενορχηστρωμένα τον κόσμο σε εξαναγκαστικούς εμβολιασμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μακροπρόθεσμα για την υγεία τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η ομάδα του έχει ήδη αναπτύξει επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον Κιθ Κέλογκ, καθώς και με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Μάικλ Γουόλτς. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις εργασιακές συναντήσεις που θα διεξαχθούν κατά την επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ουκρανία.
Σχολιάζοντας το ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα ουκρανικά ορυκτά σπάνιων γαιών, ο Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κίεβο ότι η Ουκρανία είναι ανοικτή σε επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο , ο προσωπάρχης του Άντριι Γερμάκ συζήτησε με τον σύμβουλο του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια Μάικ Γουόλτς.
«Με τον Κέλογκ η ομάδα μου είχε επαφή χθες» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Νωρίτερα σήμερα η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα σε συνέντευξη της στον ιστότοπο «Suspilne», είπε ότι η πρεσβεία της Ουκρανίας στις ΗΠΑ συμμετέχει επίσης στην προετοιμασία σειράς συναντήσεων μεταξύ των ομάδων Ζελένσκι και Τραμπ.
«Πάντα ετοιμάζουμε και συναντήσεις και τηλεφωνικές επαφές. Αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο. Η Ουκρανία έχει πολύ περισσότερες επαφές, από άλλες χώρες», δήλωσε η ίδια.
Σύμφωνα με Μαρκάροβα , η πρεσβεία διατηρεί επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφαλείας Μάικ Γουόλτς.
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, μιλώντας για τους σεισμούς που καταγράφονται στη Σαντορίνη είπε ότι συνδέονται με την άνοδο της λάβας στο ηφαίστειο!
Εξηγώντας ακριβώς τι συμβαίνει γεωλογικά, ο κ. Ζεληλίδης ανέφερε ότι «όπως βυθίζεται η Αφρική κάτω από την Ευρώπη σε ένα τόξο που περνάει νότια της Κρήτης, βυθιζόμενη η Αφρική σε ένα βάθος περίπου 80 χιλιομέτρων, αρχίζει και λιώνει το υλικό και έτσι δημιουργείται ένα αντίστοιχο τόξο, το ηφαιστειακό τόξο που πιάνει τα Μέθανα, τη Μήλο, τη Νίσυρο φτάνει μέχρι το Σουσάκι.
Άρα λοιπόν είναι γνωστό ότι τα ηφαίστεια είναι ενεργά. Έχουν να δώσουν πολύ καιρό εκρήξεις. Μόνο στη Σαντορίνη είναι που λειτουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Τα υπόλοιπα δεν έχουν δώσει δραστηριότητες, αλλά εμείς θεωρούμε ότι το ηφαιστειακό τόξο είναι ενεργό και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα».
Συνέχισε λέγοντας πως «καταγράφουμε αυτή τη σεισμική δραστηριότητα. Όταν δηλαδή δεν έχουμε καθόλου σεισμούς, όταν οι σεισμοί πληθαίνουν, αυξάνονται κλπ. Για μένα, θεωρώ ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα συνδέεται με την άνοδο της λάβας από κάτω προς τα πάνω.
Θεωρώ ότι αυτή είναι η αιτία που έχουμε τέτοια έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώντας τη σεισμική ακολουθία φαίνεται ότι είμαστε κοντά, ή στο τελείωμα ή στην έκρηξη».
Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε ο κ. Ζεληλίδης ότι σιγά σιγά ανεβαίνοντας η λάβα, υπάρχουν αυτές οι διαρρήξεις, υπάρχουν οι σεισμοί.
Αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Υπάρχουν πολλές φορές περιπτώσεις που αυτή η δραστηριότητα εκτονώνεται και αυτή η πίεση από κάτω προς τα πάνω σταματάει.
Όπως είπε, εκτονώνεται επειδή η λάβα, όπως ανεβαίνει έχει μέσα της υδρατμούς, αέρια, είναι υπό πίεση και μέσα από τα σπασίματα αυτά αρχίζουν και βγαίνουν αυτά στην ατμόσφαιρα, οπότε εκτονώνεται.
«Δεν μπορείς να πάρεις στοιχεία από ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο»
«Επίσης έχει να κάνει με τη χημική σύσταση της λάβας. Η Σαντορίνη έχει δώσει διαφορετικού είδους εκρήξεις και ήρεμες και εκρηκτικές. Έχει να κάνει με το ιξώδες του μάγματος. Αν είναι πιο ελαφρύ, εάν είναι πιο συμπαγές, μπορεί να δώσει κάποιες ροές ήσυχες χωρίς να καταλάβουμε εκρήξεις, αλλά μπορεί να δώσεις και εκρήξεις.
Άρα λοιπόν, επειδή δε ξέρουμε τη χημική σύσταση αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι δεν ξέρουμε και πώς θα συμπεριφερθεί. Αν θα εκτονωθεί και πώς θα εκτονωθεί. Το 2011 με μία μικρή έκρηξη δεν δημιούργησε προβλήματα».
Ανέφερε πως «πιθανά το μάγμα να ήταν βασαλτικής σύστασης, ήταν η ήρεμη ροή του και σταμάτησε. Δεν ξέρουμε τι θα έχει αυτό. Δεν μπορείς να πάρεις στοιχεία από ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο που δεν βλέπεις τη λάβα για να πάρεις και να εκτιμήσεις τη χημική της σύσταση.
Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βλέπεις τα αέρια που βγαίνουν επάνω και αν εκτονώνεται ή όχι. Γι’ αυτό έχουν στήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης της εξέλιξης. Αλλά είναι παρακολούθηση. Δηλαδή είναι προληπτικά τα μέτρα.
Να πάει η ΕΜΑΚ, να αδειάσουν οι πισίνες, να προστατεύσουνε τον κόσμο. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση κανένας δεν το ξέρει».
«Δεν ξέρω αν έχει έξοδο αερίων»
Ερωτηθείς ποια θα ήταν η κατάσταση σε περίπτωση που πράγματι γινόταν μια έκρηξη στο Κολούμπο, σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από το είδος της έκρηξης.
«Να πω μόνο το εξής. Τελευταία διαβάζω κι εγώ ότι, για παράδειγμα, η Έξοδος του Μωυσή μπορεί να συνδέεται με μία έκρηξη που δημιουργήθηκε, ένα μεγάλο τσουνάμι. Αποσύρθηκε η θάλασσα και μετά ξανά πλημμύρισε. Τέτοιο ήταν και της μινωικής έκρηξης. Δηλαδή ένα τεράστιο τσουνάμι που κατέστρεψε ολόκληρο πολιτισμό.
Δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί. Και νομίζω ότι γι’ αυτό γίνονται κάθε μέρα συσκέψεις και κόντρα συσκέψεις, παρακολουθώντας το σεισμικό φαινόμενο να δουν πώς εξελίσσεται και αν εκτονώνονται οι πιέσεις. Δεν ξέρω αν έχει έξοδο αερίων.
Προφανώς κάποιοι καταγράφουν αυτό. Δηλαδή αν πράγματι τα αέρια βγαίνουν μέσα από το Κολούμπο, σημαίνει πως μπορεί να εκτονωθεί η πίεση και να σταματήσει αυτή η διαδικασία» συμπλήρωσε ο κ. Ζεληλίδης.
Ερωτηθείς πόσο μπορεί να διαρκεί μια τέτοια διαδικασία χωρίς να εκτονωθεί εκρηκτικά, όταν για παράδειγμα το 2011 κράτησε επί μήνες το διάστημα των μικροδονήσεων, ο κ. Ζεληλίδης σημείωσε πως τότε ήταν μικρότερες οι δονήσεις.
«Η λάβα κοντεύει να ανέβει»
«Γι’ αυτό λέω ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα επόμενο στάδιο. Άρα η λάβα κοντεύει να ανέβει. Σπάνε τα πετρώματα, δημιουργούνται οι σεισμοί.
Αν λοιπόν κάποια στιγμή σταματήσουν οι σεισμοί, σημαίνει ότι πιθανά να έχει εκτονωθεί το φαινόμενο, άρα δεν ανεβαίνει ακόμα η λάβα. Για αυτό το παρακολουθούμε με τόσο προσοχή για να δουν πώς εξελίσσεται. Αλλά δεν μπορείς να παρέμβεις. Αυτό είναι το θέμα» ανέφερε.
Απαντώντας στο ποια είναι κύρια τα στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να οδηγείται ένα ηφαίστειο σε έκρηξη, ο κ. Ζεληλίδης ανέφερε επιγραμματικά τη σταδιακή αύξηση των σεισμικών δονήσεων, την έκλυση αερίων, μετακινήσεις εδαφών, αύξηση της θερμοκρασίας.
«Είναι κάποια κριτήρια που παρακολουθούμε. Δηλαδή, όσο ανεβαίνει το μάγμα προς τα επάνω, τόσο αυξάνεται και το νερό των θερμών πηγών, το νερό που πίνουμε. Εκεί δεν μπορούμε να το μετρήσουμε. Η έξοδος των αερίων αν αυξάνεται ή όχι. Δεν ξέρω αν το μετράνε.
Το τρίτο είναι οι σεισμικές δονήσεις. Βεβαίως οι σεισμικές δονήσεις έχουν αυξηθεί. Το τέταρτο μένει να είναι η έκρηξη. Η χημική σύσταση, αν η έκρηξη είναι εκρηκτική ή αν είναι ήρεμη. Υπάρχουν διάφορα κριτήρια.
Τώρα, το γεγονός ότι το Κολούμπο είναι υποθαλάσσιο δημιουργεί ένα θέμα γιατί δεν μπορείς να το παρακολουθήσεις εύκολα. Μόνο με μηχανήματα», κατέληξε.
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς περιγράφοντας την ενεργή σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, την Άνυδρο και την Αμοργό, περιέγραψε με ακρίβεια «το σενάριο του τρόμου» σε ότι αφορά την χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβεί σε ότι αφορά την ηφαιστειακή-σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται στο νότιο Αιγαίο.
Αφού πρώτα διευκρίνισε ότι «Είναι άγνωστο πόσο καιρό θα διαρκέσει η σεισμική ακολουθία γιατίείναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα» ανέφερε ότι:
«Η νυν σεισμική ακολουθία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο ρήγμα στην νήσο Άνυδρο μήκους 15 χλμ. το οποίο με την σειρά του θα έδινε ένα σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ!
Σε αυτή την περίπτωση αν αυτός ο σεισμός θα δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης θα έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολόμπο» υπογράμμισε!
Είναι «το σενάριο του τρόμου» αφού τότε θα υπάρξου τα τρία χειρότερα σενάρια ταυτόχρονα: Έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου που θα απλώσει τα δηλητηριώδη αέριά του σε όλη την περιοχή, όπως είχε γίνει το 1650 μ.Χ., σεισμός και τσουνάμι που θα πλήξει τα γειτονικά νησιά, ανάλογα με την ένταση της δόνησης.
Συγκεκριμένα ο Αθανάσιος Γκανάς δήλωσε: «Έχουμε σήμερα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει εντοπιστεί κοντά στη νησίδα Άνυδρο.
Έχουμε ακόμα μια πολύ ενεργή ακολουθία σεισμών. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ».
Δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολόμπο».
‘Οπως σημείωσε επίσης ότι «Τα μέχρι στιγμής στοιχεία συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς, κάτι που σημαίνει πως αποφεύγουμε το ενδεχόμενο για τσουνάμι και κατολισθήσεις.
Σήμερα το πρωί έγινε σεισμός 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ένας 4,9 Ρίχτερ στις 04:45 τα ξημερώματα,
Το δυσμενές σενάριο περνάει σε δεύτερη προτεραιότητα από πλευράς πιθανοτήτων. Είναι ένα καλό σενάριο, διότι αποφεύγουμε κινδύνους κατολισθήσεων και τσουνάμι», πρόσθεσε.
Για να δείξει το μέγεθος του γεωλογικού φαινομένου επισήμανε ότι σε διάστημα 72 ωρών έχουμε πάνω από 41 σεισμούς πάνω από 4,5 Ρίχτερ.
Όμως το ΕΚΠΑ έδωσε άλλη διάσταση με ανακοίνωσή του: Σύμφωνα με αυτή η σεισμική δραστηριότητα είχε ξεκινήσει από… τον Ιούνιο!
«Στις 26 Ιανουαρίου εμφανίστηκε νέα ομάδα σεισμών ανατολικά του ηφαιστείου Κολούμπο, με έντονη έξαρση την επόμενη ημέρα. Έως τις 29 Ιανουαρίου εντοπίστηκαν πάνω από 1.300 σεισμοί.
Έως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2.500 σεισμοί, ενώ ξεκίνησε η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότητα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα του 4,0.
Η σεισμικότητα εξαπλώθηκε στην περιοχή γύρω από τη νησίδα Άνυδρο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 4η Φεβρουαρίου ώρα 09:00 εκδηλώθηκαν 43 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 4,0. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου 14:17:41 και 4 Φεβρουαρίου 04:46:07 με μέγεθος 5».
Άρα η σεισμική δραστηριότητα ενισχύεται, δεν υποχωρεί!
Μεγάλα κομμάτια βράχων, αποκολλήθηκαν από την Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης δημιουργώντας μεγάλη κατολίσθηση, μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού, το μεσημέρι της Τρίτης.
Βράχοι που έπεσαν στο σημείο έφραξαν το μονοπάτι το οποίο οδηγούσε στην παραλία και μάλιστα παρέσυραν και κάποια κιγκλιδώματα που υπήρχαν στο μονοπάτι.
Η παραλία της Σαντορίνης είναι πλέον κλειστή και η πρόσβαση πλέον μπορεί να γίνει μόνο μέσω θάλασσας, ενώ εκφράζονται φόβοι για υποχώρηση του εδάφους σε κατοικημένες περιοχές, αν συνεχιστεί ο τρελός χορός των Ρίχτερ.
Σημειώνεται ότι στην Κόκκινη Παραλία – μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες του πλανήτη- γυρίστηκε το πολύ γνωστό βίντεο κλιπ της Άλκηστις Πρωτοψάλτη «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά/Λάβα».
Αυτή η παραλία που βλέπετε δεν υπάρχει πια…
Εξακολουθεί να είναι κρίσιμη η κατάσταση στη Σαντορίνη με τις εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα το κύμα φυγής από το νησί χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως «έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», αναφέροντας πως «βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία», λέγοντας πως το ρήγμα αντιστέκεται για να μην σπάσει από τις τεκτονικές πιέσεις και όσο συμβαίνει αυτό τα μεγέθη θα αυξάνονται, ενώ αν σπάσει φυσικό είναι να υπάρξει μεγάλος σεισμός.
«Σταδιακά τα μεγέθη από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι σήμερα, από τα 3,6 Ρίχτερ έφτασαν στα 5 Ρίχτερ. Επαληθεύεται πλήρως πως βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Έχουμε πάρει ανοδική πορεία στα μεγέθη και στο πλήθος των σεισμών, ενώ συνεχίζεται και η σεισμική ακολουθία με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Παπαδόπουλος στο MEGA.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε βέβαιοι εάν θα γίνει μεγαλύτερος σεισμός, είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ενδεχομένως ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης να είναι ο κύριος αλλά αυτό θα το ξέρουμε σε δύο με τρία εικοσιτετράωρα, εάν εμφανιστεί σεισμική ακολουθία χαρακτηριστικά μετασεισμών.
Ωστόσο, προς στιγμήν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Συνεχίζεται η ακολουθία με χαρακτηριστικά προσεισμών και είναι δικαιολογημένη η εγρήγορση των επιστημόνων και οι προειδοποιήσεις», συμπλήρωσε.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επανέλαβε πως «νομίζω έτσι όπως πορεύεται η ακολουθία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών, θα ανέβουν και άλλο τα μεγέθη. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω αν θα είναι μέχρι 6 Ρίχτερ. Θα το δούμε, είναι ζήτημα ημερών».
«Το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει»
«Το γεγονός ότι έχουμε πολλούς σεισμούς με σχετικά ίδια μεγέθη σημαίνει ότι το ρήγμα αντιστέκεται στο να σπάσει.
Όμως επιμένει το σύστημα των δυνάμεων και κάθε λίγο το σπάει και ξανά, λίγο περισσότερο, βήμα – βήμα.
Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό, να κατανοήσουμε αν υπάρχει ένας μεγάλος όγκος πετρωμάτων ο οποίος αντιστέκεται; Αν είναι έτσι πάει να πει πως είναι πολύ σκληρός και όταν σπάσει -γιατί κάποια στιγμή θα σπάσει- θα δώσει μεγάλο σεισμό.
Ενδέχεται να μην είναι αυτή η περίπτωση. Μπορεί το ρήγμα να εξαντλεί τα όρια αντοχής του και θα συνεχίσει με παρόμοια μεγέθη, ίσως λίγο παραπάνω ή παρακάτω από τα 5 Ρίχτερ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο σεισμολόγος.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «έχω την επιστημονική εντύπωση ότι η ακολουθία θα κρατήσει για αρκετό χρονικό διάστημα. Και τότε γεννιόνται άλλα ερωτήματα: πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα; Για πόσες μέρες θα είναι κλειστά τα σχολεία; Πόσες μέρες θα παραμείνει η ΕΜΑΚ στο νησί; Νομίζω πως για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή της χώρας βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών προκλήσεων».
«Ας υποθέσουμε ότι θα γίνει ένας ισχυρότερος σεισμός. Μπορούμε να έχουμε μία εκτίμηση των αρνητικών επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένας τέτοιος σεισμός; Η απάντηση είναι ναι. Δεν είναι τόσο το μέγεθος των Ρίχτερ γιατί εξαρτάται και από την απόσταση. Έχουμε στη φαρέτρα της σεισμολογίας πολλά όπλα για να απαντήσουμε σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα», κατέληξε.
Αγανακτισμένοι είναι όσοι θέλουν ή έχουν εγκαταλείψει τη Σαντορίνη με κάθε μέσο και στην συγκεκριμένη περίπτωση με αεροπλάνο.
Όπως αναφέρει μια επιβάτης που κατάφερε και εγκατέλειψε τη Σαντορίνη αεροπορικώς πλήρωσε εισιτήριο 420 € για την ίδια και για ένα… παιδί, το οποίο πλήρωσε κανονικό εισιτήριο ενήλικα δηλαδή 210 €.
Οι δύο αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν το νησί με πτήσεις προς την Αθήνα, λόγω της αυξημένης ζήτησης έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα αεροπορικά ναύλα.
Μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει από το νησί της Σαντορίνης συνολικά 11.000 άνθρωποι. Συγκεκριμένα, 7000 πολίτες και 1200 Ι.Χ. αναχώρησαν με πλοία, ενώ περισσότεροι από 4000 επέλεξαν να φύγουν αεροπορικώς.
Ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στην Βουλή, κατά την συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας περί αμοιβαίας αναγνώρισης και ανταλλαγής των αδειών οδήγησης».
Ξεκινώ την ομιλία μου με μια ερώτηση προς τον κο. Βορίδη. Όλοι ξέρουμε ότι αν γίνει μία διάρρηξη σε ένα σπίτι και ο ιδιοκτήτης καλέσει την αστυνομία, ο αστυνομικός το πρώτο που θα πει είναι: «Μην πειράξεις τίποτα. Θα έρθουμε για αποτυπώματα». Ωραία, στα Τέμπη γιατί πήγαν η ΠτΔ και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί από την επόμενη μέρα και ποδοπάτησαν τον χώρο;
Πάμε σε κάτι που πραγματικά ξεχνάτε, γιατί θέλει θάρρος να λες «έκανα λάθος». 12 Μαρτίου του 2024 ο κος Μητσοτάκης μας ζητούσε και τα ρέστα. Έλεγε τότε: «Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες από πολιτικούς αρχηγούς, που προσπαθούν να χτίσουν καριέρες, εν όψει των ευρωεκλογών, πάνω σε αυτές τις σαχλαμάρες». Τον ρωτά ο δημοσιογράφος: «Στον κο. Βελόπουλο αναφέρεστε;». Και απαντά ο πρωθυπουργός: «Βεβαίως. Είναι αδιανόητα τα πράγματα τα οποία λέγονται. Προσπαθεί ο κος Βελόπουλος να χτίσει καριέρα πάνω στα Τέμπη;». Εκεί έχασα έναν φίλο 30 ετών. Καμμία καριέρα δεν θυσιάζεται πάνω στα πτώματα.
Όταν ο κος Ανδρουλάκης ρωτήθηκε σχετικά με αποκάλεσε «ψεκ». Πείτε μας τώρα ποιος είναι για τα μπάζα και ποιος είναι «ψεκ» κε. Ανδρουλάκη; Πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη πρώτα από τους συγγενείς, γιατί με την στάση σας για 2 χρόνια στηρίζατε την γραμμή Μητσοτάκη και σε δεύτερο χρόνο από εμάς, που μας αποκαλούσατε ψεκασμένους. Και επειδή κάποια πράγματα μπορεί να τα πεις κανείς εν τη ρίμη του λόγου, περίμενα να ανακαλέσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Για εμάς το έγκλημα δεν είναι ότι επιχειρήσατε μόνο την συγκάλυψη, αλλά ότι ο πρωθυπουργός έβγαινε μπροστά και προσπαθούσε να αποδυναμώσει όλα τα ευρήματα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να βγει να μας πει ποιοι είναι όλοι αυτοί που τον ενημέρωναν λάθος.
Γιατί δεν είναι μόνον οι νεκροί. Είναι και οι τραυματίες. Η κα. Ντίνα Μαγδαλιανίδη, επιζήσασα του δυστυχήματος είπε: «25 χειρουργεία, τα πλήρωσε αποκλειστικά ο εργοδότης μου. Γιατί εμείς δεν είχαμε χρήματα». Ούτε για τους ζωντανούς δεν ενδιαφερθήκατε. Το παιδί αυτό επέζησε από σύγκρουση και έκρηξη. Έχει πρόβλημα. έχει κάνει 25 χειρουργεία και δεν έχετε κάνει τίποτα για όσους επέζησαν.
Αν αναρωτιέστε γιατί φωνάζουμε, γιατί το κάνουμε αυτό, η απάντηση είναι ότι το κάνουμε για τους γονείς, για τους φίλους, για τους γνωστούς που χάθηκαν εκεί.
Θα θυμίσουμε στον πρωθυπουργό κάτι που είχε πει στις 25 Αυγούστου 2021 από το βήμα της Βουλής, διερωτώμενος για το Μάτι. Είχε πει λοιπόν ο κος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κο. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ:
«…Πώς απαντάτε σε αυτή την κυρία; ‘Αν έψαχνες την μητέρα σου για μέρες, και έκλαιγες από πάνω της χωρίς να το καταλάβεις, γιατί είχε την μορφή κούτσουρου... Αν έβλεπες το δέρμα των γειτόνων σου να λυώνει από το θερμικό φορτίο... Αν είχες δει αγκαλιασμένα, απαναθρακωμένα παιδιά… Αν έδινες DNA για να δεις αν είναι ο άνθρωπός σου μέσα στην σακκούλα… Αν σκούπιζες πτώματα από τον δρόμο… Θα καταλάβαινες την σημασία της συγκέντρωσης’…».
Εμείς ρωτάμε τον κο. Μητσοτάκη, πώς νιώθει για εμένα, που βρήκα τον φίλο μου μαζί με την μητέρα του και τους συγγενείς του και όλο-όλο βρήκαμε ένα κόκκαλο; Πώς νιώθει που ακούει τον κο. Ασλανίδη να λέει: «Δεν ξέρω αν πήρα το παιδί μου»; Πώς νιώθει όταν ο κος Κωνσταντινίδης κραυγάζει για δικαιοσύνη;
Ήρθε εδώ ο κος Φλωρίδης και είπε ότι όσοι μιλούν για μπάζωμα είναι για τα μπάζα. Και ρωτώ τώρα εγώ, ποιος είναι τελικά για τα μπάζα ο υπουργός σας ή όλη η κυβέρνησή σας;
Απαιτούμε δύο πράγματα από τους πολιτικούς. Το ένα είναι η πολιτική ανδρεία. Το άλλο είναι το πολιτικό ήθος. Ανδρεία σημαίνει «ζητώ συγγνώμη» από όλους. Ήθος σημαίνει «παραιτούμαι». Πολιτικό ήθος σημαίνει ανακαλώ τις ύβρεις. Μία ανάκληση δεν είχατε το θάρρος να κάνετε.
Δεν το κάνετε γιατί δεν ενδιαφέρεστε καθόλου για τους ΄Ελληνες. Απόδειξη; Η κατάργηση της λιγνιτοπαραγωγής. Όσο είχαμε τους λιγνίτες είχαμε φθηνό ρεύμα στα 11 ευρώ / μεγαβατώρα. Η κυβέρνηση μας πήγε στην πράσινη ενέργεια και πληρώνουμε τώρα 345 ευρώ / μεγαβατώρα.
Όσο για το πού οφείλεται η ακρίβεια, έχουμε την απάντηση της Κομισιόν για τις υψηλές τιμές του ρεύματος. Η επίτροπος Γιόργκενσεν είπε ότι η ακρίβεια στο ρεύμα είναι δικό σας θέμα! Ουσιαστικά είπε ότι ευθύνεστε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ που φτιάξατε το χρηματιστήριο ενέργειας.
Αν ενδιαφερόσαστε για τους Έλληνες δεν θα πλήρωναν τώρα πανάκριβα τα εισιτήρια όλοι όσοι φεύγουν από την Σαντορίνη λόγω των σεισμών. Στα 290 ευρώ έφθασαν οι τιμές!!
Η δε ΕΜΑΚ πήγε στην Σαντορίνη με πτήση της Aegean! Γιατί έγινε αυτό; Μα γιατί δεν πετούν τα C130!!! Είναι δυνατόν; Δεν πετάνε!! Τι κάνετε; Δηλ. αν γίνει ένα συμβάν με τους Τούρκους πώς θα μεταφερθούν δυνάμεις; Αυτοί είστε!
Πάμε και στον κο. Δένδια, που είναι πιο επικίνδυνος από τον κο. Μητσοτάκη και τον προαλείφουν για δελφίνο. Ο κος Δένδιας είπε συγκεκριμένα:
«…Καταλαβαίνω τη φοβία που το μεταναστευτικό δημιουργεί στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες. Πρέπει πάντοτε το ελληνικό κράτος, η ελληνική δημοκρατία, να έχει μια ανοιχτή αγκαλιά…». Και συνεχίζει:
«…Πρέπει να δούμε τι κάνουμε με το δημογραφικό. Η Ελλάδα στον 21ο αιώνα κινδυνεύει να γίνει μια χώρα 7 εκατ. γερόντων. Υπάρχει ένα όριο στην δομή των δυνάμεων, που χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις…. Αν ο ελληνικός πληθυσμός δεν μπορεί να συμπληρώσει αυτό το κατώτατο όριο, τότε η Ελλάδα καθίσταται μία ανυπεράσπιστη χώρα».
Ο κος Δένδιας δηλ. μας δίνει 2 επιλογές: είτε θα γίνουμε μία Ελλάδα γερόντων, είτε θα γίνουμε μια αποικία ισλαμιστών. Και εδώ κε. Βορίδη θέλω να μου πείτε την δική σας άποψη. Συμφωνείτε με αυτό που είπε ο κος Δένδιας;
Επειδή προφανώς είναι ανίκανη η ΝΔ να εφαρμόσει πολιτικές στήριξη της οικογένειας, δεν θα έχουμε στρατό να αμυνθούμε; Και θα αμυνθεί για εμάς ο Πακιστανός; Σοβαρά τώρα;
Όμως να σας πούμε ότι δεν ήρθατε εσείς στη ΝΔ για να διαγράψετε μέσα σε λίγα χρόνια μια ιστορία χιλιετιών. Είστε πολύ λίγοι, κύριοι, και πολύ μικροί για να το καταφέρετε.
Και πραγματικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την εμμονή σας με τους μετανάστες από τα βάθη της κεντρικής Ασίας, την ώρα που ένα εκατομμύριο ΄Ελληνες Αντιοχείς στην Λεβαντίνη απαγορεύεται να εισέλθουν στην Ελλάδα, παρά την ετοιμότητά τους να την υπερασπιστούν με την ζωή τους, χωρίς δισταγμό ή απαίτηση. Γιατί να πάρουμε Πακιστανούς και Αφγανούς και να μην πάρουμε τους Έλληνες της Συρίας για να λύσουμε το δημογραφικό με άλλο τρόπο;
Ξέρουμε τι συμβαίνει. Το σύστημα μας τρέμει, γιατί λέμε αλήθειες και δεν μας ελέγχει. Θέλετε αποδείξεις;
Η ιστορία με τον Έλον Μασκ, ο οποίος συνομίλησε με τον ευρωβουλευτή μας και όλοι μιλούσαν στα ΜΜΕ εκτός από εμάς.
Η ιστορία με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Όλοι μιλούσαν στα ΜΜΕ εκτός από εμάς.
Η ιστορία με την Ουκρανία και τα τάγματα του Αζώφ και η δικαίωσή μας με τις δηλώσεις Ζελένσκι, ότι κάποιοι έφαγαν τα 100 δισεκ. της βοήθειας. Όλοι μιλούσαν στα ΜΜΕ εκτός από εμάς. Ο Ζελένσκι είπε ότι εμείς ζητήσαμε 76 δισεκ. όχι 176. Και ρωτάω πού είναι αυτά τα 100 δισεκ.; Γιατί κάποιοι τα έχουν πάρει.
Η ιστορία με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τους παρόχους, που αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Όλοι μιλούσαν στα ΜΜΕ εκτός από εμάς.
Η ιστορία με τις εξορύξεις που κανείς σας δεν ήθελε να γίνουν. Όλοι μιλούσαν στα ΜΜΕ εκτός από εμάς.
Η ιστορία με το εμβόλιο για τον covid 19 και με τις δηλώσεις Τραμπ ότι ο ιός είναι προϊόν εργαστηριακό. Όλοι μιλούσαν στα ΜΜΕ εκτός από εμάς.
Και τώρα η ιστορία με τα Τέμπη. Όλοι μιλούν στα ΜΜΕ και κυρίως οι ηθικοί αυτουργοί, εκτός από εμάς.
Όλα αυτά γίνονται γιατί μας φοβάστε. Ποιοι είμαστε; Είμαστε το κόμμα της αλήθειας. Είμαστε το κόμμα που διεκδικούμε το μέλλον της Ελλάδας. Είμαστε το κόμμα που πιστεύουμε ότι το δίκιο είναι του φτωχού. Είμαστε το κόμμα που πιστεύουμε ότι η ακρίβεια είναι ταξική βία. Είμαστε το κόμμα που δεν φοβάται να σταθεί απέναντι στο σύστημα και τα ΜΜΕ και να τους κοιτάξει στα μάτια. Εμείς απαντάμε με τον Καζαντζάκη, που είχε πει: «Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει». Δεν σας φοβόμαστε κανέναν. Θα νικήσουμε για την Ελλάδα και τους Έλληνες.