Με μία δήλωση, που θα μπορούσε να είναι αστεία αν τα γεγονότα δεν ήταν τόσο αρνητικά για την ευμάρεια των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να υποβαθμίσει το μέγεθος των συνεπειών από τη διακοπή από 1/1/2025 των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η ΕΕ «είναι προετοιμασμένη»!
«Η ευρωπαϊκή υποδομή φυσικού αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να παράσχει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Μείωση κόστους με ένα απλό βήμα!Edenred
Αυτά τα παντελόνια θα τα λατρέψει κάθε άνδρας. Δες γιατίAlpha Pants
«Έχει ενισχυθεί από το 2022 με νέες δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (σ.σ. LNG)», πρόσθεσε.
Ρωσία και Ουκρανία δεν ανανέωσαν τη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών εδαφών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με το Κίεβο να υποστηρίζει ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά η χρηματοδότηση του πολέμου από την Μόσχα, δημιουργώντας όμως σοβαρό πρόβλημα στις «τσέπες» των Ευρωπαίων πολιτών.
Γιατί η Κομισιόν, ωραία τα λέει όταν ισχυρίζεται ότι έχει βρει εναλλακτικές παροχές φυσικού αερίου αλλά δεν λέει πως στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία και μόνο παροχή, αυτή των ΗΠΑ, την οποία και θα την πληρώνει η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες πέντε και έξι φορές ακριβότερα από ότι πλήρωναν το ρωσικό φυσικό αέριο!
Η κρατική εταιρεία Gazprom, που υπήρξε κάποτε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου παγκοσμίως, μόνο το 2023 υπέστη απώλειες της τάξεως των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ήταν οι πρώτες ετήσιες απώλειες που έχει καταγράψει από το 1999.
Όμως η Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ούτε να θρέψει τον πληθυσμό της, καθώς έχει αυτάρκεια τροφίμων, ούτε να τον καλύψει ενεργειακά, ούτε να του προσφέρει ότι χρειάζεται αφού η χώρα το διαθέτει μέσα στο έδαφός της.
Αντίθετα η ΕΕ για όλα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα και λόγω της ακριβής αμερικανικής ενέργειας το κόστος σε προϊόντα, καύσιμα, ρεύμα, τρόφιμα, το οποίο είναι ήδη δυσβάσταχτο θα γίνει αφόρητο!
Για την Ευρώπη, η απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου συνέβαλε σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση, σε έξαρση του πληθωρισμού και σε επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής.
Η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου επιδείνωσε τις προοπτικές σχετικά με τη μείωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς της ΕΕ και ιδίως για το βιομηχανικό μέλλον, κυρίως της Γερμανίας, το οποίο φαντάζει… αβέβαιο και κατά δεύτερον της Γαλλίας της οποίας έχει μετατραπεί σε… ανέκδοτο επί προεδρίας Μακρόν.
Ας αναλύσουμε τι πρόκειται να συμβεί στην ΕΕ και στην Ελλάδα στην εποχή του πανάκριβου αμερικανικού LNG όπου κανείς δεν τολμάει μέχρι και σήμερα να μιλήσει για την τιμή του.
Οι παγκόσμιες εξαγωγές LNG στη Γηραιά Ήπειρο έχουν αυξηθεί κατά 75% μετά τον πόλεμο.
Οι περισσότερες από αυτές τις εξαγωγές προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουάσιγκτον συμφώνησε το 2023 να παραδώσει 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον LNG στις αγορές της ΕΕ.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν περίπου 57 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG, εκ των οποίων τα 39 προορίζονται για την Ευρώπη.
«Οι εξαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά δεν είπε πόσο κόστισε η αλλαγή αυτή στους Ευρωπαίους, άλλωστε δεν το πληρώνει η ίδια το κόστος αυτό, όπως και γενικά κανείς πολιτικός που ακολούθησε την αντι-ρωσική πολιτική.
Αυτοί που πληρώνουν είναι τα μόνιμα… κορόιδα οι πολίτες.
Τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να πιέσει ακόμα περισσότερο την ΕΕ να εισαγάγει αμερικανικό LNG και οι Βρυξέλλες και αναγκαστικά θα το αποδεχτούν κι ας είναι ακριβότερο, έτσι όπως τα κατάφεραν (ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς, όπως ήθελαν να τα καταφέρουν) και η ήδη κατεστραμμένη ευρωπαϊκή οικονομία, θα πάει στα «τάρταρα».
Εδώ πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές φωνές στην ΕΕ που ισχυρίζονται ότι αυτό έγινε επίτηδες για να εξαγοραστούν στο μέλλον όλες οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες από τον αμερικανικό παράγοντα και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος αμερικανοευρωπαϊκός χώρος που θα αντιπροσωπεύει αυτό που σήμερα αποκαλείται Δύση.
Το ινστιτούτο Bruegel (έκθεση Δεκεμβρίου 2024) τονίζει ότι το 2023 «οι βιομηχανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 158% και 345% υψηλότερες αντίστοιχα από αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το ότι «μεταξύ των βιομηχανικών οικονομιών, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υψηλότερο κόστος τελικής βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ».
«Τα υψηλά κόστη ενέργειας προκύπτουν από δύο παράγοντες: Το συνολικό κόστος ενέργειας και τον τρόπο κατανομής του», εξηγεί το ευρωπαϊκό think tank.
Η κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων, άσχετα με το τι πλασάρεται για τις ΑΠΕ έχει ως αποτέλεσμα το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε περιοχή να εξαρτάται κυρίως από την πρόσβαση σε πόρους ορυκτών καυσίμων.
«Η Ευρώπη», επισημαίνει το Bruegel, «βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της: οι Ηνωμένες Πολιτείες καταναλώνουν φθηνά, εγχώρια παραγόμενα ορυκτά καύσιμα, ενώ η ΕΕ βασίζεται στις εισαγωγές ενέργειας για την κάλυψη της ζήτησης».
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Ρωσία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ρωσική οικονομία δεν μπορεί να καμφθεί παρά τις κυρώσεις.
«Η “επανάσταση του fracking”, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, παρείχε στις ΗΠΑ άφθονο και οικονομικό σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα παραγωγής και να γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παγκοσμίως».
Στον αντίποδα, το 2022 η ΕΕ κάλυψε το 64,4% της ενεργειακής της ζήτησης με εισαγωγές, «ενώ η εξάρτηση από εισαγωγές φυσικού αερίου άγγιξε το 97,6%».
Η απόλυτη εξάρτηση της γηραιάς ηπείρου από τις εισαγωγές κατέστη εμφανής κατά την ενεργειακή κρίση του 2022.
Έκτοτε η ΕΕ έχει απεξαρτηθεί εν μέρει από το ρωσικό αέριο, ωστόσο έχει αυξηθεί η εξάρτησή της από το αμερικανικό LNG.
Με λίγα λόγια η ΕΕ επέλεξε να αλλάξει «ενεργειακό αφεντικό» μόνο που αυτό το πληρώνει πολύ περισσότερο!
«Το LNG είναι πιο ακριβό από το φυσικό αέριο αγωγών λόγω των επιπλέον εξόδων υγροποίησης και επαναεριοποίησης», εξηγεί το ευρωπαϊκό think tank.
Όμως «οι καταναλωτές στις ΗΠΑ δεν επωμίζονται αυτά τα κόστη, καθώς το φυσικό αέριο εξορύσσεται και μεταφέρεται άμεσα μέσω αγωγών.
Αντίθετα, οι καταναλωτές της ΕΕ πληρώνουν το πρόσθετο κόστος του LNG, με αποτέλεσμα οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου στην ΕΕ να είναι σχεδόν πενταπλάσιες από αυτές των ΗΠΑ.».
Ακολούθως, οι τιμές χονδρικής φυσικού αερίου επηρεάζουν άμεσα τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Το Bruegel υπογραμμίζει ότι «η μετάβαση σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας θα αλλάξει τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά των τιμών ενέργειας και, κατά συνέπεια, το κόστος για τους καταναλωτές».
Μάλιστα «κάποιες αλλαγές στις τιμές για διαφορετικά τμήματα καταναλωτών αναμένονται βραχυπρόθεσμα (μέχρι το 2030)». Ωστόσο άλλες αλλαγές, που έχουν πιο δομικό χαρακτήρα, θα υλοποιηθούν αργότερα, όταν «το σύστημα θα βασίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
«Βραχυπρόθεσμα, το συνολικό κόστος του συστήματος πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τη δυναμική των παγκόσμιων αγορών ορυκτών καυσίμων.
Ένα κύμα νέας εξαγωγικής δυναμικότητας LNG αναμένεται να σαρώσει τις παγκόσμιες αγορές από το 2025, οδηγώντας σε μείωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν και όχι στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα και όχι χαμηλότερα από εκείνα των ΗΠΑ», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
«Δεδομένου του ρόλου της ως εισαγωγέα, οι τιμές της ΕΕ θα παραμείνουν υψηλότερες από αυτές των εξαγωγέων, όπως οι ΗΠΑ.
Η μείωση των τιμών φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε χαμηλότερο μεταβλητό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και, τελικά, σε μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.»
Φυσικά μέχρι να γίνουν όλα αυτά και οι ΗΠΑ να γίνουν ένα κάπως «οικονομικότερο αφεντικό» των Ευρωπαίων, οι μισθωτοί σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και ειδικά στην Ελλάδα που έχει τους χαμηλότερος μισθούς της Ευρωζώνης σε σχέση με το κόστος ζωής, απλώς θα «εξαερωθούν»
Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν από τις 08:00 (ώρα Μόσχας, 07:00 ώρα Ελλάδας) καθώς έπαυσε η ισχύς της συμφωνίας διαμετακόμισης.
Η ισχύς της πενταετούς συμφωνίας διαμετακόμισης αερίου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εξέπνευσε τις πρώτες ώρες της 1ης Ιανουαρίου 2025 και το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν πρόκειται να παρατείνει τη συμφωνία όσο διαρκεί ο πόλεμος.
«Λόγω της επανειλημμένης και σαφώς εκφρασμένης άρνησης της ουκρανικής πλευράς να ανανεώσει αυτές τις συμφωνίες, η Gazprom δεν έχει από την 1η Ιανουαρίου 2025 την τεχνική και νομική δυνατότητα να προμηθεύει αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας», αναφέρει η Gazprom σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του Telegram.
«Από τις 8:00 ώρα Μόσχας, η προμήθεια ρωσικού αερίου για μεταφορά μέσω του εδάφους της Ουκρανίας δεν πραγματοποιείται».
Το κλείσιμο της παλαιότερης οδού του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη με υπαιτιότητα της Ουκρανίας αλλά και της ΕΕ, θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι πλήρως εξαρτημένες ενεργειακά από τις ΗΠΑ και να προμηθεύονται το πανάκριβο αμερικανικό LNG.
Όλοι στην Ελλάδα θυμούνται τι είχε συμβεί στην χώρα το 2022 όταν εκτινάχθηκε η τιμή των καυσίμων και του ρεύματος σε τέτοιο βαθμό που οι Έλληνες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Πάντως η Ρωσία εξακολουθεί να εξάγει αέριο μέσω του αγωγού TurkStream που βρίσκεται στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας αλλά και μέσω του αζερικού ΤΑΡ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασίασε τις προσπάθειές της «να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια» μετά το ξέσπασμα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022 αναζητώντας εναλλακτικές πηγές.
Έτσι σταμάτησε να αγοράζει το φθηνό ρωσικό αέριο στις ποσότητες που το αγόραζε πριν, με αποτέλεσμα να χάσει την πρόσβαση στην φθηνή ενέργεια.
Το αποτέλεσμα ήταν να καταρρεύσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και ιδιαίτερα, η γερμανική αλλά και η γαλλική.
Πλέον δεν είναι ανταγωνιστικές ενώ σε ότι αφορά τους Γερμανούς και τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους, οι Κινέζοι τους έχουν κυριολεκτικά διαλύσει, καθώς έχουν κατακτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Το ζήτημα τώρα είναι τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό LNG όπως σοφά έπραξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το «ηλεκτροσόκ» του 2022 ή θα στραφεί ξανά στους Αμερικανούς τώρα που λειτουργεί πλήρως ο σταθμός υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης;
Σε τι τιμές θα πουλάνε τώρα οι Αμερικανοί; Όπως το 2022; Αν γίνει αυτό πάλι οι Έλληνες θα χρειάζονται έναν μισθό για να πληρώσουν ένα λογαριασμό ρεύματος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καταρρεύσει μέσα σε λίγους μήνες. Οι Έλληνες δεν έχουν άλλο «λίπος» να κάψουν, τουλάχιστον όχι η πλειοψηφία τους.
Αν πάλι η κυβέρνηση συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό LNG θα πρέπει να βρει τρόπο να προσπεράσει τις αμερικανικές κυρώσεις και να πληρώνει την Gazprom.
Για παράδειγμα η Κίνα δεν έχει πρόβλημα να το κάνει αυτό αλλά με την Ελλάδα δεν είναι τόσο απλό, αλλά θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών.
Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να πληρώσει πολύ περισσότερα εάν απορρίψει το ρωσικό αέριο για πολιτικούς λόγους, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό Sputnik.
Εννοούσε μία νέα εκτίναξη τιμών σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα όπως είχε συμβεί το 2022, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγόραζε αμερικανικό LNG έως και 5 φορές ακριβότερα από ότι το ρωσικό αέριο!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν στην Ευρώπη τελεσίγραφο να εγκαταλείψει τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους έως το 2027.
Για το σκοπό αυτό, συγκεκριμένα, κατασκευάστηκε τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη και τέθηκε σε λειτουργία πριν από τρεις μήνες.
«Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει συνεχώς δημόσια το καθήκον της εγκατάλειψης του ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν μπορώ να κρίνω πόσο δυνατό είναι αυτό.
Η Αθήνα προσπάθησε να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με το πιο ακριβό LNG από άλλες χώρες, αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση των τιμών των καυσίμων.
«Οι Έλληνες πολίτες αναγκάστηκαν ξαφνικά να πληρώσουν εξωφρενικούς λογαριασμούς για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα», είπε ο Μασλόφ.
Η απειλή της Σλοβακίας να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, εάν το Κίεβο σταματήσει τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη μπορεί να περιπλέξει κι άλλο τα πράγματα.
«Μετά την 1η Ιανουαρίου, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και τα πιθανά ανταποδοτικά μέτρα κατά της Ουκρανίας”, αναφέρει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook το βράδυ της Παρασκευής.
“Εάν είνα απαραίτητο, θα σταματήσουμε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται επειγόντως η Ουκρανία κατά τη διάρκεια διακοπών του δικτύου [ηλεκτροδότησης]”.
Απαντώντας η Πολωνία διεμήνυσε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία, εάν η Σλοβακία πραγματοποιήσει την απειλή της.
Αξιωματούχος της Βαρσοβίας ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο Bloomberg, ότι η πολωνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ενέργειας για να αντισταθμίσει τυχόν ανισορροπίες που θα υποστεί το πιεσμένο σύστημα της Ουκρανίας το οποίο έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τα ρωσικά πλήγματα.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους traders φυσικού αερίου είναι ο ρυθμός με τον οποίο αδειάζουν οι αποθήκες, καθώς τα αποθέματα της Ευρώπης εξαντλούνται γρήγορα.
Ήδη τα ποσοστά πληρότητας είναι στο περίπου 75%, ένα επίπεδο το οποίο πέρυσι είχε καταγραφεί έναν μήνα αργότερα.
Εάν είναι αλήθεια ότι φέτος αναμένεται σκληρός χειμώνας θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην θέρμανση αλλά και στο χτίσιμο νέων αποθεμάτων για το 2025.
Τα συμβόλαια για το επόμενο καλοκαίρι αυξήθηκαν πρόσφατα πάνω από αυτά για το χειμώνα 2025-26, γεγονός που θα καταστήσει πιο δαπανηρή την αναπλήρωση της αποθήκευσης ενόψει της επόμενης περιόδου θέρμανσης.
«Η αγορά θα αντιμετωπίσει πρόκληση να επιστρέψει σε άνετα επίπεδα αποθήκευσης τον χειμώνα του 2025-2026», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Anatol Feygin, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής στην αμερικανική εταιρεία εξαγωγής αερίου Cheniere Energy Inc.
Η Ρωσία μπορεί να παραδώσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, αν και η χωρητικότητα σε αυτή τη διαδρομή δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως το πιθανό έλλειμμα για το επόμενο έτος.
Η Ρωσία στέλνει επίσης υγροποιημένο φυσικό αέριο. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε μια ποσότητα ρεκόρ ρωσικού LNG φέτος.
Από τον Μάρτιο, ωστόσο, τα ρωσικά πλοία LNG δεν θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν ευρωπαϊκά λιμάνια για να μεταφέρουν το φορτίο τους σε άλλα πλοία που ταξιδεύουν εκτός ΕΕ.
Αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερη ρωσική παραμονή LNG στην Ευρώπη, σύμφωνα με το BloombergNEF.
Η Ευρώπη θα πρέπει ολοένα και περισσότερο να ανταγωνίζεται την Ασία για φορτία LNG από παγκόσμιους παραγωγούς.
Όταν οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν, οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές αυξάνουν τις αγορές.
Όλα αυτά σημαίνουν πλήρη εξάρτηση από τους Αμερικανούς οι οποίοι είναι γνωστό εκ φιλοσοφίας δεν πουλάνε ποτέ φθηνά καθώς τους αρέσει να εκμεταλλεύονται την θέση ισχύος όταν την έχουν.
Τα hedge funds στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν. Αυτό δεν είναι καλό για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Δεν θα είναι καλό ούτε για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η Gazprom δήλωσε το Σάββατο ότι θα σταματήσει επίσης τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Μολδαβία από την 1η Ιανουαρίου, επικαλούμενη το απλήρωτο χρέος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει λάβει έκτακτα μέτρα καθώς προετοιμάζεται για διακοπές ρεύματος.
Η Gazprom ανέφερε ότι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της λύσης της σύμβασής της με τη Moldovagaz, τον κύριο φορέα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου της Μολδαβίας, στην οποία η ρωσική εταιρεία κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο, αναφέρει το energypress.gr.
Η διακοπή του φυσικού αερίου θα σταματήσει τις προμήθειες στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Kuciurgan, το μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο βρίσκεται στην αυτόνομη ρωσόφωνη περιοχή της Υπερδνειστερίας .
Η Gazprom προμηθεύει το εργοστάσιο Kuciurgan που λειτουργεί με φυσικό αέριο, το οποίο παράγει ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί σημαντικό τμήμα της Μολδαβίας.
Το εργοστάσιο ιδιωτικοποιήθηκε το 2004 από αξιωματούχους της Υπερδνειστερίας και αργότερα πουλήθηκε σε μια ρωσική κρατική εταιρεία.
Η Μολδαβία, δεν αναγνωρίζει την ιδιωτικοποίηση, όπως και δεν αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως ανεξάτητη δημοκρατία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το κοινοβούλιο της Μολδαβίας ψήφισε υπέρ της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον ενεργειακό τομέα λόγω των φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αφήσει τη Μολδαβία χωρίς επαρκή ενέργεια αυτόν τον χειμώνα.
Η Gazprom είπε ότι η Μολδαβία χρωστάει σχεδόν 709 εκατομμύρια δολάρια για προηγούμενες προμήθειες φυσικού αερίου.
Τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν διατηρήσει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία παραδίδει αέριο στην Ευρώπη μέσω δύο οδών αφότου μια σειρά υποβρύχιων εκρήξεων το 2022 κατέστρεψε τον αγωγό Nord Stream που μετέφερε αέριο στη βόρεια Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
Ο αγωγός TurkStream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και η ηπειρωτική επέκταση του Balkan Stream τροφοδοτούν τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ουγγαρία.
Οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας βασίζονταν σε πενταετές συμβόλαιο που υπέγραψε η ουκρανική εταιρεία Naftogaz και η εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών GTSOU με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom το 2019, η οποία πλέον έληξε.
Τα επίσημα στοιχεία ανεβάζουν τον όγκο φυσικού αερίου που μεταφέρθηκε μέσω αυτής της διαδρομής το 2023 σε 14,65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ελαφρώς λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου του ρωσικού φυσικού αερίου που ρέει στην Ευρώπη.
Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα, για το σύνδρομο Kessler που μπορεί να φέρει το τέλος του κόσμου.
Τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς ένα κομμάτι διαστημικού σκουπιδιού στράφηκε προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επτά αστροναύτες που επέβαιναν σε αυτόν προετοιμάστηκαν.
Ένα ρωσικό διαστημόπλοιο συνδεδεμένο με τον διαστημικό σταθμό άναψε τους κινητήρες του για πέντε λεπτά, τροποποιώντας ελαφρώς την τροχιά του σταθμού και μετακινώντας το εργαστήριο μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου εκτός κινδύνου.
Ο κρίσιμος ελιγμός
Εάν ο διαστημικός σταθμός δεν είχε αλλάξει πορεία, τα συντρίμμια θα μπορούσαν να είχαν περάσει σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την τροχιά του, σύμφωνα με την NASA.
Αν χτυπούσαν τον διαστημικό σταθμό αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό. Είναι πιθανό να είχε προκληθεί αποσυμπίεση τμημάτων του σταθμού και οι αστροναύτες να κινδυνεύουν να μην γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός έχει αναγκαστεί να κάνει παρόμοιους ελιγμούς δεκάδες φορές από τότε που εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2000, και οι κίνδυνοι σύγκρουσης αυξάνονται κάθε χρόνο καθώς πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των αντικειμένων σε τροχιά γύρω από τη Γη.
«Χρησιμοποιημένοι πύραυλοι, δορυφόροι και άλλα διαστημικά σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί σε τροχιά αυξάνοντας την πιθανότητα σύγκρουσης με άλλα συντρίμμια. Δυστυχώς, οι συγκρούσεις δημιουργούν περισσότερα συντρίμμια, δημιουργώντας μια ανεξέλεγκτη αλυσίδα συγκρούσεων», προειδοποιεί η NASA.
Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί σε θέματα διαστημικής κυκλοφορίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη συμφόρηση. Παλαιότερες συγκρούσεις, εκρήξεις και δοκιμές όπλων έχουν οδηγήσει σε δεκάδες χιλιάδες συντρίμμια…
Υπάρχουν πάνω από 10.000 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, όπως είναι σήμερα, καθώς και περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια κομμάτια παλαιών δορυφόρων που περιστρέφονται και περιστασιακά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και καίγονται πριν φτάσουν στην επιφάνεια.
Μάλιστα, στο παρελθόν έχει σημειωθεί σύγκρουση δορυφόρων. Το 2009 ένας απενεργοποιημένος ρωσικός δορυφόρος (Kosmos 2251) συγκρούστηκε με έναν αμερικάνικο δορυφόρο.
Η καθημερινότητα μας θα μπορούσε να αλλάξει άρδην
Και ενώ οι κίνδυνοι για τους αστροναύτες μπορεί να αποτελούν κορυφαία ανησυχία, η συμφόρηση στην τροχιά είναι επίσης επικίνδυνη για τους δορυφόρους και τις διαστημικές τεχνολογίες που τροφοδοτούν την καθημερινή μας ζωή.
Εάν καταστραφούν οι δορυφόροι, θα υπάρξουν μαζικές διακοπές στις υπηρεσίες διαδικτύου, Wi-Fi και κινητής τηλεφωνίας, ενώ η τηλεόραση και το GPS δεν θα λειτουργούν πλέον.
Επίσης, δεν θα μπορούσαμε πλέον να παρακολουθούμε τον καιρό, γεγονός που θα επηρέαζε μια σειρά από βιομηχανίες, όπως η γεωργία, η αλιεία και οι μεταφορές.
«Ο αριθμός των αντικειμένων που έχουμε εκτοξεύσει στο διάστημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αυξηθεί εκθετικά», δήλωσε (CNN) ο Dr. Vishnu Reddy, καθηγητής πλανητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson. «Οδεύουμε προς την κατάσταση που πάντα φοβόμαστε», σημειώνει.
1957-2024
Οι ερευνητές διαφωνούν σχετικά με το σημερινό επίπεδο κινδύνου και το πότε ακριβώς η συμφόρηση στο διάστημα μπορεί να φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή.
Αλλά υπάρχει ευρεία συναίνεση για ένα πράγμα: Η κυκλοφορία στο διάστημα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που χρήζει απεγνωσμένης αντιμετώπισης…
Από την αρχή των διαστημικών πτήσεων το 1957, έχουν σημειωθεί περισσότερες από 650 «διασπάσεις, εκρήξεις, συγκρούσεις ή άλλα γεγονότα που οδηγούν σε θρυμματισμό», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.
Τα περιστατικά αυτά περιλαμβάνουν δορυφόρους που συγκρούστηκαν κατά λάθος μεταξύ τους, τμήματα πυραύλων και διαστημοπλοίων που εξερράγησαν απροσδόκητα, καθώς και δοκιμές όπλων από έθνη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ινδία και Κίνα.
Στη μεγάλη οθόνη
Η ταινία του 2013 «Gravity» έφερε στη μεγάλη οθόνη το σύνδρομο Kessler: Ένα ρωσικό πυραυλικό χτύπημα σε έναν ανενεργό δορυφόρο ξεκινά μια αλυσίδα συγκρούσεων, δημιουργώντας ένα σύννεφο σκουπιδιών που καταστρέφει άλλους δορυφόρους και διαστημόπλοια.
Σε ένα πραγματικό σενάριο του συνδρόμου Κέσλερ θα χρειαζόταν πιθανότατα χρόνια – ή δεκαετίες – για να διαδραματιστεί, είπαν οι ειδικοί.
Πριν λίγες ώρες οι Έλληνες πολίτες, όπως και ο λοιποί κάτοικοι του πλανήτη υποδέχθηκαν το 2025) και ευχή όλων είναι φυσικά να επικρατήσει ειρήνη και ευημερία σε όλο τον κόσμο.
Ατυχώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, οπότε ας αφήσουμε τις ευχές και ας δούμε την πραγματικότητα κατάματα, ειδικά στην Ελλάδα.
Σε μια Ελλάδα που έχει εισέλθει σε μια φάση ιστορικής παρακμής που μπορεί να συγκριθεί για τον Ελληνισμό μόνο με τις δεκαετίες πριν την μετατροπή του αρχαίου ελληνικού κόσμου σε ρωμαϊκή επαρχία το 146 π.Χ. και τα χρόνια πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μ.Χ.
Δυστυχώς, η καθοριστική σε όλα τα επίπεδα (πληθυσμιακό, οικονομικό και γεωπολιτικό), Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, μετά από 102 χρόνια αποδείχθηκε «αξεπέραστη» για τον Ελληνισμό: Χάθηκαν οι ιστορικές κοιτίδες της Ανατολής, μετά από 2.500 χρόνια ισχυρής παρουσίας σε όλη την, εθνικά ελληνική, περιοχή.
Ακολούθησε η εξόντωση του Ελληνορθόδοξου στοιχείου που είχε επιβιώσει επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, σε Συρία, Λίβανο και Ιράκ, όχι από τους Τούρκους, αλλά από τον αραβικό ισλαμικό εθνικισμό που υποθάλπονταν από τους Βρετανούς και τους Γάλλους για να διευκολυνθεί η νίκη τους στον Α’ΠΠ και η συρρίκνωση του οθωμανικού κράτους.
Μετά τον Β’ΠΠ, η Ελλάδα αν και βρέθηκε στο στρατόπεδο των νικητών και πλήρωσε με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, πολίτες και στρατιωτικό προσωπικό και καταστροφή των υποδομών της σε ποσοστό 30%, τη νίκη, εν τούτοις ο Ελληνισμός ανταμείφθηκε μόλις με μερικά νησιά, τα Δωδεκάνησα.
Όχι την Βόρειο Ήπειρο, όχι την Κύπρο που αποτελούσαν αυτονόητες υποσχέσεις και -δικαίως- υπεσχημένα εδάφη. Οι Σύμμαχοι αποδείχθηκαν «Σύμμαχοι» όταν ήρθε η ώρα της μοιρασιάς.
Ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος 1946-1949 και η άγνωστη κατάληξή του, αποτέλεσαν μια θαυμάσια δικαιολογία των Αγγλοαμερικανών για την μη απόδοση των εδαφών με ελληνικό πληθυσμό στον εθνικό κορμό στο Παρίσι το 1947.
Ακολούθησε το πογκρόμ του 1955 που εξόντωσε τον Ελληνισμό της Πόλης, η εισβολή του 1974 στην Κύπρο και η απώλεια του βόρειου τμήματος με την προσφυγοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνοκύπριων και η οικονομική καταστροφή του 2010 με τα Μνημόνια και την απόκτηση του δημοσιονομικού -και άρα ελέγχου σε όλα τα κοινωνικά και εθνικά επίπεδα- της χώρας.
Η τελευταία «εξέγερση» των Ελλήνων το 2015, προδόθηκε εκ των έσω (όπως συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα) από αυτούς που υποδύονταν ότι θα αποτίνασσαν τον ξένο ζυγό (Α.Τσίπρας) και ακολούθησε η εκχώρηση της Μακεδονίας (γλώσσας και εθνικού προσδιορισμού), στις σλαβικές και αλβανικές οντότητες των Σκοπίων.
Για όποιον δεν το έχει καταλάβει και υπολογίζει σε ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, να σημειώσουμε ότι το 2115 λήγει η σύμβαση εκχώρησης των εσόδων από την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας στους ξένους δανειστές και τελειώνουν οριστικά τα Μνημόνια.
Τα έσοδα από την εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας υπολογίζονται σε 3,8% επί του ΑΕΠ, οπότε μην υπολογίζουμε ανάπτυξη μέχρι τότε.
«Όλα αυτά γνωστά και αποδεκτά. Τώρα τι κάνουμε;» θα πει κάποιος.
Υπάρχει μια χώρα που λέγεται «Ελλάδα» με τεράστια, παγκόσμια, εθνική παρουσία.
Το «τι κάνουμε τώρα» είναι το ερώτημα που θα δώσει ταυτόχρονα και την απάντηση αν θα συνεχίσουμε την ιστορική μας πορεία ή θα μετατραπούμε σε Χετταίους, Σκύθες ή Ασσύριους, λαούς που χάθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.
Τα δεδομένα αυτή την στιγμή είναι πολύ συγκεκριμένα:
Κατόπιν αυτών αρχίζουν και τίθενται πιεστικά τα ερωτήματα της ορθότητας της επιλογής εισόδου στην ΕΟΚ (την μετέπειτα ΕΕ).
Όχι γιατί ευθύνονται «οι άλλοι» αλλά γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να προσαρμοστούμε σε αυτό που ήθελε η ΕΕ ίσως γιατί ΔΕΝ ταιριάζει στον ελληνικό εθνικό χαρακτήρα αυτή η προσαρμογή.
Τα παραπάνω τα λέμε, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να τα πούμε, αφού το pronews.gr και όλα τα λοιπά Μέσα του ομίλου (defencenet.gr, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ygeianews.gr, Πόλεμος & Ιστορία κλπ.) έχουν κάνει ένα συμβόλαιο με τους αναγνώστες, να τους μιλάμε πάντα την γλώσσα της αλήθειας ή εν πάση περιπτώσει αυτό που εμείς εκτιμούμε ως αλήθεια.
Στα πολύ δύσκολα χρόνια που θα έρθουν (και αντίθετα με αυτό που ισχυρίστηκε ο Κ.Μητσοτάκης ότι «Τα δύσκολα πέρασαν»-πολιτικός είναι ότι θέλει λέει, ανέξοδα), έχει σημασία να φανείτε δυνατοί και Έλληνες στην ψυχή, άρα μαχητές.
Ίσως κάποτε οι ιστορικές συνθήκες τροποποιηθούν και έρθει η Εθνική Ανάσταση. Μέχρι τότε, αντίσταση με το μυαλό και την ψυχή και πίστη στον «ελληνικό» Θεό.
Με μία ανάρτηση αφιερωμένη στην κόρη της, Μάρθα, που έχασε τη ζωή της στο έγκλημα των Τεμπών, η Μαρία Καρυστιανού εύχεται, μεταξύ άλλων, να είναι το 2025 η χρονιά που «η ζωή μας θα μπει σε νέα τροχιά».
Ευχόμενη, η καινούργια χρονιά να μας βρει μία μεγάλη οικογένεια, που δημιουργεί το δικό της μέλλον και δεν αναμένει (εις μάτην) να της το προσφέρουν», η Μαρία Καρυστιανού προσφωνεί την κόρη της, Μάρθα, που βρήκε τραγικό θάνατο στα Τέμπη «Μαρθουλίνι μου, φως της ζωής μου…», ενώ καταλήγει στην ανάρτησή της την Πρωτοχρονιά (01.01.2025) με τη φράση «Δεν ξεχνάμε…».
«Μαρθουλίνι μου, φως της ζωής μου….
άλλη μια χρονιά ξεκινά χωρίς να είσαι δίπλα μας….αλλά αυτή η χρονιά δεν θα έχει μόνο πόνο. Θα είναι γεμάτη από ευχές για όνειρα που θα πραγματοποιηθούν και θα μας αλλάξουν προς το καλύτερο. Θα μας οδηγήσουν στο φως της αλήθειας και της πίστης.
Είθε η φετινή χρονιά να δικαιώσει τον κάθε αδικημένο είτε στέκεται δίπλα μας είτε μας κοιτάζει από ψηλά. Είθε να φέρει φως και ελπίδα, αλήθεια και αγάπη, γνώση και επίγνωση της αξίας και της δύναμης που υπάρχει μέσα μας.
Είθε η Ελλάδα μας να λάμψει -ειλικρινά και πραγματικά αυτή την φορά- και να αναδείξει τη σοφία,την αρετή και την ψυχή που φωτίζει το μέσα μας.
Γιατί εμείς είμαστε η Ελλάδα…
… Είθε το 2025, να είναι το έτος που η ζωή μας θα μπει σε νέα τροχιά. Τροχιά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, κάθαρσης, ανάπτυξης, δημιουργίας, αισιοδοξίας, ομορφιάς και συγχώρεσης.
Ας μας βρει η καινούργια χρονιά μια μεγάλη οικογένεια, που δημιουργεί το δικό της μέλλον και δεν αναμένει (εις μάτην) να της το προσφέρουν.
Φυσικά και μπορούμε, φυσικά και θα το κάνουμε!
Για εσάς, τα παιδιά μας, το μέλλον μας.
Δεν ξεχνάμε…….».