Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας, αναδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου.
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, παρά την αυταπάρνηση του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων κατά την πανδημία και τη σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών της, η κυβέρνηση έχει αφήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να υπολειτουργεί λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού.
Στα νοσοκομεία του Νομού, το ελάχιστο διαθέσιμο προσωπικό καλείται να διαχειριστεί τεράστιο όγκο περιστατικών, γεγονός που οδηγεί σε δυσλειτουργίες σε κομβικές κλινικές. Ενδεικτικά, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Αγρίνιο, διαθέτει μόλις δύο γιατρούς, με τις ελλείψεις να καλύπτονται από γιατρούς γειτονικών νοσοκομείων, κάτι που προκαλεί εργασιακή εξόντωση.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στη Χειρουργική Κλινική, όπου παραμένουν μόνο τέσσερις γιατροί, χωρίς ειδικευόμενους ή αγροτικούς ιατρούς.
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου οι ειδικότητες του παιδιάτρου, του οφθαλμίατρου, του νευρολόγου κ.α. είναι ακάλυπτες. Επιπλέον ως κερασάκι στην τούρτα είναι η παραίτηση του ενός από τους δυο ορθοπεδικούς, λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας.
Ο Μίλτος Ζαμπάρας καλεί τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει πότε επιτέλους θα προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των κενών, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων Μεσολογγίου και Αγρινίου.
Φαραντούρης για τις εξελίξεις στις Η.Π.Α: Ζητώ σύνδεση Βιομηχανικής Πολιτικής και Κοινής (εξωτερικής) Εμπορικής Πολιτικής της Ε.Ε
Στη σημερινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την οικονομική και εμπορική της θέση μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις αλλαγές που επίκεινται στο παγκόσμιο εμπόριο.
Όπως είπε «η αρχιτεκτονική του παγκόσμιου εμπορίου αλλάζει. Αλλά όχι τώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και χρόνια ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης Ομπάμα έχουν στραφεί σε περιφερειακές συνεργασίες (π.χ. Ιndo-Pacific Economic Framework for Prosperiry - IDEF, κ.α.), αποσύροντας το ενδιαφέρον τους από πολυμερείς συμφωνίες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η κυβέρνηση Τραμπ απλώς το επιταχύνει.
Ποια πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή απάντηση;
Περισσότερες περιφερειακές συνεργασίες και σύνδεση μιας νέας ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Πολιτικής με την κοινή (εξωτερική) εμπορική στρατηγική (παραγωγή, εισαγωγή, εξαγωγές, δασμοί).
Η στιγμή να δράσουμε είναι τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για άλλη κωλυσιεργία.»
-----------------
Νικόλας Φαραντούρης: Ευρωβουλευτής (2024-2029) με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Τhe Left, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet.
Μέλος:
▪︎ Επιτροπή Ασφάλειας & Άμυνας (SEDE)
▪︎ Επιτροπή Περιβάλλοντος, Κλίματος & Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI)
▪︎ Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG)
▪︎ Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων (AFCO)
▪︎ Διακοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία ΕΕ- ΗΠΑ
▪︎ Διακοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία ΕΕ - Αφρικής
▪︎ Διοικητικό Συμβούλιο Spinelli Group
«Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμπτωση ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του 47ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος τυχαίνει να είναι και ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ότι είναι σημαντικό να αφήσουμε να καθαρίσει το τοπίο, να διακρίνουμε αυτά που κατά τα φαινόμενα συνιστούν επανάληψη κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών και να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου «Jacques Delors» και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίρκο Λέτα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Παναγοπούλου.
Ερωτηθείς σχετικά με την woke ατζέντα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ναι, τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, αυτό υπαγορεύει η βιολογία.
Κάθε χώρα, ωστόσο, είναι διαφορετική. Έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις σχετικά με την ηχηρή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Σίγουρα -το έχω σχολιάσει αυτό- οι ακραίες θέσεις του ρεύματος woke (wokism) στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα το εκκρεμές να ταλαντεύεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτές οι ακραίες θέσεις, οι οποίες είναι, πιστεύω, ευρέως διαδεδομένες στις φιλελεύθερες πανεπιστημιουπόλεις των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, δεν έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη. Δεν πιστεύω ότι έχουμε αυτό το πρόβλημα στην Ευρώπη για να δικαιολογήσουμε μια αντίδραση εναντίον αυτής της συγκεκριμένης ατζέντας. Αυτό ήταν πρωτίστως ένα φαινόμενο στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι μπορεί να υπάρξει μια ισχυρή κεντροδεξιά συμμαχία που ωθεί τα περιθωριακά κόμματα σε αυτό που θα έπρεπε να είναι ο φυσικός τους χώρος, δηλαδή να είναι μικρά κόμματα χωρίς βαθύ αποτύπωμα στον δημόσιο διάλογο.
Φυσικά, όπως επισήμανε ο Ενρίκο, είμαστε σήμερα μία από τις λίγες απόλυτα σταθερές πολιτικά ευρωπαϊκές χώρες. Η σταθερότητα είναι ένα πολύ πολύτιμο «νόμισμα» στον σημερινό κόσμο. Είναι αυτό που μας επιτρέπει να εφαρμόσουμε γρήγορα το εκλογικό μας πρόγραμμα, να μην χάνουμε χρόνο σε συζητήσεις στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης συνεργασίας».
Πρόσθεσε ότι «ο Ενρίκο Λέτα ορθά επισήμανε ότι ο τρικομματικός συνασπισμός, όπως αυτός στη Γερμανία, ήταν μια ‘συνταγή αδράνειας', η οποία τελικά οδήγησε την κυβέρνηση στην πτώση. Συνεπώς, το να έχεις μια μονοκομματική κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σε αυτόν τον κόσμο όπου πρέπει να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις και όπου η Ελλάδα έχει πραγματικά αρχίσει να υλοποιεί ένα σχέδιο για να φτάσει την υπόλοιπη Ευρώπη, κατά τη γνώμη μου αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.
Όταν συζητούμε με ξένους επενδυτές, η πολιτική -και όχι μόνο η οικονομική- κατάσταση μιας χώρας είναι ίσως εξίσου σημαντική με τη συνολική δημοσιονομική σταθερότητα, ώστε να γνωρίζουν ότι υπάρχει προβλεψιμότητα και να γνωρίζουν ποιος είναι ο συνομιλητής τους σε κάθε βήμα μιας πιθανής σημαντικής επένδυσης».
Η κυβερνώσα παράταξη έχει προτείνει για νέο πρόεδρο της Βουλής τον βουλευτή Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη.
Χθες, ο κ. Τασούλας είχε αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τους διευθυντές των υπηρεσιών του κοινοβουλίου.
Μετά την εκλογή του νέου προέδρου του σώματος, θα ακολουθήσει τελετή παράδοσης-παραλαβής.
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την υποψηφιότητα Κακλαμάνη για τη θέση, ενώ ένταση πυροδοτεί το θέμα των κομματικών συνεργασιών.
«Η επιλογή Τασούλα απαντά στις ανάγκες του 2025», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Μαρινάκης.
Ψηφίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ
Την απόφαση να ψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής στην ψηφοφορία, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σέβεται τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που τους καταστρατηγεί και τους εργαλειοποιεί για τα συμφέροντά του. Με τον ίδιο θεσμικό τρόπο θα λειτουργήσουμε και στην εκλογή προέδρου της Βουλής υπερψηφίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας. Ο νέος πρόεδρος οφείλει να είναι πρόεδρος όλης της Βουλής και όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος».
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής
«Ναι» στην υποψηφιότητα Κακλαμάνη και από το ΠΑΣΟΚ με την Νίκο Ανδρουλάκη να εισηγείται θετικά στην ΚΟ του κόμματος, την ώρα που η Χαριλάου Τρικούπη επιτίθεται στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της κομματική επιλογή για την προεδρία της Δημοκρατίας.
«Ο κ. Μητσοτάκης έσπασε μια πολιτική παράδοση 30 ετών και οι χειρισμοί του στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν συνάδουν με το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει ευρείες συναινέσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τη Νέα Δημοκρατία στην καταπάτηση των θεσμικών παραδόσεων. Εισηγούμαι να ψηφίσουμε τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής αναδεικνύοντας τη διαφορετική αντιμετώπιση των θεσμών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης.
Πηγές Νέας Αριστεράς: «Παρόν» στην ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Βουλής
Η Νέα Αριστερά θα ψηφίσει «παρών» στην διαδικασία εκλογής του Νικήτα Κακλαμάνη, με τον Αλέξη Χαρίτση να διαμηνύει πως το κόμμα θα υποστηρίξει την Λούκα Κατσέλη για την ΠτΔ.
Z. Kωνσταντοπούλου στο ΕΡΤΝews: Δεν θα ψηφίσουμε τον κ. Κακλαμάνη – Ο πρόεδρος της Βουλής έχει άλλη αποστολή και η κυβέρνηση άλλη λειτουργία
Η Πλεύση Ελευθερίας θα καταψηφίσει όλες τις προτάσεις για την προεδρία της Δημοκρατίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να προαναγγέλλει μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews πρωτοβουλία για συνεδρίαση συμβουλίου αντιπολίτευσης.
Αντιπαράθεση για τις συνεργασίες
Μετά την ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ψηφοφορία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, το Σάββατο, εντείνοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση στρέφει τα πυρά της στο ΠΑΣΟΚ για τις ενδεχόμενες συνεργασίες με κόμματα της Αριστεράς, προκαλώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης.
«Την στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει με πολιτικές στο σήμερα βλέπουμε την αντιπολίτευση την αξιωματική να συνομιλεί με τους πιο μαύρους πρωταγωνιστές του παρελθόντος», τόνισε ο Π. Μαρινάκης.
Να μην εμπλέκονται στο εξής σε συζητήσεις που, όπως είπε, θολώνουν το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από τους βουλευτές του ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.
Απορρίπτει σενάρια επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Αριστερά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατία να αναμένεται να ολοκληρωθεί στην τέταρτη ψηφοφορία.
Μετά τον Αντώνη Σαμαρά, υπέρ της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Τασούλα τάχθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς.
Την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση θα στηρίξει ο ανεξάρτητος – προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ – βουλευτής Πέτρος Παππάς.
H εκλογή προέδρου της Δημοκρατία αναμένεται να ολοκληρωθεί στην τέταρτη ψηφοφορία.