Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:17: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 17:46

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση βουλευτών της "Ελληνικής Λύσης" σχετικά με: «Άμεση ολοκλήρωση του οδικού έργου “Μεσόπυργος – Αυλάκι” ζητούν οι κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου»

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Θεσσαλονίκη, 6/10/2021

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:           «Άμεση ολοκλήρωση του οδικού έργου “Μεσόπυργος – Αυλάκι” ζητούν οι κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Κοιλάδας του Αχελώου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, η ολοκλήρωση του οδικού έργου

«Μεσόπυργος – Αυλάκι» καθυστερεί, ενώ είναι γνωστό, πως πρόκειται για ένα αίτημα δεκαετιών από τους κατοίκους της ως άνω περιοχής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έργο που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια, συνδέει την Π.Ε. Άρτας με την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στην Κοιλάδα του Αχελώου, ενώ η υλοποίησή του αναμένεται να δώσει την δυνατότητα μετακίνησης με ασφάλεια στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο ως άνω επαρχιακός δρόμος, που αποτελεί ζωτικής σημασίας οδική αρτηρία για την περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου;
  1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του ως άνω οδικού έργου, που θα δίνει την δυνατότητα μετακίνησης με ασφάλεια στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας


 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα:    Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:    Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 140/08-10-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η χρηματοδότηση των Περιφερειών της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων και καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, ύστερα από πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), ως προς το ύψος των εσόδων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λοιπών λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, κατανεμήθηκαν από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 στην Περιφέρεια Ηπείρου και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ποσά ύψους 5.320.000,00€ και 5.040.000,00€ αντίστοιχα, για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου.Το ίδιο ποσό προγραμματίζεται να αποδοθεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων περιφερειακών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφέρεια Ηπείρου, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 75658/18-10-2021 έγγραφο και, όταν περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

 

Θέμα:    Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.:      Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 140/08-10-2021 Ερώτηση

Σε  συνέχεια  του  υπ’  αριθμ.  πρωτ.  32965/23-05-2022  εγγράφου  μας  και  σε  απάντηση  της ανωτέρω Ερώτησης, σας διαβιβάζουμε, για ενημέρωσή σας, το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΠΔΕ/ΓΠ/300130/5394/25-10-2021 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

Θέμα: Απάντηση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης με θέμα «Άμεση ολοκλήρωση του οδικού έργου ‘Μεσόπυργος-Αυλάκι’ ζητούν οι κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου».

Σχετ.: 1) το αρ. πρωτ. 75658/18-10-2021 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών Γεν. Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών & Διοικητικής Υποστήριξης/ Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης/ Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών .

2) το αρ. πρωτ. 189352 /18-10-2021 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιουνίου/Γραφείο Συντονιστή.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σχετικά με την αρ. 140/08-10-2021 κοινοβουλευτική ερώτηση των κκ Βουλευτών Αποστόλου Αβδελά & Κωνσταντίνου Χήτα με θέμα «Άμεση ολοκλήρωση του οδικού έργου ‘Μεσόπυργος-Αυλάκιι’ ζητούν οι κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου» σας γνωρίζουμε ότι:

  1. Ο δρόμος «Μεσόπυργος-Αυλάκιι» που αναφέρεται στη σχετική επερώτηση διατρέχει τις Π.Ε Άρτας και Αιτ/νίας δεν περιέχεται στους χαρακτηρισμένους επαρχιακούς δρόμους της Αιτ/νίας σύμφωνα με το ΦΕΚ 47/ΤΕΥΧΟΣ 1/08.02.1956.
  1. Στους δρόμους τους οποίους έχει την αρμοδιότητα συντήρησης η Π.Ε Αιτ/νίας υπάρχει τμήμα του ανωτέρω δρόμου περίπου 2,5 χλμ χαλικοστρωμένου δρόμου.
  1. Λόγω του μεγάλου μήκους του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου της Π.Ε Αιτ/νίας έχει δοθεί προτεραιότητα από την Υπηρεσία στο χαρακτηρισμένο επαρχιακό δίκτυο και στους βασικούς άξονες κυκλοφορίας των οχημάτων με βάση και τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες της Π.Δ.Ε.
  1. Η Υπηρεσία θα εντάξει την ασφαλτόστρωση του ανωτέρω δημοτικού- αγροτικού δρόμου όταν υπάρξει η οικονομική δυνατότητα εκτέλεσης του έργου.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Νεκτάριος Φαρμάκης