Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:58: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 14:56

Ερώτηση Βουλευτών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στη Βουλή σχετικά με: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αιτούνται μέτρων στήριξης από την Πολιτεία»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/02/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:           «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αιτούνται μέτρων στήριξης από την Πολιτεία»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Δέσμη μέτρων, προς ενίσχυση του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών, ζητούν οι επαγγελματίες του ως άνω κλάδου από τους αρμοδίους Υπουργούς. Οι ίδιοι σημειώνουν πως ο εν λόγω κλάδος έχει πληγεί τόσο από τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας όσο και από την αναδουλειά, η οποία κυριαρχεί σε συνδυασμό με τις εκρηκτικές αυξήσεις. Επισημαίνουν ότι η ισχύουσα φορολογία παραμένει ανασταλτικός παράγοντας με αρνητικές οικονομικές συνέπειες στον κλάδο τους. Οι εν λόγω επαγγελματίες καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις, προκειμένου να επιβιώσει ο κλάδος τους. Ενδεικτικά, κάποιες από τις προτάσεις τους είναι οι κάτωθι:

  • Ενεργοποίηση του μηχανισμού Ταμείο Ανεργίας Εμπόρων.
  • Επιδότηση αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι νοσούν με Covid-19, για όσες ημέρες χρειαστεί να κλείσουν οι επιχειρήσεις τους.
  • Εύρεση και αξιοποίηση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, με γνώμονα την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.ά. Απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη Δ.Ε.Η. ή άλλους ιδιώτες παρόχους. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία, κατά το μερίδιο δικαιοδοσίας που τους αναλογεί, να προβούν στην υιοθέτηση των ως άνω προτάσεων του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών, με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης και της επιβίωσης του κλάδου τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 3626/1.3.2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους ως άνω αναφερόμενους Βουλευτές, σας γνωστοποιούμε ότι με την εκδήλωση της πρωτόγνωρης διεθνούς ενεργειακής κρίσης η Ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, προκειμένου να προστατευτεί η κοινωνία αλλά και η οικονομία της Χώρας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία προχώρησε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, προκειμένου να απομειωθούν οι αναμενόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα σε όλους τους καταναλωτές. Τα μέτρα, τα οποία έχει λάβει η Ελλάδα, αποτελούν ουσιαστική παρέμβαση στις αγορές ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου και υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ έως τώρα, συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ, τις οποίες έχει προσφέρει η ΔΕΗ, προσπαθώντας να συμβάλλει στην απορρόφηση μέρους των ανατιμήσεων.

Για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίζει να λαμβάνει στοχευμένα μέτρα στήριξης για την κοινωνία και την οικονομία της Χώρας. Τα στοχευμένα αυτά μέτρα αποτελούν προϊόν διυπουργικής συνεργασίας, παρακολουθούνται ενδελεχώς και προφανώς πάντοτε σε συνάρτηση με τις ενεργειακές εξελίξεις και τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και η Κυβέρνηση γενικότερα, εργάζονται εντατικά και σε όλα τα επίπεδα, ώστε να προασπίσουν τα συμφέροντα της Χώρας και των πολιτών της τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ειδικότερα, για τους επόμενους δύο μήνες (Μάιο και Ιούνιο) θα ληφθούν συνολικά μέτρα για την ηλεκτρική ενέργεια και το Φυσικό Αέριο, τα οποία αναμένεται να ανέλθουν σε έως και 1,00 δις. ευρώ. Αναλυτικές πληροφορίες για την εξειδίκευση των μέτρων παρατίθενται στο σύνδεσμο ΕΔΩ

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε μία δραστική θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα, θα εφαρμοστεί νέος μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάσει του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους και έτσι αποσυνδέονται από την χονδρική τιμή ενέργειας, η οποία μέχρι σήμερα επηρεάζεται από την διεθνή τιμή του Φυσικού Αερίου. Με τον τρόπο αυτό ανακτάται το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, τα οποίο για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ. Επίσης, από τη στιγμή κατά την οποία με τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται, σταθεροποιείται και αποσυνδέεται η χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος, αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%, στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή, δίκαιο, και ο οποίος δεν θα επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς.

Υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι, επειδή η ενεργειακή κρίση είναι διεθνής και εντεινόμενη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι πρωτοβουλίες του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά δεν είναι αρκετές. Η ανάληψη δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επιβεβλημένη για να προστατευθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ως προς το ζήτημα αυτό η Χώρα μας έχει απολύτως ενεργητικό ρόλο, προσπαθώντας, τόσο σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. όσο και σε επίπεδο ηγετών, να συμβάλλει, παρουσιάζοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, για πληρέστερη ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας, κοινοποιούμε το με α.π. 365/16-3- 2022 έγγραφο της εταιρίας «Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε.»

Ο Υπουργός

Σκρέκας Κωνσταντίνος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα

Περίληψη : Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτών
Σχετικά : Η υπ' αριθ. 3626/01.03.2022 Ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Α.Αβδελά και Κ.Χήτα

Κύριε Υπουργέ,

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, με Θέμα «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αιτούνται μέτρων στήριξης από την πολιτεία», για τα Θέματα που αφορούν στη ΔΕΗ, Θα Θέλαμε να Θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Η ΔΕΗ ως Επιχείρηση με έντονη κοινωνική ευαισθησία και επίγνωση, έχει αποδείξει έμπρακτα τη στήριξη των πελατών της όλα αυτά τα χρόνια . Ιδιαίτερα στην περίοδο ταυ ς0ν1Β-19, στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία αφού έλαβε έγκαιρα γενναία μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης.

Αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, καθώς εξαρτώνται από μια σειρά διαφορετικών συνθηκών προσφοράς και ζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της γεωπολιτικής κατάστασης, του εθνικού ενεργειακού μείγματος, της διαφοροποίησης των εισαγωγών, του κόστους δικτύου, του κόστους προστασίας του περιβάλλοντος, των δυσμενών καιρικών συνθηκών ή των επιπέδων ειδικών φόρων κατανάλωσης και φορολογίας. Ωστόσο, η ΔΕΗ στο πλαϊσιο των προσπαθειών συγκράτησης του αυξημένου κόστους ενέργειας και την αντιστάθμιση των επιπτώσεων στα τιμολόγια των καταναλωτών, προσφέρει έκπτωση ενέργειας που είναι ήδη σε ισχύ από 05.08.2021 και ανέρχεται σε 30% στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια και 50% στα αγροτικά τιμολόγια. 

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

Γεώργιος Στάσσης

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 15:03