Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:41: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 15:03

Σπήλιος Λιβανός : Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στον Φυτουγειονομικό Σταθμό στο Τελωνείο των Κήπων

Σπήλιος Λιβανός : Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις στον Φυτουγειονομικό Σταθμό στο Τελωνείο των Κήπων

  • Διορθώνονται οι ανισότητες του παρελθόντος
  • Περιοδεία ΥΠΑΑΤ στον Έβρο

Τη χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στην είσοδο από Τουρκία προς Ελλάδα, με την οποία  επιλύεται ένα πρόγραμμα εικοσαετίας, καθώς ο Φυτουγειονομικός Σταθμός βρίσκεται σε λάθος πλευρά (προς Τουρκία), δημιουργώντας  εύλογα προβλήματα ασφάλειας και καθυστερήσεις στους ελέγχους, ανακοίνωσε ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός κατά την περιοδεία του στον Έβρο, συνοδευόμενος από τους Γ.Γ. κ. Χριστιάννα Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη.  

Παράλληλα, ο ΥΠΑΑΤ εμφανίστηκε αποφασισμένος να  διορθωθούν οι ανισότητες του παρελθόντος, να ρυθμιστούν οι ανισοκατανομές στα δικαιώματα των κτηνοτρόφων και γενικά να υπάρχει ισότητα και δικαιοσύνη στην παροχή επιδοτήσεων. 

Ο κ Λιβανός ξεκίνησε την περιοδεία του από τις Φέρες, μια περιοχή με 14 οικισμούς όπου το 90% των εισοδημάτων των κατοίκων προέρχεται από την κτηνοτροφία (45.000 αιγοπρόβατα) και τη  γεωργία (120.000) ποτιστικά στρέμματα. 

Ο ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε την οικοτεχνία Πορτοκαλίδη, μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής σάλτσας ντομάτας, η οποία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία στο εξωτερικό. 

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φερών, τον υποδέχθηκαν  ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούνης και ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα κ. Δημήτρης Κολγιώνης.

Σε σύσκεψη που ακολούθησε με εκπροσώπους συνεταιριστών ο κ. Λιβανός ενημερώθηκε διεξοδικά για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής. 

Ο ΥΠΑΑΤ αναφέρθηκε στη νέα ΚΑΠ και κάλεσε τους συνεταιριστές να διατυπώσουν από κοινού προτάσεις που να διαμορφώνουν ένα αναπτυξιακό μοντέλο για την επόμενη δεκαετία. 

«Η ουσιαστική συζήτηση είναι πώς χτίζουμε το μέλλον» σημείωσε ο ΥΠΑΑΤ και κάλεσε τους αγρότες να το συνδιαμορφώσουν από κοινού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  

Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στο εκτεταμένο πρόγραμμα εγγειοβελτιωτικών έργων του ΥΠΑΑΤ και στο νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις που, όπως είπε,  διαμορφώνει ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την κτηνοτροφία. 

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα Γεωργικών Συμβούλων επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να υπάρχουν κτηνίατροι και γεωπόνοι δίπλα στους παραγωγούς

«Δεν είμαστε εδώ για να δώσουμε κάλπικες υποσχέσεις ή να χαϊδέψουμε αυτιά.  Πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα έλθει από την περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την σύσκεψη, ο ΥΠΑΑΤ δήλωσε : 

«Είναι για μένα μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ την Ελληνική Κυβέρνηση εδώ στην αρχή της Ελλάδας, στην αρχή της Ευρώπης.

Έχουμε την πολιτική βούληση να αλλάξουμε τη νοοτροπία η οποία υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, να επιφέρουμε δικαιοσύνη,  καταργώντας  τις ανισότητες, στα ιστορικά δικαιώματα του παρελθόντος και να στηρίξουμε την πραγματική παραγωγή.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους πραγματικούς αγρότες, να στηρίξει τους νέους αγρότες και αγρότισσες και κτηνοτρόφους, να  δώσει εργαλεία στην παραγωγή με τα προγράμματα, τα οποία υλοποιούμε τις επόμενες ημέρες και βεβαίως, να ανταποκρίνεται  άμεσα, γρήγορα, δίκαια και αποτελεσματικά όταν υπάρχουν φυσικές  καταστροφές που βλέπουμε ότι είναι πολύ έντονες το τελευταίο διάστημα και στην περιοχή και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Είναι πεποίθησή μου ότι η ανάπτυξη της χώρας μας μετά τις δυσκολίες και των μνημονίων, αλλά και του covid-19 θα έρθει από την ελληνική περιφέρεια και είναι δέσμευση και δική μου, αλλά κυρίως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τη περιοχή του Έβρου, όπου χτυπάει πραγματικά η καρδιά της Ελλάδας.

Θα διαμορφώσουμε τη Νέα Κοινή Αγροτική μας Στρατηγική μαζί με τους παραγωγούς. Γι αυτό και βρέθηκα πριν από ένα μήνα εδώ , γι αυτό και είμαι σήμερα, γι αυτό και θα έρθουνε οι σύλλογοι μέσα στον Σεπτέμβριο να τα ξαναπούμε στην Αθήνα για να μπορέσουμε να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο παραγωγικό μέλλον.

Προφανώς πάντοτε είναι πολύ σημαντικά τα έργα υποδομής και γι αυτό χρειάζεται να έχουμε συνεργασία με την Περιφέρεια και με τα άλλα υπουργεία γι αυτό τον σκοπό . Από κει και πέρα όμως είναι πολύ σημαντικό να διαμορφώσουμε τα σωστά εργαλεία χρηματοδότησης για να ενισχύσουμε τους πραγματικούς παραγωγούς και κυρίως να βάλουμε νέους ανθρώπους με σωστή υποδομή και όπλα για να μείνουνε στον τόπο αυτό και να  παράξουν».

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης  Ζαμπούνης δήλωσε : 

«Υπενθυμίσαμε στον ΥΠΑΑΤ ότι έχουμε καταθέσει μια σειρά από ώριμες , έτοιμες μελέτες και πήραμε τη διαβεβαίωση ότι ,  η αναμενόμενη έγκρισή τους θα γίνει πολύ- πολύ πιο γρήγορα, διότι η περιοχή πέρα από τις ανάγκες, όπως καταγράφονται εδώ και χρόνια και  έχουνε κατατεθεί στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Υπουργείων, έχει δεχθεί και το μεγάλο πλήγμα των φυσικών καταστροφών του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζω ότι το έργο του Πετάλου προϋπολογισμού  7 εκατομμύριων  ευρώ, χωρίς ΦΠΑ , είναι σε ετοιμότητα. Έχει  ήδη δύο φορές  επικαιροποιηθεί εντός του 2020. Ομοίως  το έργο του Φράγματος του ρέματος της Μελείας, ύψους 1.200.000 ευρώ, η αγροτική οδοποιία όπως έχει κατατεθεί στον άξονα 5, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ,  καθώς και οι υποδομές που πρέπει άμεσα να διορθωθούν, να αποκατασταθούν οι φυσικές καταστροφές του περασμένου χειμώνα και αναφέρομαι στην περιοχή κυρίως της Ιτέας που έχει πληγεί  περισσότερο από τις υπόλοιπες κοινότητες ενότητας των Φερών και τέλος το σφαγείο , το οποίο είναι  σε εξέλιξη ένα έργο εντός του φυσικού χρονοδιαγράμματος  και της σύμβασης που έχουμε υπογράψει και που έγινε με δανεικά χρήματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης από το Παρακαθηκών και Δανείων.

Οπότε μένουμε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στη χθεσινή συνάντηση που είχαμε με τον κ. Υπουργό και τον κ. αντιδήμαρχο, παρουσία του κ. Περιφερειάρχη και τις δεσμεύσεις ότι θα τα τρέξει – να χρησιμοποιήσω την έκφραση- πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο συμβατικό χρόνο που προβλέπεται».

Επίσκεψη στον Φυτουγειονομικό Σταθμό στο Τελωνείο των Κήπων 

Στη συνέχεια, ο κ. Λιβανός  επισκέφτηκε τον Φυτουγειονομικό Σταθμό στο Τελωνείο των Κήπων, όπου ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στην είσοδο από Τουρκία προς Ελλάδα. Έτσι, επιλύεται ένα πρόβλημα εικοσαετίας, καθώς ο Φυτουγειονομικός Σταθμός βρίσκεται σε λάθος πλευρά (προς Τουρκία), δημιουργώντας  εύλογα προβλήματα ασφάλειας και καθυστερήσεις στους ελέγχους. 

Ολόκληρη η δήλωση του ΥΠΑΑΤ : 

«Σήμερα, γυρνάμε σελίδα στον Φυτουγειονομικό Σταθμό Ελέγχου, εδώ στο Τελωνείο των Κήπων. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι υλοποιείται ένα αίτημα δεκαετιών για τη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου σταθμού με όλες τις προδιαγραφές που απαιτεί η σύγχρονη εποχή αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεπεράσαμε όλα τα γραφειοκρατικά, οικονομικά και διοικητικά  προβλήματα που υπήρχαν και έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, ξεκινήσαμε την υλοποίηση του νέου Σταθμού. 

Ο Σταθμός αυτός θα δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό σταυροδρόμι στην περιοχή, θα διασφαλίσει τη δημόσια υγεία με πολύ καλύτερους όρους και βεβαίως, την εθνική ασφάλεια. 

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τη Γ.Γ του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάννα Καλογήρου για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε προκειμένου να φτάσουμε σήμερα έως εδώ, τον Αντιπεριφερειάρχη  κ. Πέτροβιτς για τη συνεργασία μας και τους ελεγκτές της ΔΑΟΚ που κάνουν τη δουλειά τους με αυτοθυσία και αυταπάρνηση και να ευχηθώ η νέα αρχή που κάνουμε σήμερα, να ολοκληρωθεί γρήγορα».

Επίσκεψη στην Υπηρεσία Κτηνιατρικών Ελέγχων των Κήπων 

Στους Κήπους ο κ Λιβανός επισκέφθηκε την υπηρεσία  Κτηνιατρικών ελέγχων και συζήτησε με τους υπαλλήλους τα προβλήματα της υπηρεσίας 

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την εταιρεία επεξεργασίας μεταξιού Μουχταρίδη και κατόπιν τον δήμαρχο Σουφλίου κ. Παναγιώτη Καλακίκο ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα της περιοχής. 

Ο κ. Καλακίκος πρότεινε να γίνει στο Δήμο σχολή γαλακτοκομίας, κτηνιατρική σχολή και γενικά τόνισε ότι η περιοχή για εθνικούς αλλά και αναπτυξιακούς λόγους πρέπει να ενισχυθεί με σχολές που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση προϊόντων αγροδιατροφής.