Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  1:13: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 10:52

Ναυάγιο για το «Ομόλογο Corona» με… γερμανικό δάκτυλο

Η κατάληξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έμοιαζε με προαναγγελθέν χρονικό: το «όχι» στο ευρωομόλογο από τη Γερμανία και άλλες χώρες (π.χ. Ολλανδία) και η σθεναρή αντίσταση της Ιταλίας και της Ισπανίας από την άλλη πλευρά οδήγησαν σε μια συμβιβαστική λύση με… ημερομηνία λήξης.

Μια παράταση δύο εβδομάδων, δηλαδή, προκειμένου οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να διατυπώσουν προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα κράτη-μέλη.

Όμως, το ευρωομόλογο ή «Ομόλογο Corona», όπως το αποκάλεσαν οι εννέα ηγέτες στην κοινή επιστολή τους – συμπεριλαμβανομένου και του Κυριάκου Μητσοτάκη – μάλλον απομακρύνεται από το τραπέζι. Η πρόταση που φαίνεται να υιοθετείται παρά τις αντιδράσεις του μεσογειακού Νότου και της Γαλλίας είναι η χρηματοδότηση των δράσεων των χωρών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και των συνεπειών του από τα κεφάλαια του ESM και δίχως αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους, όπως υπονοεί η ιδέα του ευρωομολόγου. Πρόταση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο σημείο 14 της κοινής δήλωσης των ηγετών της ΕΕ αναφέρονται έτσι τα εξής: «Καλούμε το Eurogroup υποβάλει προτάσεις σε εμάς εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή φύση του σοκ του κορονοϊού που πλήττει όλες τις χώρες μας και η ανταπόκρισή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη δική του πλευρά, υποστήριξε επίσης την ιδέα του «Ομολόγου Corona», αφού ούτως ή άλλως συνυπέγραψε τη σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι εννέα αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν το 57% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι στις ΗΠΑ έχει ήδη δοθεί ένα ποσό-μαμούθ ύψους 2 τρις δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας και τη διάσωση θέσεων εργασίας, καθώς ήδη έχουν μείνει άνεργοι περίπου 3 εκατ. Αμερικανοί.

Τα παραπάνω, όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνει την ανάγκη για τη λήψη γενναίων αποφάσεων εκ μέρους της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής. Ζήτησε, τέλος, να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση.

Ο πρωθυπουργός άδραξε πάντως την ευκαιρία και ενημέρωσε τους ομολόγους του και για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων. Σε κανονικές συνθήκες, τα γεγονότα στον Έβρο και η στάση της Τουρκίας θα ήταν ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαγόταν επίσης κανονικά στις Βρυξέλλες.

newsit.gr