Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:39: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 21:05

Υπουργικό Συμβούλιο: Μείωση του ΕΝΦΙΑ, ανατροπές στη φορολογία και αποφάσεις για την ηγεσία της Δικαιοσύνης

Η άμεση κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου με την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% και την ρύθμιση των 120 δόσεων, αποφασίστηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται για το 2019 σε 22% μεσοσταθμικά.

Από τη ρύθμιση της κυβέρνησης, 3,9 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία μάλιστα εξαιρούσε από το δικό της σχέδιο 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης, που επίσης θα δουν σημαντικές μειώσεις.

Παράλληλα, βελτιώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται σε 20 ευρώ το μήνα (από 30 ευρώ), ενώ το επιτόκιο μειώνεται σε 3% από 5%. Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές (οι οποίες επίσης θα μειώσουν το επιτόκιο από 5 σε 3%) στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.

Επίσης το υπουργικό συμβούλιο, εξουσιοδότησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, να προτείνει στη Βουλή τρεις υποψηφίους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιλέγοντας αυστηρά μεταξύ των έξι αρχαιότερων -για κάθε θέση- ανώτατων δικαστών, με βάση την επετηρίδα.

Αποφασίστηκε επίσης ότι στο διυπουργικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις που:

-Ενισχύουν την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών μέσω της θέσπισης δυνατότητας σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη

– Εξασφάλισης πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπές οικονομικών.

-Εξασφάλισης της πλειοψηφίας του δημάρχου και του περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα ΟΤΑ Α και Β Βαθμου.

-Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ που καταλήγει -σε έσχατο βαθμό- στην επιλογή της πρότασης -εισήγησης της οικονομικής επιτροπής

-Ανακτούν την ελευθερία έκφρασης στα πανεπιστήμια μέσω της κατάργησης του σημερινού ασύλου ανομίας.

– Ιδρύουν πραγματικό υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης για το μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας της χώρας.

-Επιτρέπουν την απονομή ψηφιακής σύνταξης για μείωση της γραφειοκρατίας η οποία θα μειώσει δραστικά το σημερινό χρόνο αναμονής.

– Ενισχύουν το ταμείο αρχαιολογικών πόρων προκειμένου να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες σε όλους τους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους με άμεσο στόχο τη λειτουργία των αναψυκτήριων που παραμένουν κλειστά ακόμη και σήμερα.

– Προβλέπουν την διανομή των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς στο σπίτι τους, ή στο χώρο νοσηλείας τους, χωρίς ουρές και ταλαιπωρία

Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, διαπιστώθηκαν όλες οι θετικές εξελίξεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων & εντόκων γραμματίων, επιτυχημένη έκδοση ελληνικών τραπεζών στις χρηματαγορές, επιστροφή ρεκόρ καταθέσεων στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια), και ο πρωθυπουργός έδωσε σαφείς κατευθύνσεις στους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «είναι αναγκαία η ταχύτατη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η πιστή προσήλωση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, δεδομένης και της εμπιστοσύνης που ήδη αποτυπώνεται στις διεθνείς αγοράς για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό, τους ζήτησε «να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους στους εναπομείναντες μήνες του 2019 και να μην υπερβούν τα αυστηρά όρια των προβλεπόμενων δαπανών», τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των πρώτων στόχων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης και της αναιμικής ανάπτυξης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η αίθουσα που θα διεξάγονται τα υπουργικά συμβούλια, θα ονομαστεί την επόμενη εβδομάδα «αίθουσα Δημήτρη Στεφάνου», στη μνήμη του πρόωρα χαμένου νομικού και δημόσιου λειτουργού, ο οποίος υπηρέτησε με σπάνια συνέπεια κα ανεπίληπτο ήθος το δημόσιο συμφέρον.

Πηγή: eleftherostypos.gr