Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  4:41: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 19:59

«Θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία; - Κι όμως όλοι το θέλουν εκτός των Αθηνών

γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Γιατί ένα «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία θα ήταν χρήσιμο σχεδόν σε άπαντες πλην φυσικά των δύο ελληνικών κρατών της Ελλάδας και της Κύπρου; Πολύ απλά επειδή ανεξαρτήτως αποτελέσματος και έκβασης αναγκαστικά όλα τα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου θα ετίθεντο στον βωμό των διαπραγματεύσεων και έπειτα αυτό που θα ακολουθούσε θα ήταν η πολυπόθητη εκμετάλλευση των σε όλους γνωστών ενεργειακών πόρων.

Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο θα ήταν κακό; Εξαρτάται αν θα έχανε ή αν θα κέρδιζε στο επεισόδιο αυτό και επειδή συνήθως αυτός που κερδίζει είναι αυτός που ξεκινάει να κτυπάει πρώτος και επειδή τα επεισόδια αυτά διαρκούν λίγο πριν εμπλακούν οι διεθνείς παράγοντες για να απαιτήσουν έναρξη διαπραγματεύσεων, είναι πολύ πιθανό ότι η Ελλάδα δε θα προλάβαινε να κατακτήσει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Το σίγουρο είναι ότι με την έλευση και την επιχειρησιακή λειτουργία των S-400 στην Τουρκία τα πράγματα θα γίνουν πολύ «σκούρα» για την Ελλάδα.

Όμως όπως είπαμε το «θερμό» επεισόδιο συμφέρει όλους τους υπόλοιπους για να «ξεβαλτώσει» η διαδικασία της ενεργειακής εκμετάλλευσης στην Α.Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται με ποιους θα κάνουν «business» είτε Τούρκοι είναι αυτοί είτε Έλληνες είτε... Κογκολέζοι είναι το ίδιο πράγμα. Θέλουν όμως να κάνουν δουλειά. Θέλουν να εξορύξουν άμεσα τους υδρογονάνθρακες  σε Αιγαίο και Μεσόγειο διότι έχουν να ανταγωνιστούν τον ρωσικό Turkish Stream.

Η Τουρκία επιδιώκει και αυτή το «θερμό» επεισόδιο διότι νιώθει αρκετά δυνατή να το τελειώσει θετικά για αυτήν αν κτυπήσει πρώτη και δεδομένου του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει αποδυναμωθεί από τόσα χρόνια μνημονίων και άσκηση πολιτικών... «γειά σου» σε ότι αφορά θέματα γεωπολιτικής και στρατιωτικής ισχύος από τις ελληνικές κυβερνήσεις επί σειρά δεκαετιών.

Θεωρεί ότι το αποτέλεσμα θα αναγκάσει άπαντες να την αποδεχτούν ως κυρίαρχο του παιχνιδιού και ότι θα πρέπει μαζί της να κανονίσουν τα όποια «deal».

Είπαμε αν κερδίσουν...

Η Ρωσία δεν ενοχλείται καθόλου από ένα «θερμό» επεισόδιο  για έναν πολύ απλό λόγο: Θα γίνει μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ και όποιος χάσει θα νιώθει την πίκρα της προδοσίας από τις ΗΠΑ και συνεπώς θα είναι εύκολα προσεγγίσιμος από την Μόσχα.

Συν τοις άλλοι η Μόσχα θα εμφανιστεί και σαν «διαιτητής» σε μια τέτοια πιθανή σύγκρουση κάτι που δεν θα αρέσει καθόλου στους Αμερικανούς.

Το Ισραήλ από την άλλη θέλει έναν αγωγό για το αέριο του.

«East Med» θα τον λένε, ή θα περνάει διαμέσου Κύπρου και Τουρκίας, ή θα διέρχεται από την χαμένη... Ατλαντίδα ποσώς τους ενδιαφέρει. Αυτό που τους «καίει» είναι να κάνουν την δουλειά τους, βαρέθηκαν τις αέναες συζητήσεις και τις άνευ ουσίας, τριμερείς και... τετραμερείς.

Θέλουν έργο και το θέλουν τώρα.

Όσο για Γάλλους και Βρετανούς, οι Γάλλοι θέλουν την ησυχία τους και το μερίδιό τους για την ΤΟTAL και οι Άγγλοι να πάρουν τις δουλειές που δεν πήραν στην Κυπριακή Δημοκρατία από το... Ψευδοκράτος.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Μάλιστα το μπαράζ βρετανικών δηλώσεων συνεχίστηκε σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ. Το Λονδίνο έφτασε στο σημείο να τονίζει πως "θα μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας"!

Και εδώ έρχονται και οι δηλώσεις για συμφωνίες «win win» του Αμερικανού πρεσβευτή για τις οποίες του φταίνε κάποια ΜΜΕ που τις μετέδωσαν...

http://pronews.gr

Διαβάστηκε 1773 φορές