Παρασκευή, 18η Οκτωμβρίου 2024  8:55: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024 12:53

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ σχετικά με το μεταναστευτικό

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/9/2024

Του:  Χήτα Κωνσταντίνου, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:  Τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

ΘΕΜΑ: «Τη στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα στους παράτυπους μετανάστες, οι επιτροπές ασύλου του Υπουργείου σας χορηγούν δελτία ασύλου σε Αιγυπτίους»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως μετέδωσαν σήμερα όλα τα διεθνή Μ.Μ.Ε., η Γερμανία κλείνει τα σύνορα στους παράτυπους μετανάστες, η Αυστρία αρνείται επιστροφές, η Ουγγαρία έχει έτοιμα κίτρινα λεωφορεία να τους αποστείλει στις Βρυξέλλες, η Βουλγαρία έχει θέσει τέτοιους όρους για να δέχεται επιστροφές, οι οποίες ένεκα αυτών καθίστανται ουσιαστικά αδύνατες. Αντί η χώρα να πράττει το ίδιο, πριν εγκλωβιστούν εδώ κατά δεκάδες χιλιάδες, οι επιτροπές ασύλου χορηγούν δελτία ασύλου και σε Αιγυπτίους, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Για ποιον λόγο οι Αιγύπτιοι λαμβάνουν το δελτίο ασύλου, ενώ δεν προέρχονται από εμπόλεμη ζώνη ή δικτατορικό καθεστώς; Οι Αιγύπτιοι μαζί με τους προερχομένους από άλλες χώρες συγκεντρώνονται στο κέντρο της πρωτεύουσας προστιθέμενοι στους ήδη υπάρχοντες πληθυσμούς, οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές «γκέτο», με αποτέλεσμα να εντείνεται το μείζον πρόβλημα το οποίο δημιουργείται από την τεράστια συγκέντρωση αλλοδαπών. Ενδιαφέρθηκε το Υπουργείο σας, το οποίο παρέχει τα δελτία ασύλου, με τι απασχολούνται οι λαθρομετανάστες, τους οποίους νομιμοποιείτε και πώς συνεισφέρουν στο κράτος; Σημειωτέον ότι τα δελτία τα οποία τους χορηγούνται μετά την αίτηση αναγράφουν «Δικαιούχος επικουρικής προστασίας», ο οποίος θεωρείται ένας παραπλανητικός τρόπος για να υπερκερασθεί το εμπόδιο του εξαιρετικά περιοριστικού ως προς τους δικαιούχους του όρου «πολιτικό άσυλο» ή ποιοι έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση προς εξέταση. Ο όρος «Δικαιούχος επικουρικής προστασίας» είναι τεχνικός να περιλαμβάνει τον κάθε φτωχό της υφηλίου, ο οποίος γίνεται δεκτός με συνοπτικές διαδικασίες. Όπερ σημαίνει ότι όλη η Αφρική και η Ασία σε πρώτη φάση είναι καλοδεχούμενη στη χώρα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να μας απαντήσετε πώς ελέγχονται οι επιτροπές, οι οποίες αποδίδουν το άσυλο και οι υπηρεσίες που χορηγούν άδειες διαμονής;
  2. Προτίθεσθε να μας απαντήσετε τι σκοπεύετε να πράξετε για τα προβλήματα, τα οποία έχει δημιουργήσει η αθρόα νομιμοποίηση αλλοδαπών από τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας;
  3. Προτίθεσθε να μας απαντήσετε αν σκέφτεστε στοιχειωδώς τους νόμιμους πολίτες, οι οποίοι επιβαρύνονται με τη συντήρηση αυτών των ανθρώπων, ή θα συνεχίζεται εις το διηνεκές η χορήγηση ασύλου και αδειών διαμονής άνευ λόγου;
  4. Προτίθεσθε να μας απαντήσετε πού προβλέπεται στη νομοθεσία και διεθνώς ο όρος «Δικαιούχος επικουρικής προστασίας» και τι ακριβώς σημαίνει για τις υπηρεσίες σας;
  5. Προτίθεσθε να μας απαντήσετε ποιοι ελέγχουν και επαληθεύουν τους ισχυρισμούς των Αιγυπτίων ότι διώκονται από την κυβέρνηση Σίσυ; Από όσο γνωρίζουμε, οι μόνοι ορκισμένοι εχθροί του Αιγυπτίου Προέδρου είναι η φανατική «Μουσουλμανική Αδερφότητα».
  6. Προτίθεσθε να μας απαντήσετε πόσα δελτία ασύλου ή του όρου «Δικαιούχος επικουρικής προστασίας», ο οποίος δε γνωρίζουμε τι ακριβώς συγκαλύπτει, εδόθησαν σε Αιγυπτίους λαθρομετανάστες;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θ'ΕΜΑ :   Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

ΣΧΕΤΙΚΆ :  Η υπ' αριθμ. Πρωτ. 7031/24.09.2024 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Χήτας, με θέμα: «Την στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα στους παράτυπους μετανάστες, οι επιτροπές ασύλου του Υπουργείου σας χορηγούν δελτία Ασύλου σε Αιγύπτιους», σας γνωρίζω τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4939/2022 (Α' 111) ορίζεται ότι Αρμόδιες Αρχές Παραλαβής και Εξέτασης των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας είναι τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου, τα Αυτοτελή Κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου και τα Κινητά Κλιμάκια Ασύλου, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο π.δ. 106/2020 (Α' 255). Περαιτέρω, Αρμόδιες Αρχές Απόφασης είναι η Αποφαινόμενη Αρχή και οι Επιτροπές Προσφυγών της Αρχής Προσφυγών. Για την διαδικασία σε α' βαθμό εξέτασης της αίτησης, Αποφαινόμενη Αρχή είναι o υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής Παραλαβής, ο οποίος ορίζεται ως χειριστής για την εξέταση της αίτησης διεθνούς προστασίας. Σε περίπτωση άσκησης προσφυγής του άρθρου 97 ν. 4939/2022, η αίτηση διεθνούς προστασίας εξετάζεται σε β' βαθμό από την Αρχή Προσφυγών.

Σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 2 του ν. 4375/2016 (Α' 51) η Υπηρεσία Ασύλου στελεχώνεται από δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους και με τον Εσωτερικό Κανονισμό της Υπηρεσίας Ασύλου (Υπ. Απόφαση οικ. 3385/2018) ορίζεται η διαδικασία ορισμού του αρμόδιου υπαλλήλου (χειριστή) από τον Προϊστάμενο του κάθε Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου και Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου. Όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του Κανονισμού Λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου, το προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου εκτελεί τα καθήκοντα που προβλέπονται από το νόμο και τον Κανονισμό της Υπηρεσίας ή σε ειδικές διατάξεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις, οδηγίες και κατευθύνσεις του Διοικητή της και τις ειδικότερες οδηγίες των προϊσταμένων του.

Επιπλέον το άρθρο 5, παρ. 2 του ν. 4375/2016 προβλέπει ότι οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών, μονομελείς και τριμελείς, συγκροτούνται με κοινή απόφαση των Υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου, Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Οι Επιτροπές αποτελούνται από Δικαστικούς Λειτουργούς των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων με βαθμό τουλάχιστον πρωτοδίκη, ο οποίος έχει συμπληρώσει πενταετή υπηρεσία, και υποδεικνύονται κατόπιν σχετικής αίτησής τους από τον Γενικό Επίτροπο της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Σύμφωνα με το άρθρο 114 του ν. 4939/2022, οι αιτούντες διεθνή προστασία έχουν δικαίωμα άσκησης αίτησης ακύρωσης ενώπιον του αρμόδιου κατά τόπο διοικητικού πρωτοδικείου, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 3068/2002 (Α'274), κατά των αποφάσεων που λαμβάνονται κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4939/2022. Αίτηση ακύρωσης κατά των αποφάσεων των Επιτροπών Προσφυγών, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, μπορεί να ασκηθεί και από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου. Επομένως, οι διοικητικές αποφάσεις, ελέγχονται και δικαστικώς.

Οι ανωτέρω εθνικές ρυθμίσεις είναι συμβατές και έχουν θεσπιστεί κατ' ενσωμάτωση των ενωσιακών ρυθμίσεων της Οδηγίας 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς.

Όσον αφορά την έννοια του «δικαιούχου επικουρικής προστασίας» ορίζεται από την Οδηγία 2011/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της_παρεχόμενης προστασίας.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου 2026 θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/1347 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των υπηκόων τρίτων χωρών ή των ανιθαγενών ως δικαιούχων διεθνούς προστασίας, για ένα ενιαίο καθεστώς για τους πρόσφυγες ή για τα άτομα που δικαιούνται επικουρική προστασία και για το περιεχόμενο της παρεχόμενης προστασίας, για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/109/ΕΚ του Συμβουλίου και για την κατάργηση της οδηγίας 2011/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος ομοίως στο άρθρο 3, στοιχεία 2 και 6, περιλαμβάνει τον ορισμό του δικαιούχου επικουρικής προστασίας.

Στο εθνικό νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4939/2020 το οποίο ορίζει: «πρόσωπο που δικαιούται επικουρική προστασία» είναι, με την επιφύλαξη του άρθρου 16 ν. 4939/2022, ο πολίτης τρίτης χώρας ή ο ανιθαγενής που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας αλλά στο πρόσωπο του συντρέχουν ουσιώδεις λόγοι από τους οποίους προκύπτει ότι, αν επιστρέψει στη χώρα της καταγωγής του ή, στην περίπτωση ανιθαγενούς, στη χώρα της προηγούμενης συνήθους διαμονής του, κινδυνεύει να υποστεί σοβαρή βλάβη κατά την έννοια του άρθρου 14 του νόμου και που δεν μπορεί ή, λόγω του κινδύνου αυτού, δεν επιθυμεί να θέσει εαυτόν υπό την προστασία της εν λόγω χώρας.

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 4939/2022, η αξιολόγηση της αίτησης διεθνούς προστασίας γίνεται από τις αρμόδιες αρχές εξέτασης σε εξατομικευμένη βάση και περιλαμβάνει τη συνεκτίμηση: α) των συναφών στοιχείων που σχετίζονται με τη χώρα καταγωγής κατά τον χρόνο λήψης της απόφασης, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας της χώρας αυτής και του τρόπου εφαρμογής της, β) των συναφών δηλώσεων και των εγγράφων που υπέβαλε ο αιτών, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που επικαλείται σχετικά με το αν έχει ήδη ή ενδέχεται να υποστεί δίωξη ή σοβαρή βλάβη, γ) της ατομικής κατάστασης και των προσωπικών περιστάσεων του αιτούντος, όπως το προσωπικό ιστορικό, το φύλο και η ηλικία, ώστε να εκτιμηθεί αν, βάσει των προσωπικών περιστάσεων του αιτούντος, οι πράξεις στις οποίες έχει ήδη εκτεθεί ή θα μπορούσε να εκτεθεί ισοδυναμούν με δίωξη ή σοβαρή βλάβη, δ) του ενδεχόμενου οι δραστηριότητες του αιτούντος από τότε που εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του να ανελήφθησαν με αποκλειστικό ή κύριο σκοπό τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας, ώστε να εκτιμηθεί αν ο ενδιαφερόμενος θα εκτεθεί, συνεπεία των δραστηριοτήτων αυτών, σε δίωξη ή σοβαρή βλάβη σε περίπτωση επιστροφής του στην εν λόγω χώρα, ε) εάν θα ήταν εύλογο να αναμένεται ότι ο αιτών θα θέσει εαυτόν υπό την προστασία άλλης χώρας την ιθαγένεια της οποίας θα μπορούσε να διεκδικήσει.

Όπως ορίζει το άρθρο 93, παρ. 1 η αρμόδια Αρχή Απόφασης απορρίπτει ως αβάσιμη την αίτηση, εφόσον θεμελιώσει ότι ο αιτών δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί ως πρόσφυγας ή δικαιούχος επικουρικής προστασίας κατά τις κείμενες διατάξεις. Ως προδήλως αβάσιμες θεωρούνται οι αιτήσεις που έχουν εξεταστεί με την διαδικασία της παρ. 9 του άρθρου 88 του ν. 4939/2022, και ειδικότερα εφόσον, μεταξύ άλλων ο αιτών προέρχεται από ασφαλή χώρα καταγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 92 του ν. 4939/2022 (περ. β' της παρ. 2 του άρθρου 93).

Κατά το άρθρο 92 ν. 4939/2022 ασφαλείς χώρες καταγωγής είναι: α) Όσες περιλαμβάνονται στον κοινό κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και β) Οι χώρες, πέραν εκείνων της περ. α', οι οποίες περιλαμβάνονται στον εθνικό κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής που καταρτίζεται και τηρείται σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 92 ν. 4939/2022. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μετανάστευσης και Ασύλου και Εξωτερικών καθορίζονται οι χώρες καταγωγής που χαρακτηρίζονται ασφαλείς, σύμφωνα με το άρθρο 92 ν. 4939/2022. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους, για την έκδοση της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης πρέπει να είναι επίκαιρα και να προέρχονται από έγκυρες πηγές ενημέρωσης, ιδίως από επίσημες διπλωματικές πηγές της ημεδαπής και της αλλοδαπής, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο, τη νομοθεσία των λοιπών κρατών μελών σε σχέση με την έννοια των ασφαλών χωρών, το Συμβούλιο τους Ευρώπης, την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες. Ο καθορισμός επανεξετάζεται υποχρεωτικά τον Νοέμβριο κάθε έτους. Εάν διαπιστώνεται σημαντική αλλαγή της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρα που έχει χαρακτηριστεί ως ασφαλής χώρα καταγωγής, ο χαρακτηρισμός επανεξετάζεται το ταχύτερο δυνατό και προ της παρέλευσης έτους, κατά το προηγούμενο εδάφιο. Για κάθε απόφαση χαρακτηρισμού ενημερώνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα λοιπόν, με την υπ'αριθμ. 527235/2023 (Β' 6844) ισχύουσα κοινή υπουργική απόφαση, η Αίγυπτος συγκαταλέγεται στον εθνικό κατάλογο των ασφαλών χωρών καταγωγής.

Σημειώνεται ότι βάσει στοιχείων που τηρούνται στα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τα πέντε τελευταία έτη, έχουν κατατεθεί αιτήσεις ασύλου και έχουν χορηγηθεί άδειες διαμονής επικουρικής προστασίας σε πολίτες Αιγύπτου ως εξής:

Αιτήσεις Διεθνούς Προστασίας

2020

2021

2022

2023

2024 (έως 30/9)

Σύνολο

768

900

1.594

2.498

5.073

10.833

Άδειες Διαμονής Επικουρικής Προστασίας

2020

2021

2022

2023

2024 (έως 30/9)

Σύνολο

1

0

0

3

2

6

Συμπληρωματικά, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εκδόθηκαν συνολικά 7.661 απορριπτικές αποφάσεις επί αιτημάτων ασύλου σε πολίτες Αιγύπτου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η χώρα μας εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, όπως αυτές απορρέουν αφενός από τη Σύμβαση της Γενεύης και τη Σύμβαση περί της Νομικής Καταστάσεως των Προσφύγων, όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 και αφετέρου από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ