Σάββατο, 15η Ιουνίου 2024  11:47: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 18:27

Ευρωεκλογές: Προσοχή, υπάρχουν ποινές για όσους επιλέξουν αποχή από τις κάλπες; – Τι ισχύει

Δεκαεννιά μόλις μέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αρκετοί είναι εκείνοι που σκέφτονται να απέχουν από τη διαδικασία για την ανάδειξη των μελών του ευρωκοινοβουλίου.
Ευρωεκλογές: Βίντεο κατά της παραπληροφόρησης – «Οι επιλογές σας έχουν σημασία, μην επιτρέπετε να σας χειραγωγούν»

Τα επιτελεία των κομμάτων και ειδικοί προβληματίζονται από το φαινόμενο της αποχής, το οποίο και στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 του Συντάγματος της Ελλάδας, καθώς και το άρθρο 6 του Π.Δ. 26/2012 η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, γεγονός ωστόσο που δεν ισχύει για όλες τις χώρες.

«Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική μόνο σε τέσσερα κράτη μέλη – το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα – όπου η νομική υποχρέωση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία αφορά τόσο τους πολίτες των χωρών αυτών, όσο και τους πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ που έχουν τη μόνιμη διαμονή τους εκεί» αναφέρει η Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις. «Στην Ελλάδα, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για τους ψηφοφόρους ηλικίας άνω των 70 ετών, για τους κατοίκους εξωτερικού και για τους ψηφοφόρους που βρίσκονται πάνω από 200 χιλιόμετρα μακριά από το εκλογικό τους τμήμα την ημέρα των εκλογών», αναφέρεται στις διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών.
Ποια είναι η ποινή για κάποιον που δεν θα ψηφίσει;

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στον εκλογέα που θα επιλέξει να απέχει ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.
«Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν, τιμωρείται με φυλάκιση από ένα μήνα μέχρι ένα έτος. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και τις στερήσεις των αξιωμάτων και θέσεων, που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από ένα μέχρι τρία χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο άρθρο.
Οι εξαιρέσεις από την υποχρεωτικότητα της ψήφου

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 117 της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012), εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα της ψήφου:
-Όσοι έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
-Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
-Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).

-Όσοι εκλογείς για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
-Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
-Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.
-Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

citynews.com.gr