Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  11:34: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 14:34

Κοινοί οι στόχοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας φιλοζωικών Σωματείων με το κόμμα Πράσινοι – Οικολογία

Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ, για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Αντ-Κυνήγι
συναντήθηκαν τα μέλη του κόμματος Πράσινοι – Οικολογία καθώς στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, ο σεβασμός στα ζώα αποτελεί μια από τις βασικές αρχές.

Από την πλευρά της ΝΕΜΕΣΙΣ συμμετείχαν η πρόεδρος κα Νατάσσα Μπομπολάκη και ο αντιπρόεδρος κ. Βαγγέλης Στογιάννης.
Το κόμμα Πράσινοι – Οικολογία εκπροσώπησαν ο Συμπρόεδρος Ηλίας Γιαννίρης, ο Συντονιστής Χάρης Κουγιουμτζόπουλος και η Ταμείας Ηλέκτρα Στοβολίδου.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν κατ΄αρχήν τον νόμο για τα αδέσποτα που όπως φαίνεται λειτουργεί τελικά σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τον στόχο της μείωσης των πληθυσμών. Οι δύο πλευρές ταυτίστηκαν στην άποψη ότι οι δήμοι πρέπει να διαθέτουν μόνιμο υπάλληλο κτηνίατρο και δημοτικό κτηνιατρείο για να μειωθούν τα κόστη και με τα ίδια χρήματα να υπάρξει σταθερή και συνεχής προσφορά υπηρεσιών που θα ελαφρύνει και το δυσβάστακτο βάρος περίθαλψης, στειρώσεων και εμβολιασμών, που σηκώνουν σήμερα οι κατά τόπους εθελοντές.

Συζητήθηκε και ο στόχος ελέγχου μείωσης και απαγόρευσης του κυνηγιού που είναι και ο στόχος και των δύο πλευρών.
Όπως συζητήθηκε και η μεγάλη ζημιά που προκαλείται στην πανίδα από διάφορες ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δάση και μεταναστευτικούς διαδρόμους και η διευθέτηση των ρεμάτων που προσβάλει τα οικοσυστήματα.
Οι εκπρόσωποι του κόμματος Πράσινοι – Οικολογία εξήγησαν ότι το παγκόσμιο πράσινο κίνημα γεννήθηκε και στηρίζεται στα κινήματα των πολιτών για την επεξεργασία των θέσεων και τις προτάσεις που υιοθετεί σε κάθε τομέα και προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας.

Θυμίζουμε ότι στις προγραμματικές του θέσεις το κόμμα Πράσινοι – Οικολογία περιλαμβάνονται τα εξής:

 

  • Η εντατική, βιομηχανική κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το κλίμα και το περιβάλλον, αλλά και για την ευζωία των ζώων. 
  • Η σημερινή υπερκατανάλωση κρέατος επιβαρύνει ιδιαίτερα σοβαρά και τη δημόσια υγεία. Επιδιώκουμε, λοιπόν, σταθερά βήματα για έξοδο από την εντατική εκτροφή με μείωση 50% στην κατανάλωση κρέατος μέχρι το 2030, μέσα από πολιτικές που ενθαρρύνουν βιώσιμη διατροφή, με αποδεκτά πρότυπα τόσο την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή με την περιορισμένη κατανάλωση κρέατος, όσο και την πλήρως φυτική διατροφή.
  • Προτείνουμε μεταφορά των επιδοτήσεων της εντατικής κτηνοτροφίας σε βιολογική γεωργία και σε γεωργία χαμηλών εισροών. 
  • Ζητάμε την ενσωμάτωση του πραγματικού κόστους των ζωικών προϊόντων στις τιμές τους, με παράλληλη σημαντική ελάφρυνση όσων φυτικών τροφίμων είναι συμβατά με τη μεσογειακή διατροφή, ώστε να μην πέσει όλο το βάρος στους οικονομικά ασθενέστερους. Με αφορμή τον πόλεμο και την επισιτιστική κρίση, είναι σημαντικό να δοθεί βάρος στη διατροφική ανεξαρτησία της Ελλάδας και της Ε.Ε. με προτεραιότητα στις χρήσεις των σιτηρών για ανθρώπινη διατροφή.
  • Συνολικότερα αναγνωρίζουμε τα ζώα ως συναισθανόμενα πλάσματα, με δικαιώματα σε διαβίωση σύμφωνη με τις φυσικές τους ανάγκες και συμπεριφορές. Πέρα από την ευρωπαϊκή τους κατοχύρωση στη Συνθήκη της Λισαβόνας, διεκδικούμε αντίστοιχη αναγνώριση και στο ελληνικό Σύνταγμα, με προσθήκη, είτε στο Άρθρο 5 (προστασία προσωπικότητας) είτε στο Άρθρο 25, για κρατική εγγύηση των δικαιωμάτων.
  • Στα ειδικότερα αιτήματα, προωθούμε πλαίσιο αποτελεσματικότερης προστασίας για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς, οδικό χάρτη για την πλήρη κατάργηση της παραγωγής γούνας από ζώα, κανόνες προστασίας για τα ζώα εργασίας όπως τα ιπποειδή, σταδιακή μετατροπή των ζωολογικών κήπων σε κέντρα περίθαλψης άγριας ζωής, προώθηση εναλλακτικών λύσεων απέναντι στα πειράματα σε ζώα με στόχο τον τερματισμό τους. 
  • Δεν θεωρούμε το κυνήγι αποδεκτή ψυχαγωγία: ζητάμε επειγόντως ολοκληρωμένες πολιτικές περιορισμού των επιπτώσεών του, καθώς και αποδέσμευση της θηροφυλακής από τους κυνηγετικούς συλλόγους.
  • Για τα παραγωγικά ζώα, στηρίζουμε την πλήρη κατάργηση της εκτροφής σε κλουβιά από το 2027, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν. 
  • Προωθούμε την βελτίωση των ελλείψεων στο νομικό πλαίσιο της υποχρεωτικής αναισθητοποίησης των ζώων πριν τη σφαγή. 
  • Υποστηρίζουμε την απαγόρευση των εξαγωγών ζωντανών ζώων σε χώρες εκτός Ε.Ε. από το 2030, και τις μεταφορές εντός Ε.Ε. άνω των 8 ωρών και 4 ωρών για τα πουλερικά, με εξαίρεση των ευάλωτων ζώων, όπως έγκυα θηλυκά και μικρά που θηλάζουν.
ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
www.prasinoi-oikologia.gr
facebook.com/prasinoi.oikologia.gr 
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.