Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!
Ένα «νέο ΝΑΤΟ» ή για την ακρίβεια, ένα «παράλληλο ΝΑΤΟ» με μέλη την Βρετανία, την Σουηδία, την Δανία, την Φινλανδία, την Πολωνία, την Ολλανδία, στήνει το Λονδίνο, μυστικά (όπως κάνουν πάντα οι Βρετανοί στο μισοσκόταδο).
Η μυστική συγκέντρωση ίδρυσής του φιλοξενήθηκε από την Πολωνία, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος μίλησε ανώνυμα στο Politico.
Στο επίκεντρο της συζήτησης οι εξοπλισμοί τους, μακριά από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.
Με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ακολουθεί νέα πολιτική σε ότι αφορά την Ευρώπη και την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν γρήγορα τις επενδύσεις στην άμυνα και σε πολλές περιπτώσεις στοχεύουν να υπερβούν τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% επί του ΑΕΠ. Ωστόσο, πρέπει να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία λόγω των περιορισμών στις δημόσιες δαπάνες.
«Οι Βρετανοί έχουν δημοσιονομικά “δεσμά”, επομένως ενδιαφέρονται πολύ για αυτό», είπε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που γνωρίζει τα της συνάντησης.
Το σχέδιο θα επιτρέψει στο νέο υπερταμείο να αγοράζει απευθείας όπλα για λογαριασμό των μελών -μια εξουσία που ο δανειστής της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στερείται επί του παρόντος- με στόχο να αξιοποιήσει μια ειδική «δεξαμενή» επενδυτών που θα μπορούν να υποστηρίζουν τον αμυντικό τομέα.
«Δεν θα ήμασταν υπό τον έλεγχο της Επιτροπής και γι’ αυτό είναι επίσης ελκυστικό», είπε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.
Ο εξειδικευμένος χαρακτήρας του ταμείου, θεωρητικά, θα βελτίωνε επίσης τους όρους δανεισμού.
«Ως ένα ίδρυμα που εστιάζει καθαρά στον αμυντικό τομέα, θα είναι σε θέση να στοχεύει σε μια συγκεκριμένη βάση επενδυτών που θα είναι άνετοι με τη χρηματοδότηση του αμυντικού τομέα, αντί να προσπαθεί να πείσει επενδυτές-υποστηρικτές του ESG να προσθέσουν περιουσιακά στοιχεία του αμυντικού τομέα στο χαρτοφυλάκιό τους», αναφέρει το έγγραφο.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, δεν είναι πεπεισμένοι ότι η έξυπνη χρηματοοικονομική μηχανική θα είναι αρκετή για να πείσει τις χώρες της Νότιας Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας- να εγκαταλείψουν την προτίμησή τους για επιδοτήσεις που υποστηρίζονται από την Επιτροπή και χρηματοδοτούνται από κοινό δανεισμό της ΕΕ από τις κεφαλαιαγορές.
Χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία φοβούνται ότι η ανάληψη πρόσθετου χρέους στο εσωτερικό για την άμυνα θα μπορούσε να βλάψει τις αξιολογήσεις τους στην αγορά και να τρομάξει τους επενδυτές.
«Δεν βλέπω τους Νότιους να ενδιαφέρονται για αυτόν τον μηχανισμό, αλλά ενδιαφέρονται για επιδοτήσεις», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
«Δεν είμαι σίγουρος αν βρίσκονται ακόμη στην ίδια σελίδα».
Τα βόρεια κράτη, αντίθετα, είναι απρόθυμα να υποστηρίξουν οποιοδήποτε σχέδιο που βασίζεται σε αμοιβαία χρέη.
Χώρες της Βαλτικής και κράτη εκτός ΕΕ, όπως η Νορβηγία, θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν να ενταχθούν στο βρετανικό σύστημα, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η πρόοδος χωρίς τα κράτη της Νότιας Ευρώπης θα διακινδυνεύσει να διευρύνει το αμυντικό χάσμα στην Ευρώπη.
Η βρετανική πρωτοβουλία έρχεται σε άμεσο ανταγωνισμό με ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφέρει ένα πακέτο δανείου 150 δισ. ευρώ για την υποστήριξη κοινών αμυντικών προμηθειών – ένα σχέδιο που αποκλείει επί του παρόντος το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο μετά το Brexit δεν έχει υπογράψει συμφωνία ασφαλείας με την ΕΕ.
Σε σύγκριση με τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της ΕΕ, το σύστημα του Λονδίνου δημιουργεί ένα δημοσιονομικό πλεονέκτημα για τις κυβερνήσεις, μετατοπίζοντας το «προκαταρκτικό κόστος κεφαλαίου για την αγορά» στρατιωτικού εξοπλισμού στον ισολογισμό του νέου ιδρύματος, απελευθερώνοντας τον δικό τους. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις θα ευθύνονται μόνο για τοκοχρεολύσια και έξοδα συντήρησης.
Αυτή η δομή, πρόσθεσαν αξιωματούχοι, είναι προσαρμοσμένη για να απευθύνεται σε κράτη υπό γεωπολιτική πίεση -ιδιαίτερα εκείνα κοντά στη Ρωσία- καθώς οι φόβοι αυξάνονται για την ανανεωμένη επιθετικότητα από τη Μόσχα και την προοπτική στρατιωτικής απεμπλοκής των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα διοικείται το προτεινόμενο ίδρυμα ή ποιος θα λαμβάνει τελικά αποφάσεις – μια κρίσιμη λεπτομέρεια δεδομένου του στόχου να λειτουργεί εκτός των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής.
Η Βρετανία δεν είναι το μόνο που εξετάζει εναλλακτικές λύσεις. Η Πολωνία, που ασκεί επί του παρόντος την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ζήτησε από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel να συντάξει τη δική της εκδοχή μιας «τράπεζας επανεξοπλισμού», η οποία θα συζητηθεί σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στη Βαρσοβία το Σάββατο.
Ένα χαρακτηριστικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στο οποίο απεικονίζεται η σταδιακή εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά μέχρι του σημείου που ήρθε σε επαφή με τα σύνορα της Ρωσίας.
Η συγκεκριμένη εξάπλωση του ΝΑΤΟ είναι και η βασική αιτία πίσω απο την οποία κρύβεται η ρωσική αντίδραση στην Ουκρανία και ο πόλεμος που ακολούθησε.
Γράφει το ρωσικό υπουργείο:
«Ούτε μια ίντσα ανατολικά» είπαν… – τι υποσχέθηκε η Δύση και τι έκανε η Δύση με λίγα λόγια.
Αυτή η «αμυντική» συμμαχία έχει πραγματοποιήσει δέκα κύματα διεύρυνσης ή εάν θέλουμε να μιλάμε ξεκάθαρα – δέκα κύματα συνεχούς επέκτασης.»
Διεθνή αίσθηση έχει κάνει το εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25 δισ. ευρώ που ενέκρινε ο Κ.Μητσοτάκης και κατάρτισε/παρουσίασε στην Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν.Δένδιας, το οποίο αποκάλυψε το pronews.gr
Μεταξύ των πολλών ξένων δημοσιευμάτων που στάθηκαν στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των ΕΔ ήταν και το χθεσινό άρθρο της Defense Post που τιτλοφορείται ως εξής:
«Η Ελλάδα θα ξοδέψει πολλά σε μία ιστορική αναδιοργάνωση του Στρατού της».
Στο κείμενο αναφέρεται πως οι ΕΔ αναμένεται να βιώσουν έναν άνευ προηγουμένου εκσυγχρονισμό, ακολουθώντας κοινή γραμμή με πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στα ξένα δημοσιεύματα είναι ο «αντιπυραυλικός θόλος» που σκοπεύει να δημιουργήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα που ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας.
Αποτελεί την πολυαναμενόμενη αντιαεροπορική και όχι μόνο «ομπρέλα» -καθώς θα περιλαμβάνονται και βλήματα εδάφους-επιφανείας σε επάκτιες συστοιχίες- που θα προστατεύει το Αιγαίο και μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας από εισερχόμενες εναέριες απειλές.
«Η Ελλάδα δαπανά ήδη το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, μία κίνηση που οφείλεται κυρίως στις εντάσεις με την γειτονική Τουρκία. Τώρα όμως η Ελλάδα σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 26 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα οπλικά συστήματα μέχρι το έτος 2036, σύμφωνα με υπουργικές πηγές» τόνισε η σελίδα.
Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για «να πραγματοποιηθεί ο σημαντικότερος ανασχηματισμός της εθνικής άμυνας σε ολόκληρη την ιστορία του ελληνικού κράτους».
Η Defence Post γράφει πως ένα σημαντικό ποσό αυτών των κεφαλαίων θα δαπανηθεί για την παραγωγή και υιοθέτηση του αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού δικτύου η «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Για το έγκλημα των Τεμπών, για τις διαδικασίες συγκάλυψης και για τα Ελληνοτουρκικά μίλησε ο Πρόεδρος της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Βασίλης Αναστασόπουλος, στο Ρ/Σ Ενημέρωση της Κατερίνης 92,2fm και στους δημοσιογράφους Ηλία Χρυσικό και Γιώργο Φουστάνη.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πολύ μεγάλη συγκέντρωση η οποία έγινε στην πρωτεύουσα της Πιερίας, για τα Τέμπη, με πρωτοβουλία των συγγενών των θυμάτων ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι: "Τα πράγματα είναι δύσκολα, διότι φαίνεται ότι υπάρχει επιχείρηση συγκάλυψης, από την Κυβέρνηση, η οποία προκαλεί αντιδράσεις στους πολίτες. Ναι μεν είχαμε ένα ατύχημα, για το οποίο, προφανώς, υπήρξαν φοβερές ευθύνες, δεν το συζητάμε αυτό, όμως καπάκι, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι γονείς, επιχειρήθηκε κουκούλωμα του τραγικού συμβάντος, καθώς η άλλη αμαξοστοιχία μετέφερε εύφλεκτο υλικό. Γιατί, τι δουλειά είχαν οι μπουλντόζες να μπούνε και να μπαζώσουν τον χώρο; Τι κάνει "νιάου νιάου στα κεραμίδια;"
-Ερώτηση: "Είναι αλήθεια ότι εδώ στην Κατερίνη πραγματοποιήθηκε μια μεγαλειώδης συγκέντρωση και μιλούν για δικαιοσύνη. Πιστεύετε ότι θα φτάσει η δικαιοσύνη να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι;"
-Απάντηση: "Εμείς έχουμε μια πολύ αρνητική εικόνα εδώ στην Αθήνα διότι εκκρεμούν, εδώ και χρόνια, δικές μας δικογραφίες στη Δικαιοσύνη, που αν και είναι σοβαρότατες έχουν ακολουθήσει κι αυτές την οδό της συγκάλυψης. Θα έπρεπε αυτές οι υποθέσεις να έχουν προχωρήσει και να έχουν καταλογιστεί ευθύνες, πράγμα που δεν συνέβη. Σε πρόσφατο δελτίο τύπου της ΟΚΕ τονίσαμε ότι είχαμε αλλεπάλληλες αρχειοθετήσεις υποθέσεων πολύ σοβαρών για τις οποίες παρότι έχουμε προσκομίσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, κυρίως στην Εισαγγελία Διαφθοράς, με την έγκριση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, έθεταν τις υποθέσεις μας κατά κόρον στο αρχείο, κάτι που μας προκαλεί επιπρόσθετη δυσπιστία. Οι διαδικασίες συγκάλυψης, στις οποίες πιστεύει ο κόσμος προστίθενται στη δική μας εμπειρία πάνω σε αυτό".
-"Μιλάμε για τα προκλητικά σκάνδαλα του ΤΑΙΠΕΔ, για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού 6.250 στρεμ. το οποίο πουλήθηκε στη Lamda Development, χωρίς να εισπράξει το δημόσιο ούτε ένα ευρώ, τη στιγμή που υπήρχαν προσφορές πέντε δις, δέκα δις, είκοσι δις".
-"Για τα ελληνοτουρκικά, πώς τα βλέπετε, κύριε Αναστασόπουλε;"
-"Εδώ εμείς είμαστε λίγο αυτοκαταστροφικοί, διότι οι συνθήκες μάς ευνοούν, το διεθνές περιβάλλον μάς ευνοεί κι εμείς δεν παίζουμε αυτό το παιχνίδι, όπως θα έπρεπε να παίζεται. Ναι μεν είμαστε στη σωστή μεριά, είμαστε, ας πούμε, προσαρμοσμένοι στα διεθνή γεγονότα αλλά θέλει και αυτό που λέμε εμείς, ενεργό εξωτερική πολιτική. Δηλαδή, δεν κάθεσαι να περιμένεις παθητικά το σύκο να πέσει. Πρέπει στις κινήσεις του άλλου να υπάρχει αντίλογος, να υπάρχει δική σου αντίδραση. Και η αντίδραση που θα σε τοποθετήσει, γεωπολιτικά, λείπει αυτή τη στιγμή. Δεν κάνει κίνηση η ελληνική πλευρά. Δεν κάνει κινήσεις επειδή αντιδρά φοβικά στην Τουρκία, πάσχοντας από το σύνδρομο, του θερμού επεισοδίου. Οπότε δεν κάνουμε τίποτα! Έχουμε παγώσει κι αφήνουμε τον Ερντογάν να κάνει παιχνίδι μόνος του".
-"Η μισή Κύπρος τελεί υπό τουρκική κατοχή, τα νησιά του Αιγαίου αμφισβητούνται, η ΑΟΖ μας επίσης αμφισβητείται, υπάρχει casus belli, δεν μπορούμε να επεκτείνουμε τα έξι ναυτικά μίλια σε δώδεκα. Κι όλ' αυτά τα παραπάνω, πολύ εύκολα, ο Τούρκος Πρόεδρος τα έχει βάλει στο ντουλαπάκι της ιστορίας. Δηλαδή εμείς ως κράτος θα έπρεπε συνέχεια να υπενθυμίζουμε, συνέχεια να καταγγέλλουμε και συνέχεια να δείχνουμε, με το δάχτυλο, προς την άλλη πλευρά. Πράγμα το οποίο δεν το κάνουμε. Αυτή η τακτική των ήπιων τόνων δεν μας συμφέρει, διότι εμείς έχουμε απενοχοποιήσει τον αντίπαλο και χάνουμε συνεχώς στα σημεία. Γιατί είναι κανόνας στην εξωτερική πολιτική ότι όποιος ζητάει παίρνει. Όποιος ζητάει περισσότερα, παίρνει περισσότερα. Επικρατεί αυτός ο κυνισμός στην εξωτερική πολιτική".
-"Όσον αφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο επρόκειτο για μια ακόμη πρωτοβουλία Ερντογάν, επί μη υφιστάμενου θέματος, επί ενός ζητήματος ανύπαρκτου. Είμαστε, συνέχεια, σε κατάσταση άμυνας, επί ανύπαρκτων θεμάτων. Είναι πονηρή πολιτική αυτή. Είναι οθωμανική πολιτική. Έτσι το κάνανε πάντοτε. Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε τα κατάλληλα ρεφλέξ για να αντιδράσουμε. Όλο αυτό μοιάζει σα μια παρτίδα σκάκι. Όταν ο άλλος κάνει κίνηση εσύ οφείλεις να απαντήσεις. Δεν αρκεί το ότι ψελλίζεις πως αυτά είναι κατοχυρωμένα δικαιώματά μας τα οποία προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο επαναλαμβάνουμε, μονότονα, τα τελευταία σαράντα χρόνια. Δεν είναι επιχειρήματα αυτά, καθώς, όπως βλέπουμε, η Τουρκία είναι πολύ επιδέξια στην εξωτερική της πολιτική".
-"Οφείλουμε να επανέλθουμε στα ελληνικά ιδεώδη, να ξαναδούμε το πραγματικό νόημα, τού να είσαι Έλληνας. Υπάρχει ένας πολιτισμός, μια ιστορία, τα οποία έχουμε ξεχάσει. Δε μιλώ για πράγματα, τα οποία είναι φανταστικά και ξεφεύγουν της πραγματικότητας αλλά αναφέρομαι στην ιστορία μας. Δεν δικαιούμαστε να είμαστε στη σημερινή μας κατάσταση. Έπρεπε να έχουμε σηκώσει τη σημαία της εσωτερικής κάθαρσης για όλο αυτό το οικοδόμημα, το οποίο ονομάζεται δημόσια διοίκηση και το οποίο νοσεί εκ των έσω. Θα έπρεπε να έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας, όπως και στους συμπολίτες μας να έχουν βρει τις πραγματικές τους προοπτικές, τις πραγματικές τους δυνατότητες!"
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στους έκτακτους δασμούς 34% που επέβαλε η Κίνα σε όλα τα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα ως αντίδραση στους δασμούς που ανακοίνωσε ο ίδιος μια ημέρα νωρίτερα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι η Κίνα «έκανε λάθος» με αυτή την κίνηση να επιβάλλει νέους δασμούς, ενώ το οικονομικό επιτελείο του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι θα προχωρήσει σε ανταπάντηση επιβάλλοντας νέους δασμούς 20% στην Κίνα.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το 2024 σε σχέση με την Κίνα κυμάνθηκε στα 295,4 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι εξαγωγές έφτασαν στα 143,5 δισ., ενώ οι εισαγωγές από την Κίνα στα 438,9 δισ. Αυτό μάλιστα παρουσίασε αύξηση 5,8% (16,3 δισ.) από το 2023.
Ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα ύψους 235 δισ. δολ. και το Μεξικό ύψους 171 δισ. δολ. στις ΗΠΑ.
Το έλλειμμα με το Μεξικό δείχνει το προφανές, ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν βγει εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, αναζητώντας περιοχές με χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι ΗΠΑ εξήγαγαν στο Μεξικό οχήματα αξίας 48 δισ. δολ. και εισήγαγαν οχήματα αξίας 181 δισ. δολ. ΗΠΑ.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του U.S. Census Bureau, βαίνει συνεχώς επιδεινούμενο. Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο εκτοξεύτηκε σχεδόν στα 100 δισ. δολ. από 70 έως 80 δισ. δολ. που ήταν σε μηνιαία βάση.
Συνολικά το 2024 οι ΗΠΑ είχαν εμπορικό έλλειμμα 918 δισ. δολάρια. Το 2023 το έλλειμμα ήταν 785 δισ. δολάρια, δηλαδή 17% μικρότερο από το 2024.
Από τα 918 δισ. του ελλείμματος, τα 295,4 δισ. οφείλονται στην Κίνα, όπως αναφέρθηκε.
Έτσι ουσιαστικά οι δασμοί που επιβάλλει η Κίνα πλήττουν μάλλον την ίδια καθώς οι ΗΠΑ θα απαντούν με επιπλέον δασμούς αλλά καθώς το Πεκίνο στηρίζει μεγάλο μέρος των εσόδων του στις εξαγωγές στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην αυτοκινητοβιομηχανία, είναι αυτό που θα πληγεί περισσότερο κάνοντας τια αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες πιο ελκυστικές στον Αμερικανό καταναλωτή από τις κινεζικές ή οποιεσδήποτε άλλες.
Εκτός αυτού να σημειωθεί ότι και σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις του Tax Foundation, ένα ανεξάρτητο οργανισμό, οι δασμοί θα φέρουν έσοδα στην αμερικανική Οικονομία της τάξης των 1,5 τρις δολάρια στα επόμενα 10 χρόνια.
Αύξηση κατά 228.000 παρουσίασαν οι θέσεις εργασίας το Μάρτιο στις ΗΠΑ ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των 140.000, αντικατοπτρίζοντας την αισιοδοξία της αγοράς εργασίας από τους επερχόμενους δασμούς που τελικά ανακοινώθηκαν χθες!
Η ανεργία κυμάνθηκε στο 4,2%, καθώς περισσότεροι εργαζόμενοι εισήλθαν στην αγορά, προσελκυσμένοι από υψηλότερους μισθούς, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Οι τομείς μεταφορών, κατασκευών και αποθήκευσης σημείωσαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, με την υγεία να προσθέτει 54.000 θέσεις λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Η ιδιωτική απασχόληση αυξήθηκε κατά 209.000 θέσεις, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των 115.000, δείχνοντας εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στην οικονομική πολιτική του Λευκού Οίκου.
Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,3% σε 36 δολάρια, ξεπερνώντας τον πληθωρισμό, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Οι ομοσπονδιακές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 4.000, αντικατοπτρίζοντας τις προσπάθειες του Τραμπ να συρρικνώσει την κυβέρνηση.
Ήδη τα εργοστάσια κατασκευής αυτοκινήτων των κολοσσών της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας (εκτός της AUDI) που έχουν εργοστάσια στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν προσλήψεις χιλιάδων υπαλλήλων και εργατών, αφού η παραγωγής τους είναι αδασμολόγητη στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες που εδρεύουν στις ΗΠΑ!
Σε «νευρική» κρίση βρίσκεται η Γερμανία μετά τους δασμούς που επέβαλε ο Ν.Τραμπ και τους παρομοιάζουν με την… «ρωσική εισβολή στην Ουκρανία»!
Δηλαδή το Βερολίνο μη έχοντας επίγνωση των πραγματικών του δυνατοτήτων θεωρεί τις ΗΠΑ εχθρό όπως και την Ρωσία.
Ένας «γεωπολιτικός νάνος» όπως την είχε χαρακτηρίσει την Γερμανία κάποτε, μακαρίτης πλέον υπουργός του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί πως η ίδια και η ΕΕ έχουν την δυνατότητα να… νικήσουν τις δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις του πλανήτη.
Ειδικότερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ συγκρίνει τους δασμούς Τραμπ με τον αντίκτυπο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ο μέχρι και τώρα αντικαγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι οι δασμοί είναι «συγκρίσιμοι με την κατάσταση μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όπου ξέραμε ότι κάτι νέο συνέβαινε και δεν ήμασταν προετοιμασμένοι στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση».
Είπε επίσης ότι η «Διακήρυξη Οικονομικής Ανεξαρτησίας» του Τραμπ, την οποία αποκάλυψε στον κόσμο από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, δικαιολογεί την άμεση «πίεση» από τη Γερμανία και την υπόλοιπη ΕΕ.
«Πιστεύω ότι μια παρόμοια αντίδραση είναι απαραίτητη τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους παγκόσμιους εταίρους της», είπε ο Χάμπεκ, σύμφωνα με το Associated Press (AP).
Ο Χάμπεκ προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα «λυγίσει» και θα «διορθώσει» την ανακοίνωσή του για τους δασμούς, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «πρέπει να νιώσει την πίεση» από την Ευρώπη!
«Και αυτή η πίεση τώρα πρέπει να ξεδιπλωθεί, από τη Γερμανία, από την Ευρώπη και την συμμαχία με άλλες χώρες, και τότε θα δούμε ποιος είναι ο ισχυρότερος σε αυτό το μπρα ντε φερ», δήλωσε ο Χάμπεκ.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» από τον Κήπο των Τριαντάφυλλων του Λευκού Οίκου αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ είπε ότι η ΕΕ «μας ξεσκίζει» και επέβαλε δασμούς 20% ως απάντηση στον δασμό 39% στα αμερικανικά προϊόντα.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τους αμοιβαίους δασμούς «θεμελιωδώς λάθος».
«Η Ευρώπη θα αντιδράσει ενωμένη, ισχυρή και αναλογικά στην απόφαση των ΗΠΑ», είπε.
Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης γερμανικών εξαγωγών το 2024, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα.
Η πρώτη εξάγει το 90% των αυτοκινήτων που παράγει στις ΗΠΑ και η δεύτερη το 80%!
Για να το πούμε απλά οι χώρες αυτές εμφανίζονται εξοργισμένες επειδή οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην αγοράζουν πλέον όπως αγόραζαν πριν, κοιτώντας το δικό τους συμφέρον!
Και όχι μόνο έχουν εξοργιστεί αλλά απειλούν κιόλας κρατικές οντότητες στις οποίες δεν μπορούν να επιβληθούν.
Διότι πλέον διανύουμε μία εποχή όπου επικρατούν αυτοί που έχουν πραγματικό πλούτο και όχι φανταστικά χρηματιστηριακά λεφτά.
Ρωσία και ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες στον πλανήτη με επάρκεια σε τρόφιμα, πρώτες ύλες και ενέργεια και που ταυτόχρονα διαθέτουν τις βιομηχανίες και το επιστημονικό προσωπικό για να τα εκμεταλλευτούν.
Επίσης όλοι όσοι θέλουν να βλέπουν την πραγματικότητα, έχουν κατανοήσει ότι οι δύο αυτές υπερδυνάμεις έχουν αποφασίσει όχι μόνο να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους αλλά να έχουν μία αμοιβαία και επωφελή συνεργασία που θα τις καταστήσει κυρίαρχες σε παγκόσμια κλίμακα.
Η Γερμανία είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει επάρκεια σε ενέργεια.
Το οικονομικό της θαύμα στηρίχθηκε στην αρχή του 20ού αιώνα στην χρήση του άνθρακα και του λιγνίτη, που όμως σταμάτησε την αξιοποίηση τους για χάρη της «πράσινης ανάπτυξης και της πράσινης ενέργειας» και την ακόμα μεγαλύτερη οικονομική της επέκταση την όφειλε στην παροχή άφθονου ρωσικού φθηνού φυσικού αερίου, στις αρχές του 21ου αιώνα, την οποία και αυτή διέκοψε από μόνη της, λόγω της εχθρικής στάσης της απέναντι στην Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Για κάποιο λόγο που δεν έχει γίνει κατανοητός Βρυξέλλες και Βερολίνο παρουσιάζουν μία αλαζονεία η οποία στην πραγματικότητα δεν μπορεί να στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα.
Δεν έχει η Ευρώπη στο σύνολό της αυτάρκεια ούτε σε πρώτες ύλες, ούτε σε ενέργεια και φυσικά ούτε σε τρόφιμα.
Η Γερμανία πως σκοπεύει να πιέσει τις ΗΠΑ; Θα κόψει το αμερικανικό LNG; Με ποια πηγή ενέργειας θα το αντικασταστήσει. Από το Κατάρ; Η βιομηχανίας της απαιτεί τεράστιες ποσότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική καταστροφή την οποία επικαλούνται Γερμανία και Ιαπωνία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες τους δεν θα είναι και τόσο μεγάλη καθώς οι εταιρείες των δύο χωρών έχουν εργοστάσια στις ΗΠΑ και απλώς θα αναγκαστούν να αυξήσουν την παραγωγή τους στο αμερικανικό έδαφος.
Φυσικά ο Τραμπ θα είναι πάλι κερδισμένος καθώς θα ανοίξουν κι άλλες θέσεις εργασίας και ακόμα περισσότερα αμερικανικά χέρια θα βρουν δουλειά.
Εν κατακλείδι ο Ν.Τραμπ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από ότι είχε προαναγγείλει προεκλογικά ότι θα πράξει.
Αυτό που δεν λένε Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΜΜΕ είναι ότι έλπιζαν ως Αμερικανός πρόεδρος θα είναι σαν κι αυτούς: Δεν θα κρατούσε τον λόγο του.
Δυστυχώς γι’ αυτούς όμως τον κρατάει και είναι ακόμα στην αρχή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Air Force One, αναφερόμενος στην ομάδα του DOGE, πως «σύντομα θα γίνουν γνωστές φριχτές αποκαλύψεις»!.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, υπαινίχθηκε μια πρόσφατη «φρικτή» ανακάλυψη από την ομάδα του DOGE, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Βρήκαν κάτι σήμερα που είναι φρικτό. Είναι φρικτό. Θα το μάθετε πολύ σύντομα. Αυτό που βρήκαν είναι απίστευτο».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την επιθυμία του να παραμείνει ο Έλον Μασκ στην κυβέρνηση «όσο το δυνατόν περισσότερο», επαινώντας τον για την πατριωτική του στάση και τη συμβολή του ως επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE).
Ο Ε.Μασκ, ως ειδικός κυβερνητικός υπάλληλος, υπόκειται σε περιορισμό 130 συνεχόμενων ημερών υπηρεσίας, με την περίοδο αυτή να λήγει γύρω στις 30 Μαΐου.
Ο Ν.Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διορισμού του Ε.Μασκ σε άλλη θέση για την παράταση της θητείας του.
Αν και δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες, η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει εικασίες σχετικά με τη φύση της ανακάλυψης και τις πιθανές επιπτώσεις της. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις μέχρι στιγμής.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική ομιλία του ενώπιον της «γαλάζιας» παράταξης, ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027 διαψεύδοντας τα σενάρια πρόωρων εκλογών στο τέλος της τετραετίας.
«Με εμένα στην πρώτη γραμμή της μάχης, ώστε η Νέα Δημοκρατία να είναι ξανά κυβέρνηση», τόνισε. «Αυτό επιβάλλει η εθνική ανάγκη», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός προτείνει για τη θέση του γραμματέα της ΚΟ, τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, που αναμένεται ότι θα εκλεγεί δια βοής. Ο Α. Βεσυρόπουλος θα διαδεχθεί τον Σταύρο Καλαφάτη, που ανέλαβε υφυπουργός Ανάπτυξης κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην ερώτηση των 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την αγορά ακινήτων από τουρκικά συμφέροντα σε ακριτικές περιοχές. «Αυτή είναι η δουλειά σας», είπε υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία τους.
«Είμαι πάντα προσβάσιμος και ανοιχτός σε όλους σας. Είμαι ανοιχτός σε κάθε συνάδελφο. Άλλο όμως η διαφορετική άποψη που είναι επιβεβλημένη και άλλο η παθολογική εσωστρέφεια που σε αυτές τις συγκυρίες δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν τρεις φορές, όχι μόνο με βάση την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, αλλά και με βάση το δυναμικό. Για να μπορούμε να εκφράσουμε νικηφόρα την προσδοκία των πολιτών για τη μεγάλη αλλαγή», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο έγκλημα των Τεμπών κατηγόρησε ΜΜΕ και αντιπολίτευση για συγκάλυψη της αλήθειας…
«Η προπαγάνδα της αντιπολίτευσης και ορισμένων ΜΜΕ έσπειραν μία σύγχυση σε πολλούς πολίτες. Τώρα έχει έρθει η σειρά της αλήθειας να αντεπιτεθεί»!
«Όσο περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι εδώ υπήρξε πράγματι μία οργανωμένη συγκάλυψης της αλήθειας και χειραγώγησης της κοινής γνώμης πάνω σε ένα θέμα εξαιρετικά φορτισμένο.
Επιχείρησαν να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο για να εκμεταλλευτούν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη. Πλησιάζει η ώρα της Δικαιοσύνης», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να το καταχειροκροτούν.
«Οι θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να ριζώσουν και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Δεν παρέλειψε, να επικαλεστεί και το 41% των εκλογών του 2023 για να υπογραμμίσει την ανάγκη ριζικών αλλαγών και γρήγορων ρυθμών της κυβέρνησης.
«Νικήσαμε κατά κράτος τους αντιπάλους μας», σημείωσε με έμφαση.
Η πατρίδα μας, η αγαπημένη μας Ελλάδα, ζει με τα Τέμπη την καθοριστική υπαρξιακή της στιγμή των τελευταίων πενήντα ετών. Αν ο Μητσοτάκης δεν πάει στην φυλακή -που πρέπει μόνος του να το ζητήσει, εις όψιμη, έστω, ένδειξη φιλότιμου κι ελπίδας εξιλέωσης- η Ελλάδα αυτοκαταδικάζεται για πολλά χρόνια σε σήψη, διαφθορά, κατάθλιψη, μαρασμό. Μαζί του, πρέπει να οδηγηθεί στην φυλακή και κάθε άλλος υπεύθυνος των αυτοτελών, διακριτών εγκλημάτων: α] της κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου· β] της παράνομης μεταφοράς επικίνδυνου φορτίου· γ] της συγκάλυψης. Η συγκάλυψη του εγκλήματος είναι τόση και τέτοια -πολυσχιδής, πολυεπίπεδη, εξόφθαλμη και επίμονη- που είναι παντελώς αδύνατον να συναρμόστηκε και διαρκώς να ανατροφοδοτείται χωρίς κεντρική πρωθυπουργική εντολή. Η λύσσα για συγκάλυψη, από μόνη της, ακόμη και αν έλειπαν η πυρόσφαιρα, η ταυτότητα των εγκαυμάτων και πλήθος άλλων ευρημάτων, ουδεμία αφήνει αμφιβολία ότι, όντως, μεταφερόταν παράνομο φορτίο, που άνωθεν δεν ήθελαν να φανεί. Ζούμε στα καθ’ ημάς την αντίστοιχη στιγμή της δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ Κέννεντυ την 22α Νοεμβρίου 1963, που βύθισε για δεκαετίες τις ΗΠΑ σε τραυματισμό και υποστολή της λαϊκής βούλησης, και, πλέον, εν έτει 2025, αποκαλύπτεται περίτρανα ότι εκτελέστηκε με ανάμιξη των εκεί μυστικών υπηρεσιών και συγκαλύφθηκε με κυβερνητικές παρεμβάσεις προς μάρτυρες, υπηρεσίες, θεσμούς.
Δύο χρόνια και πλέον μετά το έγκλημα των Τεμπών, ο ανακριτής δεν έχει καν διατάξει έρευνα για την ανάφλεξη-έκρηξη και την φωτιά. Κι όμως, παρά τις καταστροφές πειστηρίων, την εξωφρενική παράβλεψη της νομιμότητας της διαδικασίας, σε όλα τα επίπεδα, έστω και τώρα, τα στοιχεία που απέμειναν επαρκούν για να πιστοποιηθεί με ασφάλεια η μεταφορά μεγάλης ποσότητας ειδικών χημικών ουσιών. Εξ όνυχος τον λέοντα. Εφ’ όσον, ωστόσο, μεθοδεύτηκε τεχνηέντως διασπορά αμφιβολιών ως προς την ύπαρξη ή μη παράνομου χημικού φορτίου, ας αποταθούμε, διά της δικαιοσύνης ή διά της κρατικής μέριμνας, στους πλέον αξιόπιστους διεθνώς επιστήμονες διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων, με την εκ παραλλήλου παρακολούθηση των ερευνών από φορείς και τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών. Έτσι, αν υπάρξει βούληση, θα λάμψει η αλήθεια. Καθήκον ανθρωπιάς, αλλά και καθήκον προς την πατρίδα, την μνήμη των θυμάτων, τους τραυματίες, τις οικογένειες, είναι κάθε άνθρωπος, κάθε Έλληνας, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποδειχθεί πλήρως η αλήθεια. Όσοι έχουν επιστημονική επάρκεια πρέπει να παρέμβουν. Όσοι γνωρίζουν την αλήθεια πρέπει, άπαντες, να την πουν. Όσοι δέχθηκαν πιέσεις, όσοι ενήργησαν παρά την συνείδησή τους ας το φωνάξουν. Λαοί που αυτοεξευτελίζονται, εξαφανίζονται. Τώρα είναι η στιγμή της θυσίας. Αποτελεί ζήτημα ηθικής και φυσικής επιβίωσής μας.
Με τιμή, Πέτρος Τριανταφύλλου, Αθήνα