Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  6:03: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023 13:07

Σεισμός στην Τουρκία: Ανατριχιαστικό βίντεο drone από γιγάντιο ρήγμα στο Χατάι

Αίσθηση προκαλεί το ρήγμα που δημιουργήθηκε στο Χατάι της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε την περιοχή την περασμένη Δευτέρα.

Σε βίντεο από drone του πρακτορείου ΙΗΑ καταγράφεται το μέγεθος του ρήγματος, το οποίο έχει βάθος 30 μέτρα και πλάτος 200 μέτρα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι κάτοικοι είπαν ότι άκουσαν μια δυνατή Έκρηξη κατά τη διάρκεια του σεισμού.

Το μεγάλο σεισμικό ρήγμα εντόπισε τις προηγούμενες ώρες η ελληνική επιστημονική αποστολή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Ευθύμιος Λέκκας, το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο.

Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Nurdagı και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

“Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο” τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

news247.gr