Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:39: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 13:50

Τουρκία: Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας απειλεί την Ελλάδα

Σκληρά διατυπωμένη ανακοίνωση από το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας στην Τουρκία με στόχο την Ελλάδα

Ξεκάθαρες απειλές με στόχο την Ελλάδα εξαπέλυσε το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας στην Τουρκία στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας για το 2023 και η οποία αποδείχθηκε «μαραθώνια», καθώς διήρκησε τρεις ώρες και 40 λεπτά η Τουρκία για ακόμα μία φορά κάνει το άσπρο-μαύρο, κατηγορώντας την Ελλάδα για «προκλητικές ενέργειες».

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, υπογραμμίζει πως «οι προκλητικές ενέργειες και ρητορική, καθώς και τα εξοπλιστικά δεν παρέχουν κανένα όφελος εκτός από το αυξάνουν την ένταση στην περιοχή».

Ακόμα στην ανακοίνωση προστίθεται πως «δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ξανά ότι δεν θα ανεχτούμε κανένα τετελεσμένο το οποίο στοχεύει την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Τουρκίας οποιεσδήποτε κι αν είναι οι περιστάσεις».

Εκτός από την Ελλάδα και τα εξοπλιστικά της χώρας μας που ήταν ένα από τα βασικά θέματα της συνεδρίασης, συζητήθηκαν ακόμα οι πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές εξελίξεις που ήταν σημαντικές για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας το 2022 και επαναξιολογήθηκαν.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν και ζητήματα που ίσως προκύψουν το 2023, καθώς και τα μέτρα που ίσως παρθούν.

Νέες «μομφές» κατά της Σουηδίας

Φυσικά στο επίκεντρο της συνεδρίασης ήταν οι εξελίξεις με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τα όσα έχουν συμβεί με το τουρκικό μπλόκο στη Σουηδία.

Στην ανακοίνωση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας υπογραμμίζεται πως η Τουρκία υποστηρίζει την «πολιτική ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ, ωστόσο σημειώνει:

«Από την άλλη πλευρά υπογραμμίζεται πως τα κράτη που θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να λειτουργούν υπό τους νόμους και το πνεύμα της συμμαχίας και θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από το μνημόνιο συνεννόησης».

«Και αφορούν τη μάχη εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK/KCK-PYD/YPG και το FETO με ξεκάθαρα βήματα το συντομότερο δυνατόν».

«Οι ειδεχθείς επιθέσεις που είναι ένδειξη αντιισλαμικού ρατσισμού που στοχεύουν τις ιερές αξίες δισεκατομμυρίων ανθρώπων καταδικάζονται σφόδρα».

«Έγινε υπενθύμιση για εκείνους που υπονομεύουν τις αξίες όπως η ελευθερία της θρησκείας και εκείνους ενθαρρύνουν τέτοιες ενέργειες που δεν μπορούν να εξηγηθούν από τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης και είναι συνένοχοι σε αυτό το απαίσιο έγκλημα, το οποίο αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακόμα παρουσιάστηκαν όλες οι επιχειρήσεις που διεξάγονται με αποφασιστικότητα και επιτυχία εναντίον όλων των απειλών και κινδύνων απέναντι στην εθνική ασφάλεια και ειδικά απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ και DAESH και υπογραμμίστηκε πως θα παρθούν περαιτέρω μέτρα εφόσον χρειαστεί.

Όπως αναφέρθηκε ακόμα στη συνεδρίαση οι τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/KCK-PYD/YPG και οι υποστηρικτές τους αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη, την ηρεμία και την ευημερία για τον λαό της Συρίας.

Τέλος ο στόχος είναι να εξαλειφθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις και να υπάρξει μία συμφωνία με βάση την ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Συρίας.

in.gr