Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:41: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 00:18

Ποιος πραγματικά θέλει κυβέρνηση με απλή αναλογική;

Ποιος πραγματικά θέλει κυβέρνηση με απλή αναλογική;

Ενόσω κάποιοι συνεχίζουν να μαδάνε τη μαργαρίτα για την ημερομηνία των εκλογών, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η λαϊκή ετυμηγορία, λόγω της απλής αναλογικής, θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης. Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές κάτι που το παραδέχονται ακόμη και οι «εραστές» της απλής αναλογικής.

Ο μόνος που αυτή τη στιγμή λέει ότι είναι αναγκαία και δυνατή μία κυβέρνηση προοδευτική με την απλή αναλογική είναι ο Αλέξης Τσίπρας και εννοεί τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, γιατί, όσο και να το θέλει ο κ. Τσίπρας, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργαστούν μαζί του. Οι δημοσκοπήσεις φυσικά αυτό το σενάριο μάλλον το αποκλείουν…

Αντιθέτως ακόμη και για τους «εραστές» της απλής αναλογικής, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι πιο εύκολος και πιο επιθυμητός μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική.

Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δεύτερες εκλογές σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο ισχυρός και ο κυβερνητικός του εταίρος- εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ- πιο αδύναμος για να επιβάλει δύσκολους όρους.

Στην πραγματικότητα ο μόνος που θέλει τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, είναι ο Ν. Ανδρουλάκης.  Και αυτό γιατί στις εκλογές με την απλή αναλογική θα πάρει υψηλό ποσοστό για τα δεδομένα του κόμματός του και θα μπορέσει να επιβάλει τους όρους του με καλύτερους όρους στον δυνάμει κυβερνητικό του εταίρο, που δεν μπορεί παρά να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τέτοια πιθανότητα με τη Ν.Δ. λόγω των υποκλοπών και της υπόθεσης Καϊλή δεν μπορεί να υπάρξει.

Στη δεύτερη κάλπη τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο ότι θα «πιεστούν» προς τα κάτω, λόγω της πόλωσης που θα υπάρξει αναμεταξύ των δύο πρώτων της πρώτης Κυριακής. Αυτό το ξέρουν στην Κουμουνδούρου και γι΄ αυτό δεν τους «χαλάει» η δημιουργία κυβέρνησης τη δεύτερη Κυριακή κι ας φέρονται ως «εραστές» της απλής αναλογικής.

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 498 φορές