Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:48: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 17:28

Ο Σπήλιος Λιβανός στο 10ο Regional Growth Conference

Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, συμμετείχε στο 10ο Regional Growth Conference, όπου συζήτησε με τον δημοσιογράφο και αρχισυντάκτη της Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο για τη θέση της Ελλάδας στο νέο γεωπολιτικό γίγνεσθαι και τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του Σπήλιου Λιβανού:

Το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική, ήταν ένα επιτυχημένο ταξίδι, όπου υπήρξε παγκόσμια αποδοχή της Ελλάδας και των θέσεών της τόσο από το παγκόσμιο κοινό όσο και από την αμερικανική ηγεσία.
Η στάση της Τουρκίας, σε μια ιδιαίτερη περίοδο για το ΝΑΤΟ, έχει διάσταση δοσοληψίας με τη Δύση. Από τη μια αρνείται την εισδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και από την άλλη μεριά αυξάνει τη ρητορική της κατά της Ελλάδας. Κανείς δεν μπορείς να καταλάβει γιατί η Τουρκία αντιτίθεται.
Η στρατηγική ενημέρωσης των συμμάχων από την Ελλάδα έχει θετικά αποτελέσματα. Οι εταίροι και σύμμαχοί μας καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα.
Αισθανόμαστε ασφαλείς σε όλα τα επίπεδα, αμυντικό και διπλωματικό. Η Ελλάδα έχει «ψηλώσει» τα τελευταία τρία χρόνια σε πολιτικό, διπλωματικό, αμυντικό και οικονομικό επίπεδο.
Η αξιοπιστία της χώρας μας έχει αυξηθεί τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ, κάτι που οφείλεται στην πολιτική σταθερότητα και το φιλο-επενδυτικό προφίλ αυτής της Κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο υπεύθυνος ηγέτης που αλλάζει το πολιτικό πρότυπο, λέγοντας πάντα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή, και πορεύεται με γνώμονα το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον!
Η ρητορική του Προέδρου Ερντογάν για μια στρατηγική πολεμοχαρούς αναθεωρητισμού με ρητορικές ακρότητες αλλοίωσης της ιστορίας είναι αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης και τακτικισμών.
Ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψεις το ενδεχόμενο της τουρκικής πολεμικής πρόκλησης είναι ακριβώς, να είσαι έτοιμος να το αντιμετωπίσεις. Αυτό και κάνουμε.
Στην περιοχή μας κάνεις δεν έχει να φοβάται τίποτα, εκτός από αυτούς που αλλοιώνουν την πραγματικότητα και αναθεωρούν την ιστορία.
Αν προκληθούμε θα απαντήσουμε. Η Ελλάδα θα αμυνθεί για κάθε σπιθαμή γης και θάλασσας μας, διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία.
Εάν η πρόκληση, όπως τότε στον Έβρο, από τα λόγια πάει σε πράξεις, εκεί η απάντησης μας θα είναι σκληρή.
Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι πάντοτε, παρά τις προκλήσεις που δεχόμαστε, για έναν διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.
Εμείς θέλουμε ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια στην περιοχή του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για να μπορούν οι λαοί μας, Ελλάδας και Τουρκίας, να ευημερούν.
Δεν έχει κανείς να φοβάται τίποτα, παρά μόνοι αυτοί που θέλουν να αλλάξουν την πραγματικότητα και να αναθεωρήσουν την ιστορία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προκύπτει και μέσα από όλες τις δημοσκοπικές έρευνες, κρίνεται από την πλειοψηφία των πολιτών όλων των παρατάξεων ικανός ηγέτης να διαχειριστεί τις κρίσεις.

Τέλος, ο Σπήλιος Λιβανός αναφερόμενος στο Regional Growth Conference είπε ότι πρόκειται για ένα «συνέδριο-θεσμό-πρότυπο» για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, που διοργανώνουν φέτος για 10η φορά η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ευχήθηκε στους διοργανωτές «καλή δύναμη» για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους αυτή και τα επόμενα χρόνια.