Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:59: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 14:35

Πόλεμος Ουκρανία: Σε ρωσικό κλοιό το Κίεβο – Συγκρούσεις και στο Χάρκοβο

Συνεχίζονται για έκτη ημέρα οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον στρατό να πολιορκεί Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη της οποίας μεγάλο μέρος είναι χωρίς ρεύμα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι επιθέσεις εντάθηκαν, ενώ εικόνες από δορυφόρους χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι η ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, και είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα –όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.–, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Σε νέο του διάγγελμα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας αλλά δεν προσδιόρισε πώς και από ποιον θα μπορούσε να επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Πάντως οι ΗΠΑ απέκλεισαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξηγώντας πως αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. «Ο πρόεδρος έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιώτες των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι.

«Και νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι ότι στην ουσία αυτό θα αποτελούσε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προϋπέθετε εφαρμογή» του μέτρου, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ethnos.gr

Πολυμέσα

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 14:39