Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:40: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 09:50

Ν. Ανδρουλάκης: Άμεσες παρεμβάσεις για να θωρακίσουμε τον πρωτογενή τομέα απέναντι στην ενεργειακή κρίση (VIDEO)

Άμεσες παρεμβάσεις για να θωρακίσουμε τον πρωτογενή τομέα απέναντι στην ενεργειακή κρίση ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε σύσκεψη με εκπροσώπους των αγροτών

Αναλυτικότερα:

Τα προβλήματα του αγροδιατροφικού τομέα και η ανάγκη άμεσων, στοχευμένων παρεμβάσεων για τη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών τέθηκαν στη σύσκεψη που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με εκπροσώπους των αγροτών, το πρωί της Τετάρτης, στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή.

Χαρακτηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα «πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα και την ύπαιθρο», ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κλάδου και τη μείωση του κόστους παραγωγής που επηρεάζεται σήμερα δραματικά από τη μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας.

«Πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις διότι ο αγροδιατροφικός τομέας άντεξε την περιπέτεια της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης και μάλιστα δημιουργήθηκαν δομές εξωστρέφειας, αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Βέβαια παραμένει το εμπορικό έλλειμα, το οποίο μπορεί να αυξηθεί, εάν σήμερα δεν καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τον πρωτογενή τομέα και δεν τον θωρακίσουμε από αυτήν την οικονομική κρίση που αφορά την ενέργεια. Οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για δύο επίπεδα παρεμβάσεων. «Είναι οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που αφορούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για αυτούς που παράγουν. Αφορά το να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Και βέβαια να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αυτά είναι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα» διευκρίνισε.

Όσον αφορά στα μακροπρόθεσμα μέτρα, τόνισε ότι είναι κρίσιμο να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Καθοριστικούς παράγοντες αποτελούν σήμερα, όπως είπε, «το κόστος παραγωγής και ενέργειας που δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αφορά και τους καταναλωτές, διότι το να έχουν επιλογή εγχώριων προϊόντων είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Εστιάζοντας λοιπόν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «ένα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πάει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, να γίνει ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας, ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα», προκειμένου να θωρακιστεί το κόστος παραγωγής απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

Υπογράμμισε, ακόμη, πως ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλο το πολιτικό σύστημα. «Μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει μια ναυαρχίδα, η οποία αν διασυνδεθεί και με τον τομέα του τουρισμού, να δημιουργήσει συνθήκες ανοίγματος πολλών θέσεων εργασίας και αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας», ανέφερε, δίνοντας έμφαση και στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας για τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα.

Στην ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης της αύξησης του κόστους παραγωγής λόγω των ανατιμήσεων στην ενέργεια εστίασαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Χαρακτήρισαν τα επτά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποσπασματικά, καθώς δεν εφαρμόζονται άμεσα, τη στιγμή που η περίοδος της άνοιξης είναι καθοριστική για την επιβίωση των παραγωγών.

Ειδικότερα, τόνισαν πως τα υψηλά κόστη ενέργειας, πετρελαίου, λιπασμάτων και ζωοτροφών κάνουν απαγορευτική την παραγωγή. Αναφέρθηκαν επίσης στην έξαρση των ελληνοποιήσεων, που νοθεύει τον ανταγωνισμό και αυξάνει τις εισαγωγές, επιβαρύνοντας έτσι το εμπορικό ισοζύγιο. Έκαναν λόγο για αδυναμία προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων, όπως η φέτα, καθώς και του ελληνικού ελαιόλαδου από αθέμιτες πρακτικές. Έντονα είναι, όπως είπαν, τα προβλήματα αυτά στον τομέα του κρασιού, όπου η νοθεία εξοντώνει τους παραγωγούς και τα συνεταιριστικά κρασιά ονομασίας προέλευσης.

Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η υποστελέχωση ελεγκτικών υπηρεσιών μαζί με την αδιαφορία ή αδυναμία εφαρμογής στοιχειωδών κανόνων στην αγορά προϊόντων καθιστούν τους παραγωγούς γάλακτος, ελαιόλαδου, βάμβακος και άλλων προϊόντων έρμαια εναρμονισμένων πρακτικών. Όσον αφορά δε στην εφαρμογή των ενισχύσεων λόγω πανδημίας, έκαναν λόγω για πενιχρά αποτελέσματα και άνιση μεταχείριση μεταξύ περιοχών και παραγωγών, ενώ τόνισαν την ανυπαρξία στοιχειώδους πρόβλεψης για τις όλο και αυξανόμενες ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ, κ. κ. Ευαγγελία Λιακούλη, Μιχάλης Κατρίνης, Ανδρέας Πουλάς και Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Τζελέπης, ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Μόσχος Κορασίδης. Επίσης, συμμετείχαν, με φυσική παρουσία ή απομακρυσμένα, οι εξής: Π. Σατολιάς, πρόεδρος ΕΑΣ Καλαβρύτων, Θ. Κουτσουπιάς, πρόεδρος ΕΑΣ Αγρινίου, Χρ. Μάρκου, πρόεδρος ΚΕΟΣΟΕ, Χ. Λιούρης, πρόεδρος ΕΑΣ Ιωαννίνων, Δ. Καπούνης, πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου, Στ. Γαβαλάς, πρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου Κρήτης, Μ. Χνάρης, εκ του Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου Ρεθύμνης, Χρ. Μπαρλιάς, πρόεδρος ΕΑΣ Κορινθίας, Θ. Σωτηρόπουλος, πρόεδρος Παναιγιαλείου Ένωσης, Θ. Φωτεινός, πρόεδρος Δ/ματικής Βάμβακος, Δ. Κρητικού, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Γ. Πάζιος και Γ. Κατσούλης, εκ του ΕΑΣ Μεσσηνίας, Γ. Βαϊόπουλος, πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Δ. Θεσσαλίας, Α. Δημητρίου, πρόεδρος ΑΠΣΙ Πίνδος, Ν. Γούσιος, αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων και Θ. Θανασιάς, εκ του Συνεταιρισμού Φαρσάλων.

sinidisi.gr