Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  8:24: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 14:47

ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν 100% οι πληγέντες από τις πλημμύρες στο Μεσολόγγι

Να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο των ζημιών που προκλήθηκαν μετά την πρόσφατη κακοκαιρία  κυρίως στο Μεσολόγγι, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και  Νίκος Καραθανασόπουλος με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών.

Το κείμενο της ερώτησης

Για μια ακόμη φορά, στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές σε κατοικίες, καταστήματα, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και οδικό δίκτυο ύστερα από βροχοπτώσεις. Καταγράφονται προβλήματα σε πολλά σημεία του νομού και πιο σοβαρές ζημιές στο Μεσολόγγι.

Στις καταστροφές αποτυπώνονται οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, της σημερινής της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων, καθώς και των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, αφού οι καταστροφές σημειώθηκαν στα ίδια σημεία της πόλης του Μεσολογγίου, σε Ταμπακαριά, Αλμυράκι, Ροϊδούλα κ.α., όπως στις πλημμύρες του 2016, του 2017, τον Ιανουαρίο του 2021 και τον Οκτώβριο του 2021, μιας και δεν έγιναν ποτέ αντιπλημμυρικά-αποστραγγιστικά έργα.

Επιπλέον αυτή τη φορά προβλήματα αντιμετώπισαν και οι κάτοικοι περιοχών της πόλης, σε Πλόστενα, Άγιο Σπυρίδωνα.

Τα αντλιοστάσια της πόλης, που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούν και που αρκετά από αυτά είναι πεπαλαιωμένα, δεν λειτούργησαν. Δεν υπήρξε έγκαιρος καθαρισμός φρεατίων και ρεμάτων, ούτε σωστός σχεδιασμός διαφυγής του νερού, με το πρόβλημα να επιβαρύνεται και από την κατασκευή της Ιόνιας Οδού.

Ενώ οι συνεχόμενες καταστροφές, υπογραμμίζουν την ανάγκη ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και διαχείρισης σε συνδυασμό με ριζική βελτίωση των έργων υποδομής και λόγω της ιδιαιτερότητας του Μεσολογγίου και της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, αυτά δε γίνονται γιατί κριτήριο είναι η λογική «κόστους-οφέλους», με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η προστασία από φυσικά φαινόμενα της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι προτίθεται να κάνει, ώστε:

• Να καταγραφούν άμεσα, πλήρως και αντικειμενικά οι ζημιές που υπέστησαν ξανά οι κάτοικοι

• Να αποζημιωθούν 100% οι πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να επανέλθει η περιουσία και η ζωή τους όπως ήταν πριν

• Να εξασφαλίσει τον αναγκαίο ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και να αυξηθεί η χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, (έργα αποστράγγισης, οριοθέτησης-διαμόρφωσης ρεμάτων διευθέτηση κοίτης κ.α.), με ταυτόχρονο έλεγχο του συνόλου των τεχνικών έργων για τις επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα.

sinidisi.gr