Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:13: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 14:10

Η απάντηση των αρμοδίων υπουργείων στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Κίνδυνοι στην Δυτική Ελλάδα λόγω εκπομπών διοξειδίου του θείου από το ηφαίστειο Αίτνα»

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 6/10/2021
Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:    «Κίνδυνοι στην Δυτική Ελλάδα λόγω εκπομπών διοξειδίου του θείου από το ηφαίστειο Αίτνα»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, καταγράφηκαν σε δορυφορική εικόνα εκπομπές διοξειδίου του Θείου (SO2) στην Ελλάδα, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας. Η καταγραφή αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο «Sentinel5p/ Copernicus» και παρουσιάστηκε στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης «Twitter», στον λογαριασμό του “ADAM Platform” (Το «ADAM» είναι μια βασική τεχνολογία, που επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση και προβολή υπηρεσιών για περιβαλλοντικά δεδομένα). Το διοξείδιο του Θείου είναι αέρια ανόργανη χημική ένωση με μοριακό τύπο «SO2» και αποτελεί το κυριότερο προϊόν της καύσεως ουσιών που περιέχουν Θείο, με έντονο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Το διοξείδιο του Θείου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα κατά τις εκρήξεις των ηφαιστείων και σε μικρότερες ποσότητες από διάφορες βιομηχανίες και κατά την καύση ορυκτών καυσίμων. Η μακροχρόνια έκθεση στο διοξείδιο του Θείου μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, να τροποποιήσει τον αμυντικό μηχανισμό των πνευμόνων και να επιδεινώσει τυχόν υπάρχουσες καρδιοαγγειακές παθήσεις. Το «SO2» συνεισφέρει στην όξινη απόθεση («acid deposition»), φαινόμενο που μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, όταν εναποτίθεται μέσω της όξινης βροχής σε οικοσυστήματα, όπως είναι τα δάση, οι ποταμοί, οι λίμνες κλπ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Έχουν διεξαχθεί οι κατάλληλες έρευνες και μετρήσεις, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες επιτήρησης και μετρήσεων του διοξειδίου του Θείου στην χώρα μας, όσον αφορά στις εκπομπές Θείου που εκλύθηκαν από το ηφαίστειο Αίτνα και παρασύρθηκαν προς την πατρίδα μας, ιδιαιτέρως, δε, στην Δυτική Ελλάδα, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία, εφόσον συντρέχουν λόγοι ανάληψης μέτρων προστασίας της;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου».

ΣΧΕΤ:    Η υπ’ αριθ. 192/ 11.10.2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι τα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι Ερώτηση ζητήματα δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών μας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Χρήστος Στυλιανίδης