Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:38: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 18:26

Κίνημα Αλλαγής: Εκλογές για την ηγεσία του κόμματος μέσα στο φθινόπωρο – Τι ζήτησε η Γεννηματά

Εκλογή ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, επιλέγει η Φώφη Γεννηματά, ζητώντας από την Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες. «Πάμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να κάνουμε την εκλογή και να την κερδίσουμε», είπε η πρόδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, μετά από σημερινή σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου κατατέθηκαν όλες οι εισηγήσεις για το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της εκλογικής διαδικασίας, αποφάσισε την επιτάχυνση των ρυθμών για την οργάνωση της εσωκομματικής προεκλογικής περιόδου, στην βάση πάντα των κανόνων του καταστατικού. «Εκλογές μια ώρα αρχύτερα», τονίζει στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά, προσθέτοντας ότι παρότι το καταστατικό δίνει την δυνατότητα εκλογής ηγεσίας ένα μήνα πριν το Συνέδριο του κόμματος (δηλαδή, τον προσεχή Μάρτη), οι κάλπες θα στηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) θα ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να καταλήγουν γρήγορα στον «οδικό χάρτη», στην ημερομηνία της επίσημης έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας καθώς και του πρώτου και δεύτερου γύρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κεντρική Επιτροπή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις θα συνεδριάσει πιθανότατα στις 26 Σεπτεμβρίου (λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη και την ομιλία της κυρίας Γεννηματά στη ΔΕΘ), ενώ ο πρώτος γύρος δεν αποκλείεται να διεξαχθεί στις 14 Νοέμβρη- εκτός αν η αρμόδια Επιτροπή καταλήξει σε πρόταση για εσωκομματικές κάλπες και μέσα στον Οκτώβρη. Σε κάθε περίπτωση και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία (Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης) θα έχουν τις επόμενες ώρες σειρά συσκέψεων και διαβουλεύσεων με τα επιτελεία τους αλλά και μεταξύ τους για την διασφάλιση μιας ενωτικής και πετυχημένης διαδικασίας μέσα στο φθινόπωρο.

Άμεση είναι η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος είχε ζητήσει με επιστολή του στον Γραμματέα της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να μην χαθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος. Ο κ. Λοβέρδος με δήλωσή του στο prototheme.gr αναφέρει: «Από τον Ιούνιο προσπαθώ με θεσμικό τρόπο να πείσω ότι η απώλεια χρόνου για την εκλογή ηγεσίας λειτουργεί εις βάρος μας. Ας πάμε λοιπόν στην τελική ευθεία. Ευπρόσδεκτη κάθε επιτάχυνση. Για μια διαυγή, για μια διαφανή, ανοιχτή, πλέρια δημοκρατική διαδικασία».

Τα κρίσιμα σημεία του καταστατικού του ΚΙΝΑΛ είναι τα εξής:

– Άρθρο 22 Τακτικό Συνέδριο

Διεξάγεται κάθε τέσσερα (4) χρόνια. Η εκλογή προέδρου γίνεται από τη βάση πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Η προκήρυξη του Τακτικού Συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης αποφασίζονται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, μετά από εισήγηση Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου και Προέδρου.

– Άρθρο 28 Πρόεδρος

1. Ο/Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εκλέγεται άμεσα από τη βάση ένα τουλάχιστον μήνα πριν το Συνέδριο από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο).

2. Τη διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη βάση αναλαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, η επιτροπή αυτή διευρύνεται με τους εκπροσώπους των υποψηφίων Προέδρων.

3. Για την εκλογή Προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το 50% + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος/η πρώτη σε ψήφους.

4. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μία μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος/πρώτη σε ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος. Σε περίπτωση που υποψήφιος/α είναι μόνο ένας/μία, εκλέγεται εφόσον λάβει το 50% + 1 των έγκυρων ψηφοδελτίων.

Άρθρο 31 Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ)

Αποτελείται από έντεκα (11) μέλη που αναδεικνύονται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Είναι το κεντρικό όργανο διοργάνωσης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου από τη βάση.

Πηγή: protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 18:36