Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:51: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 21:42

Θάνος Μωραΐτης για Τροπολογία Αυγενάκη: «Εγκληματική η ανικανότητα και η αδράνεια του κ. Αυγενάκη»

Θάνος Μωραΐτης για Τροπολογία Αυγενάκη: «Δε θα γίνουμε συνένοχοι στην απαξίωση και στη διάλυση του ελληνικού αθλητισμού»/ «Εγκληματική η ανικανότητα και η αδράνεια του κ. Αυγενάκη»

«Η τροπολογία που φέρνετε προς ψήφιση είναι επί της ουσίας ένα μίνι νομοσχέδιο. Αποκαλύπτει την προχειρότητα, την ανικανότητα και την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζετε τα θέματα του αθλητισμού», ανέφερε – μεταξύ άλλων –  στην ομιλία του στη Βουλή ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για την Τροπολογία του κ. Αυγενάκη.

Υπογράμμισε ότι «η Τροπολογία, που αποτελείται από 12 άρθρα, έρχεται ουσιαστικά να πάρει πίσω όσα ψήφισαν οι βουλευτές της κυβέρνησης πριν από 3 μήνες, αποτελώντας επιτομή κακής νομοθέτησης». Τόνισε, μάλιστα, πως «είναι ντροπή τέτοια σημαντικά θέματα που έχουν διασύρει το τελευταίο διάστημα τη χώρα μας διεθνώς να έρχονται να κουκουλωθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο».

«(Η Τροπολογία) Αποκαλύπτει τον τρόπο που ο κ. Αυγενάκης βλέπει την άσκηση της διοίκησης, την έλλειψη σχεδίου και την α λα καρτ νομοθέτηση, αφού δύο χρόνια είναι πιστός τροχονόμος των συμφερόντων στο χώρο του Αθλητισμού και τίποτε άλλο», σημείωσε ο κ. Μωραΐτης.

«Η εγκληματική του ανικανότητα και αδράνεια οδήγησε στην οριστική άρση της Πιστοποίησης του Εργαστηρίου της Αθήνας από τον WADA», επεσήμανε.

«Ενάμιση χρόνο τώρα, το μόνο που έκανε ο κ. Αυγενάκης ήταν να μιλάει για τις μεγάλες ευθύνες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο θέμα του αντιντόπινγκ, να μας κουνάει το δάχτυλο για όσα κατ΄εκείνον δεν έγιναν», ανέφερε συνεχίζοντας ως εξής: «Φτάσαμε ύστερα από δύο χρόνια να μας βάζει προθεσμίες ο WADA και να μην τις πιάνουμε και να ευελπιστούμε ότι 14 Σεπτέμβρη μάλλον θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να διασύρεται η χώρα μας».

Μάλιστα, όπως είπε, «η αδράνεια του κ. Αυγενάκη αποκαλύπτεται από την ανακοίνωση του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε μέσα σε μια διετία ούτε να προσλάβει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για το εργαστήριο της Αθήνας ούτε να ολοκληρώσει έγκαιρα τους διαγωνισμούς προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού».

Έτσι, ο κ. Μωραΐτης συνέχισε, «αποδομείται όλο το αφήγημα του κ. Αυγενάκη. Υποστηρίζει ότι τον ενδιαφέρει ένα ξεκάθαρο τοπίο στον αθλητισμό, όμως το τοπίο είναι μαύρο όσο ποτέ. Πρώτη φορά μαζικά Ολυμπιονίκες μίλησαν για την εγκατάλειψη την οποία βιώνουν από την Πολιτεία».

«Εργαλειοποίησατε το Μητρώο, παίξατε με ημερομηνίες, χρησιμοποιήσατε, δηλαδή, το Μητρώο εκβιαστικά, έχοντας εξαρχής στραμμένο το βλέμμα στην χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας των ομοσπονδιών», τόνισε.

«Με την κυβέρνηση και τον κ. Αυγενάκη εκπροσωπούμε δύο κόσμους διαφορετικούς. Στο επίκεντρο της ματιάς μας βρίσκεται ο άνθρωπος, ο αθλούμενος, ο αθλητής, το ερασιτεχνικό σωματείο.  Στόχος μας είναι να βγάλουμε τον αθλητισμό από την ακαμψία και την καθήλωση στην οποία τον έθεσε η σημερινή κυβέρνηση», είπε, κλείνοντας την ομιλία του, αναφέροντας πως «(ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –  Προοδευτική Συμμαχία) ψηφίζει παρών, γιατί δε θέλει να γίνει συνένοχος στην απαξίωση και στη διάλυση του ελληνικού αθλητισμού».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μωραΐτη:

–          Από απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση δική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, προκύπτει ότι στον ΕΟΚΑΝ δεν έχει προσληφθεί κανείς, παρά μόνο 2 υπάλληλοι της ΓΓΑ έχουν κάνει αίτηση απόσπασης εκεί, όταν οι οργανικές θέσεις του νέου οργανισμού υπερβαίνουν τις 25.

–          Η κυβέρνηση στάθηκε ανίκανη να ολοκληρώσει και τη νομοθετική εναρμόνιση με τον κώδικα του WADA. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, στο άρθρο 5 δίνει και αναδρομική ισχύ στο προτεινόμενο σχέδιο από 1-1-2021.

–          Ενδεικτικό της προχειρότητάς της είναι ότι ένα ολόκληρο άρθρο (το άρθρο 8) αφορά σε διορθώσεις και «παραδρομές» του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν τρεις μήνες και περιλαμβάνει συνολικά 32 διορθώσεις.

–          Στα άρθρα 9, 10, και 11 καταργεί το ίδιο της το αφήγημα.

–          Στον αθλητισμό, όμως, το τοπίο είναι γκρίζο όσο ποτέ: αντί της τάξης, διάλυση και μπάχαλο παντού. Σε ό, τι αφορά το άγχος των αθλητών, η κυβέρνηση τους άφησε δίχως υποστήριξη. Για πρώτη φορά Ολυμπιονίκες τα έψαλλαν στην αθλητική ηγεσία για την εγκατάλειψη την οποία βιώνουν.

–          Έλεγε ότι όποιο σωματείο δεν εγγραφεί στο Μητρώο της ΓΓΑ μέχρι 31/12/20, δε θα μπορεί να ψηφίσει στις εκλογές των Ομοσπονδιών.

–          Μετά το έκανε 22/1/21 και πέτυχε να γίνουν εκλογές στις Ομοσπονδίες με ηλεκτρονική ψηφοφορία με το 30-50% των σωματείων, ανάλογα το άθλημα.

–          Μετά είπε ότι όποιο σωματείο δεν γραφτεί στο μητρώο μέχρι 31/8/21 δε θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα γήπεδα των ΟΤΑ και τα εθνικά στάδια δωρεάν.

–          Έστειλε, μάλιστα, εγκύκλιους στους ΟΤΑ και προειδοποιούσε ότι  πρέπει να εκδιώχνουν τα μη αναγνωρισμένα σωματεία.

–          Με δυο λόγια:

·         Εργαλειοποίησε το Μητρώο,

·         Έπαιξε με ημερομηνίες,

·         Χρησιμοποίησε το Μητρώο εκβιαστικά, προκειμένου να αλλοιώσει τα εκλογικά σώματα, διότι είχε εξαρχής στραμμένο το βλέμμα στην χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας των ομοσπονδιών.

sinidisi.gr