Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 17:49

Ελληνικό φάρμακο ελπίδα κατά του κορωνοϊού αλλά μπλοκαρισμένο στην γραφειοκρατία! (βίντεο)

Απάντηση στα εμβόλια; - Σημειώνει παρενέργειες λιγότερο από 1%

Ο κ. Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος Δ/ντής της Αιματολογικής κλινικής του νοσ. «Παπανικολάου» μίλησε για την μέθοδο καταπολέμησης του κορωνοϊού μέσω χρήσης Τ – λεμφοκυτάρρων που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό «όπλο» στη φαρέτρα μας στη «μάχη» κατά της πανδημίας αλλά μέσα από τον διάλογο στην διάρκεια πρωινής εκπομπής αποκαλύφθηκαν και πολλά στοιχεία με σημαντικότερο την απίστευτη καθυστέρηση που έχουν προκαλέσει οι γραφειοκρατικές διαδικασίες σε σημείο να είναι τροχοπέδη για την ανάπτυξη του φαρμάκου.

Αποκαλυπτικό ήταν ότι γραφειοκρατικές δομές προκάλεσαν καθυστέρηση για να προχωρήσουν οι δοκιμές (για τα εμβόλια αντίστοιχες κινήσεις δεν παρατηρήθηκαν) ενώ αν και μιλάμε για ελληνική επιστημονική κατάκτηση η ισχνή χρηματοδότηση που απαιτούνταν ούτε αυτή δόθηκε από το ελληνικό κράτος! 

Η ομάδα Μεταμοσχεύσεως Αιμοποιητικών Κυττάρων της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου με επικεφαλής τον Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, «παρασκεύασαν Τ- λεμφοκύτταρα εναντίον του κορωνοϊού τα οποία είναι δραστικά», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Η εν λόγω έρευνα των επιστημόνων του Νοσοκομείου Παπανικολάου έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και αφορά στη χρήση Τ-λεμφοκυττάρων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ουσιαστικά στην έρευναν πήραν αίμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, πολλαπλασίασαν εργαστηριακά τα Τ-λεμφοκύτταρα και όταν τα επανεισήγαγαν στον οργανισμό διαπίστωσαν ότι αυτά εξουδετερώνουν τον ιό.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος περιγράφοντας τον τρόπο δράστης τόνισε: «η πρώτη φάση τελείωσε τον Σεπτέμβριο, την προκλινική μελέτη όπου αποδείξαμε ότι μπορούμε να συλλέγουμε από αναρρώσαντες ασθενείς Τ – λεμφοκύτταρα και να τα πολλαπλασιάζουμε, και επισης ότι οι ασθενείς που δεν πήγαν καλά δεν μπορούν να εμφανίσουν ειδικά τέτοια λεμφοκύτταρα».

«Έχουμε χορηγήσει τέτοια λεμφοκύτταρα σε μια κυρία που οι πνευμονολόγοι έκριναν ότι είναι κοντά να διασωληνωθεί, πήραμε την συγκατάθεσή της, της χορηγήσαμε τα Τ – λεμφοκύτταρα σε 2 ημέρες βελτιώθηκε θεαματικά, σε μια βδομάδα βγήκε από το νοσοκομείο», ανέφερε.

«Πρέπει να χορηγήσουμε το φάρμακο σε 70- 100 ασθενείς για να μιλήσουμε τελικά αν το φάρμακο αυτό κάνει καλό, σε τι ποσοστό κλπ. Γνωρίζουμε από άλλη μελέτη που κάνουμε σε άλλους ιούς ότι αυτά τα ειδικά λεμφοκύτταρα σε αυτούς τους ιούς η επιτυχία υπερβαίνει το 90%», πρόσθεσε.

«Στη μελέτη υπάρχουν κριτήρια βάσει των οποίων οι ασθενείς θα μπορούν να ενταχθούν στη μελέτη και να πάρουν το φάρμακο. Είχαμε μια καθυστέρηση από τις ρυθμιστικές αρχές, ήμασταν έτοιμοι από τον Απρίλιο», τόνισε.

«Τέλος Απριλίου, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ολοκλήρωσε τη μελέτη της μελέτης μας και απεφάνθη ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Καθυστερήσαμε στην Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία έκρινε ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας έπρεπε να γίνουν πιο αυστηρά, έγιναν πιο αυστηρά, αλλά δεν μπορούσαμε να βρούμε ασθενείς με τόσο αυστηρά κριτήρια. Κάναμε ένσταση. Είπαμε ότι σε όλο τον κόσμο τα κριτήρια είναι λιγότερο αυστηρά από αυτά που σας είχαμε προτείνει και το δέχτηκαν», επεξήγησε για την πορεία της μελέτης.

«Μικρότερη από 1% αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει έχουμε τρόπο να αντιδράσουμε έγκαιρα», ανέφερε ερωτηθείς για τις πιθανές παρενέργειες.

«Σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε το φάρμακο σε πολλούς ασθενείς», τόνισε.

«Ψάχναμε 230.000 για την έρευνα και τα έβαλε η Επιτροπή 2021», σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν έτοιμες 50 δόσεις και περιμένουν την έγκριση για να προχωρήσουν. «Η επιτροπή, όταν κάναμε την ένσταση, και εξηγήσαμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος το δέχτηκε. Απλώς χρειάζεται ο χρόνος για να εγκριθεί η τροποποίηση αυτή», σημείωσε συγκεκριμένα.

«Τη μελέτη δεν την κάνω εγώ, την κάνουν συνεργάτες μου. Εγώ συμμετέχω και βοηθάω Οι κύριες ερευνήτριες είναι δύο, η κυρία Ευαγγελία Γιαννάκη επικεφαλής της μονάδας γονιδιακής και κυτταρικής θεραπείας είναι αιματολόγος και είναι κυτταρολόγος και η κυρία Αναστασία Παπαδοπούλου βιοχημικός, είναι αυτή που μετέφερε την τεχνογνωσία της παρασκευής τέτοιων λεμφοκυττάρων από το Χιούστον. Της έγινε πρόταση να πάει πίσω στο Χιούστον, να της δώσουν δική της ομάδας και πολλά χρηματα, αλλά δεν δέχτηκε. Χάρις σε αυτήν μπορούμε να παρασκευάσουμε τα λεμφοκύτταρα», ανέφερε.

pronews.gr

Διαβάστηκε 646 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 18:58