Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:07: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021 22:54

Οι Ευρωπαίοι παραπονιούνται για το προσφυγικό στην Ελλάδα

Της Κύρας Αδάμ

Με κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γερμανία Γαλλία, Βέλγιο Λουξεμβούργο Ολλανδία και Ελβετία,(σσ επειδή ανήκει στην περιοχή Σένγκεν) διαμαρτύρονται εντόνως εναντίον της Ελλάδας και ζητούν τη λήψη επανορθωτικών μέτρων , διότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρούν αυξανόμενο αριθμό προσφύγων, που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα, να ταξιδεύουν στις χώρες αυτές και να υποβάλουν για δεύτερη φορά  άσυλο.

Με την επιστολή τους στη Ε. Επιτροπή οι έξι χώρες αυτές ζητούν την άμεση επιστροφή των  προσφύγων  αυτών στην Ελλάδα και τη λήψη αντίστοιχων μέτρων .

ΟΙ έξι ευρωπαϊκές χώρες διαμαρτύρονται διότι αυτοί οι πρόσφυγες, αφού έχουν πάρει άσυλο από την Ελλάδα, πρώτη χώρα υποδοχής τους, «καταχρώνται των δικαιωμάτων τους» και ταξιδεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες , όπου και ξανακάνουν αίτηση ασύλου για να παραμείνουν στις νέες χώρες επιλογής τους.

Πράγματι, σύμφωνα με τη ευρωπαϊκή νομοθεσία,  οι έχοντες άσυλο πρόσφυγες  μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα για 90 ημέρες στις χώρες Σένγκεν, αλλά υποχρεωτικώς να επιστρέψουν πίσω στη χώρα που τους έδωσε άσυλο, εν προκειμένω την Ελλάδα. Στην επιστολή τους μάλιστα, οι πέντε χώρες υπονοούν θρασύτατα ότι στην Ελλάδα έχουν στηθεί «παραμάγαζα» που προωθούν αυτές τις κινήσεις των εν λόγω προσφύγων.

Η Γερμανία, που διαμαρτύρεται,  ισχυρίζεται μάλιστα ότι μέσα σ έναν χρόνο , στο έδαφος της έχει φτάσει ο …συγκλονιστικός αριθμός των 17.000 ατόμων , που ζητούν για δεύτερη φορά άσυλο στη Γερμανία.

Η γερμανική αιτιολογία γι’ αυτές τις κινήσεις των προσφύγων είναι  ότι η Ελλάδα δεν ικανοποιεί ανεκτά επίπεδα διαβίωσης των προσφύγων με άσυλο, οι οποίοι ζητούν το νέο άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ελληνική κυβέρνηση φυσικά αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι «οργανώνει» αυτές τις κινήσεις των προσφύγων , ωστόσο γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το θέμα και τον ..επαναπατρισμό των προσφύγων με  άσυλο πίσω στην Ελλάδα.

Η ενοχλητική  και άδικη για την Ελλάδα «παρατήρηση» των εταίρων , αποδεικνύει για μια ακόμα φορά  πόσο ανέτοιμη απρόθυμη και σε σύγχυση βρίσκεται ακόμα και σήμερα  η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη λιμνάζουσα  και επικίνδυνη κατάσταση των προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι ευρωπαίοι εταίροι αφού έβαλαν όλα τα πιστόλια στον κρόταφο της μνημονιακής Ελλάδας το 2015 να δέχεται ως κύρια πύλη εισόδου , αρχικά Σύριους πρόσφυγες πολέμου και τώρα μετανάστες από όλα τα σημεία της γης μέσω Τουρκίας, ουδέποτε ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα της προώθησης και ανακατανομής προσφύγων με άσυλο στις χώρες τους. Ορισμένες από αυτές μάλιστα έχουν κλείσει τα σύνορα τους , ενώ άλλες, όπως η Δανία προσφάτως, διώχνουν από το έδαφος τους και αυτούς που έχουν δεχθεί στο μεταξύ.

Η εσωτερική ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, παραμένει ένα άδειο τενεκεδάκι το οποίο οι « ενοχλημένοι» ευρωπαίοι κλωτσάνε παρακάτω, όσο η Ελλάδα , ( αλλά και η Ιταλία) για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια χώρα δεν βρίσκουν τον χρόνο και την ευκαιρία να το θέσουν επιτακτικά στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι έντρομοι όμως εταίροι , με επικεφαλής το Βερολίνο σπεύδουν να καλοπιάνουν τον Ερντογάν κάθε φορά που αυτός σηκώνει το «πυροβόλο» όπλο του, με τις μεταναστευτικές ορδές που θα στείλει στην Ευρώπη.

Μόλις   από το τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής , η Άγκυρα εισέπραξε την «προκαταβολή 3,5 δις ευρώ για να κάνει τα κουμάντα της για τους πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφος της. Για να μην ανοίξει προς το παρόν τις πόρτες για την Ευρώπη.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 630 φορές