Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  3:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021 22:46

Τσίπρας: Να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε τον μεσαίο χώρο

Η αναφορά από τον Αλέξη Τσίπρα στον μεσαίο χώρο και οι παρεμβάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη

Το κλειδί για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, είναι ο μεσαίος χώρος, το κέντρο. Σ’ αυτόν τον στόχο επικέντρωσε την παρέμβασή του λίγο πριν από την ολοκλήρωση της προγραμματικής συνδιάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας με σαφήνεια πως η μάχη για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να κερδηθεί εφόσον το κόμμα του στραφεί προς τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το μεγάλο ζητούμενο που είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής και για πρώτη φορά μίλησε ξεκάθαρα για “προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας” με μόνη προϋπόθεση τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-έστω και με μία ψήφο. Εξ αυτού του λόγου σχολίασε πως στις επόμενες εκλογές όλες οι πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές θα πρέπει να πάρουν θέση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν άφησε ασχολίαστη την επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την αξιωματική αντιπολίτευση και τις αναφορές του για “υγειονομικό σαμποτάζ” απαντώντας πως “αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με την ανικανότητά του να διαχειριστεί την πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι την πανδημία”. Πρόσθεσε μάλιστα πως όπως σε όλα τα καθεστώτα, τις αντιδραστικές εξουσίες, τις αυταρχικές δυνάμεις όταν βλέπουν το τέλος τους καταφεύγουν στην ίδια συνταγή: Στον διχασμό, την διάσπαση της κοινωνίας, στην κοινωνική και πολιτική όξυνση”.

Στο ξεκίνημα της παρέμβασής του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο δίλημμα που τέθηκε από αρκετούς συνέδρους για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να πάει προς το δεξιά ή τα αριστερά. “Θα σάς απαντήσω όπως το νιώθω. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκεί να κερδίσει μόνο όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και ριζοσπάστες πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως να αυτοχαρακτηρίζονται πολίτες του κέντρου.

Τσίπρας: Να στρίψουμε αριστερά

Και ποια είναι η συνταγή για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κέντρο; ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά όχι όμως με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα αλλά με τον προγραμματικό μας λόγο.

Όπως είπε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι “βαθιά ριζοσπαστικό, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο”. Κρίσιμο ρόλο, όπως ανέφερε θα παίξει και το μείζον θέμα της αξιοπιστίας για να τονίσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη όμως υλοποίησε σοβαρές πολιτικές αφήνοντας γεμάτα τα δημόσια ταμεία.

Επέμεινε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στον αντίποδα της κυβέρνησης θέλει να ενώσει κι όχι να διχάσει και εξήγησε: “Δεν μάς αφορά η δημαγωγία του μίσους, ο λαϊκισμός του “σαμποτάζ” τα κηρύγματα εναντίον οποιασδήποτε κοινωνική ομάδα που χαρακτηρίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα” είπε και προσδιόρισε το μήνυμα της τριήμερης συνδιάσκεψης. Μήνυμα προς την κοινωνία, προς το κόμμα μας και προς τους πολιτικούς μας αντιπάλους και προς τις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, όπως εξήγησε. Αυτό το μήνυμα αφορά την ήττα της δεξιάς σε μία κρίσιμη αναμέτρηση που πρέπει να δώσει τη δυνατότητα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης.

Η Συνδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 2.375 σύνεδροι ολοκληρώνεται με συζήτηση επί των Συμπερασμάτων από τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Γιώργο Σταθάκη.

Οι παρεμβάσεις των στελεχών

Προηγήθηκαν οι παρεμβάσεις των στελεχών:

Όλγα Γεροβασίλη

  • Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άγονη αυταρέσκεια ή για προσμονή πολιτικής δικαίωσης.
  • Η κυβερνώσα αριστερά είναι ξεκάθαρη πρόταση με ιεραρχημένες πολιτικές λύσεις, όχι διαμαρτυρία. Αν δεν υπάρξει πολιτική νίκη στις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρχει χώρα να κυβερνηθεί στις μεθεπόμενες.

Γιάννης Ραγκούσης

  • Έχουμε μία διπλή κρίσιμη μάχη μπροστά μας. Όχι μόνο να νικήσουμε έστω και με μία ψήφο αλλά και να κερδίσουμε την κρίσιμη μάχη για τον χαρακτήρα των εκλογών με απλή αναλογική.

Ρένα Δούρου

  • Οι γνωστοί “συριζολόγοι” έγραψαν ότι στην Συνδιάσκεψη θα υπάρξουν εσωκομματικές εκκαθαρίσεις και μαχαιρώματα. Αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει. Η συλλογικότητα το κύριο χαρακτηριστικό μας.

Αλέκος Φλαμπουράρης

  • Πρέπει να διευρύνουμε και να αντιστοιχήσουμε τα μέλη του κόμματος. Να διαμορφώνουμε προϋποθέσεις, ώστε η πολιτική μας να γίνει κτήμα αριστερών, δημοκρατών, προοδευτικών πολιτών που αντιστέκονται.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

  • Απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη που αναζητά την προοδευτική προοπτική Η προοδευτική προοπτική σημαίνει νίκη στις επόμενες εκλογές

Αλέξης Χαρίτσης

  • Το πρόγραμμά μας απαντάει από προοδευτική σκοπιά στις προκλήσεις των καιρών μας Χρειάζεται να αναλυθεί βαθιά το πρόγραμμα.

Δημήτρης Χατζησωκράτης

  • Αποτυχία δημιουργίας κυβέρνησης από Κ. Μητσοτάκη πρέπει να ακολουθήσει δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Έφη Αχτσιόγλου

  • Έχουμε ευθύνη να έχουμε  νικηφόρα πορεία και σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό Επιχειρούμε κοινωνική συμμαχία με τα μεσοστρώματα , ώστε να παγιωθεί μία πλειοψηφία της αριστεράς στην κοινωνία. Αυτό το άγχος πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ηγεμονικά χωρίς αμφιβολίες και συμπλέγματα

Νίκος Μπίστης

  • Απέναντι στην πολύμορφη συντηρητική παράταξη οφείλουμε να αντιπαρατεθούμε στην πιο πλατιά κοινωνική και πολιτική προοδευτική συμμαχία, τώρα όχι αύριο, οι συνθήκες ποτέ δεν ωριμάζουν από μόνες τους.

Χρήστος Σπίρτζης

  • Δεν αρκεί η αέναη ζύμωση μεταξύ μας, αλλά να ακούσουμε την κοινωνία και να σπάσουμε κοινωνικά ταμπού, δογματισμούς και αγκυλώσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στην κοινωνία

Θοδωρής Δρίτσας

  • Για να νικήσουμε πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Να τελειώνουμε με ψεύτικα διλήμματα “ποιοι είναι με τη διεύρυνση και ποιοι δεν είναι”.

Κώστας Ζαχαριάδης

  • Πρέπει να αποτυπώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και θέλει να κυβερνήσει ξανά. Είναι το μεγαλύτερο προοδευτικό κόμμα της Ευρώπης και φέρει μεγάλη ευθύνη.

Πάνος Σκουρλέτης

  • Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες: Το συνέδριο που οφείλουμε σε χιλιάδες νέα και παλιά μέλη που θα διαλύσει υποκειμενικές ερμηνείες για το πώς προχωρήσαμε, αν υπάρχουν υβριδικά όργανα, να γίνει το κόμμα και το πρόγραμμα θελκτικό.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

  • Η συζήτηση δεν είναι εσωστρέφεια ή εξωστρέφεια… Να πείσουμε τον κόσμο όχι μόνο ότι όσα λέμε είναι καλά αλλά και ότι είναι εφαρμόσιμα

Νίκος Φίλης

  • Μπροστά μας έχουμε τον κίνδυνο ενός συστήματος να έχουμε ενάμιση κόμμα. Ένα κόμμα αιώνια κυβερνητικό κι ένα μεγάλο κόμμα αιώνια αντιπολιτευτικό. Αυτός είναι ο στόχος της δεξιάς. Τώρα που είμαστε αντιπολίτευση στη νέα διεθνή πραγματικότητα τι κρατάμε; Είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίζουμε για την Φραπορτ το Ελληνικό και τα Ραφάλ;

Σία Αναγνωστοπούλου

Το κόμμα πρέπει να είναι διευρυμένο να διεισδύσει σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας, κάθε καμπαναριό και οργάνωση

Θάνος Μωραίτης

  • Το ζητούμενο είναι η πολιτική αλλαγή, η νίκη στην αλλαγή, η προοδευτική κυβέρνηση. Για να το πετύχουμε υπάρχει η προϋπόθεση δημιουργίας πλατιάς πλειοψηφίας κοινωνικής και πολιτικής που θα είναι το όχημα να ξεδιπλώσουμε το ιδεολογικά και πολιτικό οπλοστάσιο θεσεων και λύσεων

Παύλος Πολάκης

  • Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση όταν διατυπώσει πρόγραμμα με λαΪκά και κατανοητά σημεία, κοινωνικά αναγκαία που θα χτυπάνε στην καρδιά της διαπλοκής.

Νίκος Παππάς

  • Να βάλουμε σοβαρό συμπαγή πολιτικό στόχο. Πρωτιά στις εκλογές και συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Βήμα για κόμμα ανοιχτό κι όχι φοβικό

Νίκος Βούτσης

  • Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι μετράει πολύ στην έμπνευση και την ενεργοποίηση του κόσμου της αριστερας και τη ευρύτερης προοδευτικής παράταξης η σαφής και δεσμευτική αναφορά μας από τώρα για το εύρος των πολιτικών δυνάμεων μέσα κι έξω από τη Βουλή όλου του αριστερου δημοκρατικού και οικολογικού φάσματος

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

  • Απαιτείται  σοβαρή, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, αγωνιστική αντιπολιτευση και αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Νίκος Μαδεμλής

  • Στρατηγικός στόχος να είμαστε πρώτο κόμμα. Αυτό έχει προαπαιτούμενα ένα πρόγραμμα να εκφράζει το αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας στη χώρα.

Ράνια Σβίγκου

  • Είναι καιρός να συσπειρωθούμε στη βάση μιας εναλλακτικής πλατφόρμας όπως για:κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, θεσμοθέτηση Ταμείου Ανάκαμψης, πράσινη συμφωνία.

Νεκτάριος Σαντορινιός

  • Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις από όλους μας. Στόχος να απαλλαγεί η χώρα από τις πολιτικές της δεξιάς.

Αντώνης Κοτσακάς

  • Χρειάζεται σύνθεση και με το ριζοσπαστισμό και τα κινήματα και με τα μεσαία στρώματα

Πάνος Ρήγας

  • Να μη γίνει η Αριστερά των μαζών αριστερά προσωπικοτήτων και παραγόντων.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Ιουλίου 2021 22:50