Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021 10:42

Ολική αποεπένδυση: Η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας στα 11 χρόνια Μνημονίων και κορωνοϊού

Η Pipelife Hellas έκλεισε το εργοστάσιό της στη Θήβα έπειτα από 29 χρόνια, απολύοντας 70 εργαζόμενους, οι τράπεζες από το 64 μειώθηκαν σε 39, ενώ αποχώρησε το σύνολο των ξένων τραπεζών με δίκτυα εξυπηρέτησης πελατών, εκτός από την HSBC, με πιο χαρακτηριστικές τη Citigroup και την BNP Paribas.

Η Εκτός Ελλάδας βρέθηκαν τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Credit Agricole, που είχε την πλειοψηφία της Εμπορικής Τράπεζας, η Societe Generale, που είχε μεγάλο ποσοστό στη Γενική Τράπεζα, και η πορτογαλική Banco Commercial Portugues, που είχε ποσοστό στη Millenium Bank.

Τα σούπερ μάρκετ έμειναν ελάχιστα ως αλυσίδες: Η γερμανική αλυσίδα λιανεμπορίου Aldi ήταν η πρώτη ξένη αλυσίδα των σούπερ μάρκετ που αποχώρησε τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα, ακυρώνοντας ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάπτυξης ύψους 1,5 δισ. που είχε ανακοινώσει μόλις δύο χρόνια νωρίτερα. Μία ακόμα γερμανική αλυσίδα, η εκπτωτική Plus, η οποία πούλησε τα καταστήματά της στην ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς και η Dia που απορροφήθηκε από την Carrefour Μαρινόπουλος.

Το καλοκαίρι του 2012 έφυγε από τη χώρα μας η Carrefour και ο όμιλος Μαρινόπουλου κατέρρευσε και έκλεισε.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2014 αποχώρησε και η γερμανική Makro, με τα καταστήματά της να περνούν στον Σκλαβενίτη. Το 2010 αποχώρησε από την Ελλάδα και η γαλλική αλυσίδα ηλεκτρονικών, τεχνολογίας και πολυμέσων Fnac. Η κοινοπραξία του ομίλου Μαρινόπουλου και του ομίλου Ρinault – Ρrintempts – Redoute (ΡΡR) σταμάτησε τη λειτουργία και των τριών καταστημάτων που διατηρούσε υπό το βάρος συσσωρευμένων ζημιών ύψους 20.000.000 ευρώ και η γαλλική αλυσίδα τερμάτισε την πεντάχρονη παρουσία της στην Ελλάδα.

Αλλη μια αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που αποχώρησε από τη χώρα μας ήταν και η Saturn, με την εταιρία όμως να μένει στην Ελλάδα με το δίκτυο της Media Markt. Η γερμανική εταιρία Contitech, γνωστή από τα ελαστικά Continental, αποφάσισε τον Μάρτιο του 2016 να σταματήσει ύστερα από 44 χρόνια τη λειτουργία του εργοστασίου, που απασχολούσε περισσότερους από 130 εργαζομένους.

Ως λόγους για το «λουκέτο», η γερμανική πολυεθνική ανέφερε τη μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα που παράγει, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης στην εξορυκτική βιομηχανία. Επίσης, σταμάτησε τη λειτουργία της η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία προϊόντων χάρτου Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία). Η πολυεθνική Bolton Group που είχε τον έλεγχο της εταιρίας αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο του Βοτανικού ύστερα από μια μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τον Ιούλιο του 2015.

Αποχώρησαν, επίσης, από την Ελλάδα έπειτα από δεκαετίες παρουσίας στην εγχώρια αγορά, η βρετανική BP και η αγγλοολλανδική Shell, (πούλησαν όλες τους τις δραστηριότητες στην Ελλάδα αντίστοιχα σε Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil), περιορίστηκαν οι ρυθμοί ανάπτυξής πολλών όπως π.χ. McDonald’s ή Starbucks.

Από τις αλυσίδες της εστίασης που εξαφανίστηκαν από την ελληνική αγορά ξεχωρίζουν τα Applebee’s, τα οποία σταμάτησαν έπειτα από 15 χρόνια λειτουργίας στη χώρα μας. Τέλος, η εταιρία Bacardi αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2016 να σταματήσει την αυτόνομη παρουσία της στην Ελλάδα έπειτα από 18 χρόνια και να δώσει τη διανομή των προϊόντων της σε άλλες εταιρίες.

Η NIKE αποφάσισε τον δραστικό περιορισμό των σημείων πώλησης κατά 300, ενώ έχουν προηγηθεί άλλα 200 καταστήματα που αγόραζαν προϊόντα μέσω Folli Follie και η συνεργασία διακόπηκε μόλις προέκυψαν προβλήματα στην εταιρία, παρά το γεγονός ότι η Folli Follie διατήρησε τα καταστήματα αποκλειστικής πώλησης προϊόντων NIKE.

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 631 φορές