Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:37: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 19:16

Ελλάδα-Σουηδία: Γιατί το σουηδικό μοντέλο «ελευθερίας» αποδείχθηκε σωτήριο για τη χώρα

Η αναποτελεσματικότητα των lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας αποτυπώνεται στα παρακάτω στοιχεία. 

Η χώρα μας κατάφερε να βγάλει αλώβητη το πρώτο κύμα της πανδημίας, μετρώντας ελάχιστους θανάτους. Μάλιστα το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ξένους να έρθουν στην Ελλάδα, καθώς χαρακτηριζόταν ως «covid-free» χώρα. 

Τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει αρκετά, όμως η συνταγή αντιμετώπισης της πανδημίας παραμένει η ίδια, τα lockdown. Το μόνο που διαφοροποιείται -ανάλογα την περίοδο- είναι το πόσο σκληρό θα είναι αυτό. 

Η επιτυχία της χώρας μας στο πρώτο κύμα έκανε την κυβέρνηση να πιστέψει πως αυτή είναι και η μοναδική πετυχημένη λύση, κάτι που όπως αποδεικνύεται τους τελευταίους μήνες δεν ισχύει, καθώς και κρούσματα έχουν ανεβεί, αλλά πολύ περισσότερο το ίδιο έχουν κάνει και οι θάνατοι. 

Αντίθετα αν συγκρίνουμε τα στοιχεία σε Σουηδία και Ελλάδα θα παρατηρήσουμε πως υπάρχει μία μικρή μείωση σε θανάτους μεταξύ του πρώτου και του δευτέρου κύματος. 

Συγκεκριμένα η Σουηδία είχε μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου 5.918 θανάτους και πλέον έχει 12.326 θανάτους. Δηλαδή 6.408 άτομα έχασαν τη ζωή τους από το δεύτερο κύμα. 

Αντίθετα η χώρα μας χτυπήθηκε με σφοδρότητα από το δεύτερο κύμα, καθώς μέχρι την 1η Οκτωβρίου μετρούσε 393 θανάτους, ενώ πλέον αυτοί ανέρχονται σε 6.034, δηλαδή κατά τη διάρκεια του δευτέρου κύματος έχασαν τη ζωή τους 5.641 άνθρωποι. 

Και όλα αυτά παρόλο που η χώρα μας βρίσκεται σε lockdown από τον Νοέμβριο (από τον Οκτώβριο σε κάποιες πόλεις). 

Αντίθετα η Σουηδία έχει ακολουθήσει από την αρχή της πανδημίας ένα πιο ελεύθερο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, που το πλήρωσε φαινομενικά μεν στο πρώτο κύμα, όμως στο δεύτερο δεν εντοπίζεται καμία σχεδόν διαφορά σε θανάτους από την Ελλάδα που ακολουθεί ένα από τα πιο αυστηρά lockdown στον κόσμο. 

Στην Σουηδία να τονίσουμε πως υπάρχει σύσταση εδώ και λίγους μήνες για χρήση μάσκας σε ΜΜΜ και σε δημόσιους χώρους που υπάρχει συνωστισμός. Κατά τ' άλλα η σκανδιναβική χώρα αντιμετωπίζει την πανδημία χωρίς απαγορεύσεις, χωρίς κλειστά μαγαζιά, χωρίς πρόστιμα. 

Τα γηροκομεία και ο ευάλωτος πληθυσμός 

Είναι γνωστό πως ο κορωνοϊός «θερίζει» ένα συγκεκριμένο ποσοστό πληθυσμού, με τον καθηγητή του Στάνφορντ, Ιωάννη Ιωαννίδη, να τονίζει πως υπάρχουν κατηγορίες ατόμων που έχουν 7.000 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον κορωνοϊό, απ' ότι ένας νέος και υγιής άνθρωπος. 

Όπως δηλαδή καταλαβαίνει κάποιος πολύ εύκολα ένα ποσοστό του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στον ιό και προφανώς πρόκειται για το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να προστατευτεί. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή στην Ελλάδα ευάλωτο στον ιό (ηλικιωμένοι, με χρόνια προβλήματα υγείας κτλ) είναι περίπου 1 εκατ. άνθρωποι, ενώ περίπου άλλοι τόσοι είναι μέτρια ευάλωτο. 

Τα υπόλοιπα 8 περίπου εκατ. του πληθυσμού επί της ουσίας δεν έχουν υψηλό κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Παρόλα αυτά η χώρα μας παίρνει οριζόντια μέτρα τα οποία αφήνουν πληγές σε πάρα πολλούς τομείς και με τα οποία «προστατεύει» αυτούς που ουσιαστικά δεν χρειάζονται προστασία. Αντίθετα συνωστίζει σε σπίτια με πιθανούς φορείς του ιού ηλικιωμένους και ευάλωτους που θα έπρεπε να είχαν ιδιαίτερη φροντίδα. 

Η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας με τις περισσότερες χώρες είναι η αύξηση νεκρών σε γηροκομεία στο δεύτερο κύμα. Αντίθετα σχεδόν όλες οι άλλες χώρες είχαν πολλούς θανάτους σε γηροκομεία στο πρώτο κύμα και στη συνέχεια αυτοί μειώθηκαν (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ιταλία). 

Όπως αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα που δημοσίευσε ο κύριος Ιωαννίδης ένας τρόφιμος γηροκομείου εάν νοσήσει από κορωνοϊό έχει πιθανότητα 25% (!) να χάσει τη ζωή του. Καταλαβαίνει κανείς πως είναι αναγκαίο να παρθούν δηλαδή μέτρα για την προστασία του συγκεκριμένου πληθυσμού.

Τι έγινε όμως στη Σουηδία; Οι Σουηδοί ομολόγησαν ότι έκαναν λάθος στην αντιμετώπιση του ιού στα γηροκομεία, καθώς στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού σχεδόν όλοι οι θάνατοι που καταγράφηκαν ήταν εκεί. 

Η Σουηδία είναι μία χώρα που έχει περίπου τον 6πλάσιο αριθμό ατόμων σε γηροκομεία σε σχέση με την Ελλάδα και στις αρχές της πανδημίας τα άφησε ελεύθερα με πολλούς μάλιστα εργαζομένους να πηγαίνουν από γηροκομείο σε γηροκομείο χωρίς να κάνουν τεστ. 

Οπότε σε μεγάλο βαθμό η διαφορά σε νεκρούς μεταξύ των δύο χωρών οφείλεται σε αυτό το λόγο. 

Στον παρακάτω πίνακα πως χτύπησε το πρώτο-δεύτερο κύμα Ελλάδα-Σουηδία

Η διαφορά κλίματος 

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι επιστήμονας για να ξέρει ότι Σουηδία και Ελλάδα έχουν τελείως διαφορετικό κλίμα. Ο κορωνοϊός, όπως και οι περισσότερες λοιμώξεις «λατρεύει» το ψυχρό και υγρό κλίμα. 

Ευτυχώς στη χώρα μας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υπάρχει ήλιος και ζέστη και έτσι ανέκαθεν όλες τις παρόμοιες λοιμώξεις τις περνούσαμε πιο ήπια από άλλες χώρες. 

Αν παρατηρήσει κάποιος ο Covid-19 έχει «θερίσει» όλες τις βόρειες χώρες σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην αρχή της πανδημία η Ουχάν, που βρίσκεται βόρεια χτυπήθηκε περισσότερο από τις πόλεις της Ασίας που βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο. 

Το ίδιο γίνεται και στην Ευρώπη, με την Αγγλία να είναι μία από τις χώρες που καταγράφουν τους περισσότερους θανάτους, αλλά και στις ΗΠΑ που η Νέα Υόρκη που έχει αρκετά υγρό και ψυχρό κλίμα να βρίσκεται από την αρχή της πανδημίας στο επίκεντρο. 

Άλλωστε και οι «ειδικοί» του υπουργείο Υγείας έχουν υποστηρίξει πως περιμένουμε -εκτός τους εμβολιασμούς- να βελτιωθεί ο καιρός για να αρθούν τα μέτρα. 

Καταστροφή για την ελληνική οικονομία - Ανακάμπτει η σουηδική 

Την ίδια ώρα η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα και αυτό είναι η οικονομική καταστροφή από τα lockdown. Η ήδη πληγείσα από τα Μνημόνια ελληνική οικονομία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας των lockdown. Ενδεικτικά το κόστος του νέου lockdown μπορεί να φτάσει:

  • τα 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος Φεβρουαρίου ή
  • τα 3 δισ. ευρώ αν η διάρκειά του είναι 30 ημέρες.

Υπό τον φόβο πλήρους εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας, το οικονομικό επιτελείο έχει παρουσιάσει στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τα εξής σενάρια:

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του 2021, μια μείωση των εσόδων από τον τουρισμό θα μείωνε την ανάπτυξη στο 3,3% από το 4,8% που προβλέπει το βασικό σενάριο.

Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα συνεπάγεται ότι το ΑΕΠ του 2021 θα διαμορφωθεί σε 169,5 δισ. ευρώ από 162,8 δισ. ευρώ το 2020.

Το βασικό σενάριο για φέτος τοποθετεί το ΑΕΠ στα 171,9 δισ. ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς, μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη θα οδηγούσε σε επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα ξεκινήσει από το δεύτερο μισό του 2021, καθώς το χρονικό διάστημα έως τον Ιούνιο θα «σημαδευτεί» από βαθιά ύφεση.

Ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 προβλέπεται ύφεση 11% και μετά την απόφαση για νέο καθολικό lockdown στην Αττική, δεν αποκλείεται ακόμα μεγαλύτερη ύφεση έως το τέλος Ιουνίου. Το έλλειμμα του 2020 διαμορφώθηκε στα 18,2 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το… ιστορικό του πρώτου lockdown φαίνεται ότι θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Το βασικό σενάριο προβλέπει έλλειμμα 6,9 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 8-10 δισ. ευρώ, με τον συνολικό λογαριασμό της πανδημίας να εκτοξεύει τα ελλείμματα κοντά στα 30 δισ. ευρώ, ποσά δυσθεώρητα για την οικονομία της Ελλάδας, που θυμίζουν την εποχή της οικονομίας κρίσης με τα Μνημόνια και την έλευση του ΔΝΤ στη χώρα μας.

Αντίθετα η Σουηδία ναι μεν είχε ύφεση, όπως και όλες οι χώρες, λόγω του κορωνοϊού, όμως αυτή ήταν ήπια και ήδη η οικονομία της έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει. Αντίθετα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αν δεν ακολουθήσουμε άμεσα άλλη στρατηγική θα είναι καταστροφική και όπως έχουν πει αρκετοί επιστήμονες θα οδηγήσει σε θανάτους, λόγω φτώχιας. 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 545 φορές