Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:17: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 19:22

Τι θα έβγαζε η κάλπη του 2019 με το νέο εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση

Περισσότεροι δήμαρχοι από την πρώτη Κυριακή, λιγότερες παρατάξεις στα συμβούλια.

Θέμα μερικών εβδομάδων είναι πλέον ο νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση να γίνει νόμος του κράτους. Ο εκλογικός νόμος είναι πάντοτε «οι κανόνες του παιχνιδιού» και το πολιτικό «παιχνίδι» διαμορφώνεται πάντοτε με βάση αυτούς τους κανόνες. Έτσι λοιπόν δεν είναι δόκιμο να κάνουμε μία αναγωγή των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 στο νέο σύστημα, που διαμορφώνει διαφορετικές πολιτικές συνθήκες.

Ωστόσο μία τέτοια αναγωγή, αν και αρκετά αδόκιμη, θα μας βοηθούσε να καταλάβουμε τις σημαντικές διαφορές που κομίζει το νέο εκλογικό σύστημα. Με πρώτο και κύριο την εκλογή Δημάρχου και Περιφερειάρχη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό από 43% και άνω. Ενώ λοιπόν στις εκλογές του 2019 στην Αιτωλοακαρνανία μόνο ο Σπύρος Κωνσταντάρας στο Δήμο Θέρμου κατάφερε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών συγκεντρώνοντας πάνω από το 50% των ψήφων, με το νέο σύστημα και βάσει των αποτελεσμάτων του 2019 θα είχαμε περισσότερους δημάρχους να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή. Θα είχαμε τον Γιώργο Αποστολάκη στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, που συγκέντρωσε 44,07%, τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη στο δήμο Ξηρομέρου που συγκέντρωσε 46,9%, ενώ στο δήμο Μεσολογγίου θα είχαμε διαφορετικό δήμαρχο (!), αφού ο Νίκος Καραπάνος είχε συγκεντρώσει 43,48% με βραχεία κεφαλή κατά περίπου 1% από τον Κώστα Λύρο. Διάφορα που ο Κώστας Λύρος στο δεύτερο γύρο κατάφερε να την υπερκαλύψει. Ο νέος εκλογικός νόμος τέτοια δυνατότητα ανατροπών δεν δίνει, εφόσον αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα της πρώτης Κυριακής καταφέρει να συγκεντρώσει 43% συν μία ψήφο. Με το νέο σύστημα με εκλογή από την πρώτη Κυριακή θα είχε φλερτάρει σίγουρα και ο Γιώργος Παπαναστασίου στο Δήμο Αγρινίου καθώς το 2019 είχε συγκεντρώσει 42,44% και φυσικά τώρα που αλλάζουν οι συσχετισμοί του νέου συστήματος και δημιουργούν περισσότερες συσπειρώσεις -θεωρητικά τουλάχιστον- ο Γιώργος Παπαναστασίου πάλι θα φλέρταρε με εκλογή με την εκλογή από την πρώτη Κυριακή.

Ακόμα πιο σημαντική όμως είναι η εισαγωγή του ορίου του 3% για την εκπροσώπηση των παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τρεις παρατάξεις με το νέο σύστημα θα είχαν μείνει εκτός περιφερειακού συμβουλίου. Η παράταξη της Αριστερής Παρέμβασης (1,38%) της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας (2,46%) αλλά και η προσκείμενη στη Χρυσή Αυγή παράταξη (2,67%) το 2019 είχαν πάρει ποσοστά μικρότερα του 3%, ενώ ακόμα και η εκπροσώπηση της παράταξής του Βασίλη Χατζηλάμπρου θα ήταν σχεδόν οριακή, αφού το 2019 συγκέντρωσε 3,29%. Μία αντίστοιχη εικόνα θα είχαμε και στα δημοτικά συμβούλια. Για παράδειγμα η παράταξη του Γιάννη Νταουσάνη στο δήμο Ναυπακτίας που είχε συγκεντρώσει 1,94% δεν θα βρίσκονταν στο δημοτικό συμβούλιο. Αντίστοιχα η παράταξη του Δημήτρη Κοτσόργιου στο δήμο Μεσολογγίου με ποσοστό 1,39% το 2019 δεν θα βρίσκονταν στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου. Οριακές επίσης θα ήταν η εκλογή ή ημη εκλογή στο Δήμο Θέρμου της παράταξης του Κώστα Μαραγιάννη που συγκέντρωσε 3,36% και της Λαϊκής Συσπείρωσης που συγκέντρωσε 2,9%. Παρομοίως στο δήμο Αγρινίου η «Συμμαχία Πολιτών» του Γιώργου Καραμητσόπουλου μοιάζει απίθανο να εκπροσωπηθεί, αφού το 2019 είχε ποσοστό μόλις 1,54%, ενώ και το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» του Στέλιου Μερμήγκη θα έδινε μάχη για την είσοδό του στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς το 2019 είχε πάρει 2,69%.

Με το νέο σύστημα, ως φαίνεται, η κατάσταση θα παραμείνει, όπως την είχαμε συνηθίσει, μόνο σε περιπτώσεις, όπου οι υποψήφιοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες απέχουν αρκετά από το 40% και οι μικρότεροι σε δύναμη συνδυασμοί έχουν ποσοστά σημαντικά (της τάξης του 10 και παραπάνω τοις εκατό). Ένα τέτοιο παράδειγμα, που ουσιαστικά με το νέο σύστημα δεν θα άλλαζε κάτι, είναι τα αποτελέσματα του 2019 στο Δήμο Αμφιλοχίας. Ο Απόστολος Κοιμήσης στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε 34% και ο Γιώργος Κατσούλας 27,5% με δεδομένο ότι και οι δυο τους απείχαν αρκετά από το 40 και κάτι τοις εκατό, καθώς επίσης και με δεδομένο πως οι άλλες παρατάξεις του Μάρκου Βασίλα και της Σοφίας Ανδρίκουλα είχαν σημαντικά ποσοστά (18 και 15% αντίστοιχα), τότε υπάρχουν τα περιθώρια στο δεύτερο γύρο να δοθεί μία σκληρότερη μάχη ανάμεσα στους υποψήφιους και να παίξουν φυσικά ρόλο… όσοι μείνουν εκτός. Κάτι τέτοιο, για παράδειγμα ισχύει και για τις περιφερειακές εκλογές, που όπως συνηθίζουμε να λένε να λέμε, είναι πιο κομματικοποιημένες. Το 2019 για παράδειγμα, ο Νεκτάριος Φαρμάκης συγκέντρωσε 37% και ο Απόστολος Κατσιφάρας 33%. Σε μία παρόμοια περίπτωση στο δεύτερο γύρο θεωρητικά είναι το ίδιο πιθανό και ο δεύτερος της πρώτης Κυριακής να μπορέσει να υπερκαλύψει τη διαφορά, αλλά και εξίσου πιθανό ο πρώτος να μπορέσει στο δεύτερο γύρο να την διευρύνει.

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 662 φορές