Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  7:02: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 20:43

Δ. Κωνσταντόπουλος : Οι ανισότητες το βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού

Βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολογισμού του 2021, είναι ότι οι ανισότητες επιστρέφουν με τον πιο άγριο και απροσδόκητο τρόπο. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δ. Κωνσταντόπουλου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.

Όπως εξήγησε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχέση έμμεσων/άμεσων φόρων. Η άδικη κατανομή φορολογικών βαρών που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και έφτασε την αναλογία έμμεσων/άμεσων φόρων στο ιστορικό χαμηλό του 1,15 το 2014, για το 2020 ξεπερνά το 1,50. Ειδικότερα, φαίνεται ότι το κράτος περιμένει το 2021 να εισπράξει από τους φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων επιπλέον 830 εκατομμύρια ευρώ. Και από την αποπληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων που είχαν ανασταλεί για το 2020 άλλα 224 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τη ρήση όμως «ούκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Ακόμη ο Δ. Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για κυνικό τρόπο εξόντωσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο.«Η κυβερνητική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο θα πλήξει πάνω από 270.000 επιχειρήσεις, που συντηρούν πάνω από 650.000 θέσεις εργασίας. Όλα τα καταστήματα που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα ή άλλα ψηφιακά κανάλια να βιώσουν έναν άγριο και αθέμιτο ανταγωνισμό. Υπήρχε λοιπόν η επιλογή να ανοίξουν με ραντεβού και περιορισμούς με βάση τα τετραγωνικά. Αλλά, η Κυβέρνηση επέλεξε να ενισχύσει μόνο τους μεγάλους παίκτες στην αγορά. Ήδη βλέπουμε τον τζίρο  να μεταφέρεται από τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση στις μεγάλες επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η επιλογή αυτή της κυβέρνησης αποτυπώθηκε και στην ανισοβαρή κατανομή της ρευστότητας που δόθηκε στον ιδιωτικό τομέα. Όπου 300 μεγάλες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν μόλις το 12% της συνολικής απασχόλησης, πήραν τη μερίδα του λέοντος, 3,7 δις ευρώ. Άρα με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας διαμορφώνεται μια αγορά «δύο ταχυτήτων».

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr