Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  7:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020 11:48

Τσακρής: Η Βόρεια Ελλάδα πάει προς γενικό απαγορευτικό, θα πάρει παράταση το lockdown

Ο Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής μικροβιολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, τόνισε ότι θεωρεί δεδομένη την πανελλαδική παράταση του lockdown μετά τις 30 Νοεμβρίου.

Ο κ. Τσακρής εκτίμησε ότι τις επόμενες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα. «Το γενικευμένο lockdown θα εφαρμοστεί κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσακρής, στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δύο μήνες για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε.

«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου. Νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» κατέληξε ο κ. Τσακρής.

Λινού: «Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου»
Αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, η Αθηνά Λινού δεν έκρυψε την ανησυχία της. «Οι αριθμοί είναι μεγάλοι, είναι ανησυχητικό. Είναι η κορυφή του παγόβουνου, είναι πολλά περισσότερα τα κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ίσως το lockdown δεν είναι το πραγματικό, αυτό που εννοούμε εμείς οι επιστήμονες, δηλαδή μένω σπίτι μου και εξυπηρετώ μόνο τις απαραίτητες καταστάσεις. Δεν αρκεί να παίρνεις μέτρα, πρέπει να τα κάνεις εύκολα στην εφαρμογή τους. Κι εκεί νομίζω υστερούμε».

Παράλληλα, παρομοίασε την κατάσταση με το τσιγάρο ή την παχυσαρκία, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με απαγορεύσεις, αλλά «με το να πείσεις», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα κρούσματα να πέσουν ραγδαία, όπως ραγδαία αυξήθηκαν,

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει μπει σε lockdown πριν από την υπόλοιπη Ελλάδα και τα κρούσματα δεν μειώνονται, τόνισε: «Δυστυχώς είχαμε πιστέψει ότι δεν υπάρχουν κρούσματα γιατί δεν κάναμε τεστ. Μπορεί να είναι περισσότερα και δεν μπορούν να πέσουν. Ίσως έχουν μείνει εκτός μέτρων ομάδες όπου δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα».

Πηγή:dikaiologitika.gr