Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:32: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 14:02

Πόλεμος νεύρων από την Τουρκία με το Oruc Reis – Δυσκολεύει η συζήτηση (και) για το Κυπριακό

Σε ένα διαρκή πόλεμο νεύρων επιδίδεται η Τουρκία, παρά τις αποφάσεις των Ευρωπαίων, με τις οποίες ουσιαστικά δόθηκε ένα «τράτο» προς την Άγκυρα έως το Δεκέμβριο.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ασφαλώς αυτό του Oruc Reis, το οποίο από χθες το βράδυ κινείται στα όρια των 12 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο. Υπενθυμίζεται ότι η παράνομη τουρκική Navtex μιλά για έρευνες στα 6,5 μίλια, με αποτέλεσμα η είσοδος του τουρκικού πλοίου στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 μιλίων είναι εξαιρετικά πιθανή, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές και τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς.

Αλλά η Άγκυρα δεν σταματά εδώ. Κυκλοφόρησε μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών χάρτες για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, οι οποίες περιλαμβάνουν περιοχές που αποτελούν μεν στόχο της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις, αλλά είναι εκτός της δικαιοδοσίας της Τουρκίας – και μάλιστα πάντοτε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Πρόκειται συγκεκριμένα για περιοχές κοντά στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κάρπαθο, οι οποίες βρίσκονται στο όριο της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ και καλύπτουν την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο χάρτης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, αλλά, όπως επισημάνθηκε και από το ελληνικό ΥΠΕΞ, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στην πράξη για την έρευνα και διάσωση και μπερδεύει τα πλοία που θα βρεθούν σ’ αυτές τις περιοχές. Με άλλα λόγια, μια επιχείρηση ρουτίνας για έρευνα και διάσωση μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας, εν γνώσει ασφαλώς της Άγκυρας, με αποτέλεσμα στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ να επισημαίνεται ότι η Τουρκία με τη στάση της βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Στη δύσκολη αυτή εξίσωση, όμως, προστίθεται και η Κύπρος, καθώς η επικράτηση του Ερσίν Τατάρ στην εκλογική διαδικασία του ψευδοκράτους και μάλιστα με τις ευλογίες της Άγκυρας απέναντι στον διαλλακτικό Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Κυρίως, όμως, αναζωπυρώνει τους φόβους ακόμη και για διχοτόμηση του νησιού, λόγω των σκληρών του θέσεων και της εξάρτησής του από την Άγκυρα. Στην Κύπρο θα βρεθεί μεθαύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Επίσης, αύριο ταξιδεύει στην Αλβανία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με κύριο θέμα συζήτησης την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, αν και η Αλβανία εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς αυτό το ενδεχόμενο. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε επισήμως την απόφαση της κυβέρνησης να αυξηθεί η θητεία στο Στρατό Ξηράς από τους εννέα στους 12 μήνες και η οποία απόφαση προφανώς σχετίζεται και με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά κι έχει γνώμονα τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στις τουρκικές απειλές και προκλήσεις.

Πηγή: thecaller.gr

Διαβάστηκε 629 φορές