Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  5:28: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 18:48

Γ.Τράγκας: «Αποδείχτηκε ότι αυτό το κράτος δεν μπορεί να προστατέψει τους πολίτες του»

Στις καταστροφές που υπέστη η περιοχή της Καρδίτσας αναφέρθηκε σήμερα ο αδέσμευτος δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας τονίζοντας την πικρή πραγματικότητα για τους Έλληνες πολίτες:

Ότι κι αν συμβεί ο Έλληνας πολίτης είναι απροστάτευτος ανεξάρτητα από το είδος της καταστροφής, είτε πρόκειται για σεισμό, είτε για πυρκαγιά, είτε για πλημμύρα. 

«Τρία χρόνια θέλει η Καρδίτσα για να συνέλθει από τις πλημμύρες. Το ίδιο και οι άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό». Σε αρκετές περιοχές δεν έχουν ακόμη ρεύμα. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι η περίφημη πολιτική προστασία είναι «φρουφρου και αρώματα». Στρατιωτικά μπουφανάκια για τον κο Χαρδαλιά. Κομψές μπότες και βλακώδεις μάσκες. Μαύρες με εθνόσημο κάτω δεξιά ή αριστερά. 

Είτε από τον κορονοϊό είτε από βροχή είτε από φωτιά, το κράτος δεν προστατεύει τους πολίτες. Αντίθετα με τις επιλογές του σπρώχνει στην απόλυτη οικονομική καταστροφή, την ώρα που ο Τούρκος παραμονεύει να αρπάξει το μισό Αιγαίο.

Κάθε φορά που γίνεται μια θεομηνία, ειδικά επί μνημονίου, η αντιπολίτευση φωνάζει «δώστε αμέσως βοήθεια στους πληγέντες», και την επομένη ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην κατεστραμμένη περιοχή και μοιράζει αντίδωρα τα οποία ποτέ δεν φτάνουν για να επουλώσουν τις πληγές.

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι ο κ Χαρδαλιάς και η περίφημη πολιτική προστασία αργούνε πάρα πολύ να πάνε επί τόπου. Είναι κωμικό και αποτελεί προσβολή για την κοινή νοημοσύνη να πηγαίνει μετά από δύο ή τρεις ημέρες ένα κατακόκκινο ελικόπτερο με τον κ Χαρδαλιά στη Ζάκυνθο ή στην Ιθάκη ή στην Καρδίτσα, να τον υποδέχεται συνεργείο τηλεόρασης για να κάνει δηλώσεις ασυνειρμικές και ακαταλαβίστικες προκειμένου να δικαιολογήσει γιατί έμειναν σε κίνδυνο χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό τόσες περιοχές της χώρας και τόσοι άνθρωποι.

Εκείνο που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα είναι το βάθος της οικονομικής καταστροφής που υφίσταται η χώρα από τα μέτρα κατά του covid19, και από την κακοκαιρία ή τη θεομηνία που έρχεται κάθε τόσο.

Ο «Ιανός» δυστυχώς απέδειξε ότι αυτό το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες του. Απέδειξε ότι μια δυνατή βροχή, ένας κυκλώνας μπορεί να καταστρέψει μια πόλη ή μια περιοχή χωρίς να μπορεί να βοηθήσει ούτε η πολιτική προστασία ούτε ο στρατός ούτε κανείς. 

Αυτό το πολύπαθο μνημονιακό κράτος που υποστηρίζει ότι είναι στην Ευρώπη δεν έχει υποδομές. Οι περισσότερες περιοχές του δεν έχουν αντιπλημμυρικά έργα. Δεν υπάρχουν αποχετεύσεις. 

Τα περισσότερα σπίτια είναι φτιαγμένα πρόχειρα. Είναι φτιαγμένα όταν δεν υπήρχε αντισεισμικός κώδικας. Όταν βρέχει πλημμυρίζουμε. Όταν πιάνουν φωτιά τα δάση καιγόμαστε. 

Όταν γίνονται σεισμοί τα σπίτια ραγίζουν και πέφτουν. Ο «Ιανός» κατέστρεψε την Καρδίτσα. Άφησε πληγές στο Ιόνιο, στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη. Άνθρωποι μέχρι τώρα είναι εγκλωβισμένοι σε διάφορα χωριά της Κεντρικής Ελλάδας. 

Όλες οι εικόνες που μετέδιδε χθες η τηλεόραση δεν έδειχναν πουθενά πολιτική προστασία. Είναι ανύπαρκτη ως υπηρεσία στην πατρίδα μας. Είτε έχουμε πλημμύρες στη Μάνδρα είτε καίγεται το Μάτι, είτε χτυπάει ο «Ζορμπάς» είτε ο «Ιανός», αν θέλουμε να λέμε την αλήθεια πολλοί άνθρωποι καταστρέφονται και κανείς δεν τους βοηθάει. Μόνοι τους καθαρίζουν, ξαναχτίζουν ή μετακομίζουν. Όσα εξαγγέλλει κατά καιρούς η πολιτεία για τη βοήθεια πληγέντων από θεομηνία ουδέποτε εφαρμόστηκαν άμεσα ή επαληθεύτηκαν στο εύρος των υποσχέσεων που δόθηκαν.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα του μνημονίου δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια ούτε για αντιπλημμυρικά ούτε για ΜΕΘ. Λέμε ότι είμαστε στην Ευρώπη αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει σύγχρονο κράτος. 

Το χειρότερο είναι ότι αυτό επεκτείνεται στην παιδεία και στην εθνική άμυνα. Σήμερα, όπως μαθαίνω, θα πάει ο πρωθυπουργός να δει τις περιοχές που σάρωσε ο «Ιανός». Να πάει να εξαγγείλει μέτρα.

Η Καρδίτσα είναι κατεστραμμένη πόλη. Είναι βυθισμένη στο νερό. Ό,τι και να πει ο Μητσοτάκης θα είναι μισό ή ολόκληρο ψέμα. Κατά μία δεν αντέχω. Η Ελλάδα είναι σε βαθύτατη ύφεση λόγω λοκντάουν.

Δεν μπορεί να καλύψει τις ουρές ανέργων ούτε εκείνους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Αυτά που ήδη ακούγονται είναι επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα. 

Όσα λένε καθημερινά οι λοιμωξιολόγοι είναι πυροβολισμοί στο κορμί μιας αδύναμης οικονομίας. Πώς θα κλείσεις, πώς απειλείς ότι θα κάνεις λοκντάουν στην Αττική όταν ο «Ιανός» βούλιαξε στη φτώχεια την Καρδίτσα, έπληξε καίρια την Κεφαλονιά και την Ιθάκη και δημιούργησε προβλήματα σε μια λίστα πόλεων και χωριών.

Μπορώ να αναφέρω σήμερα το πρωί ότι η μισή Ελλάδα ζει κάτω από περιοριστικούς όρους. Ολόκληρη η Πέλλα υποφέρει. Κανένα μαγαζί δεν μπορεί να δουλέψει λόγω covid19. Τα σχολεία είναι κλειστά. Η Καρδίτσα μεταβλήθηκε σε βυθισμένη πολιτεία.

Τα νησιά μας υποφέρουν από τους μετανάστες και αγωνιούν για τους Τούρκους. Καθημερινά οι οδηγίες για τον covid19 ακούγονται ως απειλές για τη δουλειά και τη ζωή των ανθρώπων και όχι ως προστασία.

Επί 24 ώρες η τηλεόραση έδειχνε κατεστραμμένες περιοχές. Πουθενά δεν είδαμε την προστασία του πολίτη. Είχαμε νεκρούς, και αυτή τη φορά όπως όταν έπεσε δυνατή βροχή προ ημερών στην Εύβοια (Ψαχνά, Βασιλικά, Πολιτικά, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Λευκαντί και Μπούρτζι). Σε κάθε δυνατή βροχή πνίγονται άνθρωποι γιατί δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα.»

pronews.gr

Διαβάστηκε 685 φορές