Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:06: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2020 11:30

Ελληνοτουρκικά: Τι κρύβει η σπουδή Στόλτενμπεργκ γιο διάλογο - Οι πιέσεις ΗΠΑ, Γερμανίας και η σιωπή Ερντογάν

Οργιώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Ευρώπη και Αμερική έχουν αντιληφθεί ότι η κατάσταση κρέμεται από μια κλωστή και έχουν αυξήσει τις πιέσεις προς την Άγκυρα για να σταματήσει να παίζει με την φωτιά. Ερωτηματικό παραμένει η στάση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τις τελευταίες ώρες δεν έχει προβεί σε δημόσιες δηλώσεις, όπως έκανε καθημερινά τις τελευταίες ημέρες, ενώ στον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας υπήρχαν διαρροές περί προθέσεων διαλόγου με την Αθήνα.

Ενδεικτικό των εντατικών προσπαθειών για να πέσουν οι τόνοι, είναι η νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε χθες νέα τηλεδιάσκεψη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ η ελληνική πλευρά δεν είχε δεχθεί κάποιο τηλεφώνημα από το Βερολίνο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε στην κ. Μέρκελ ότι «είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν την «εγωιστική» και “άδικη” συμπεριφορά της Ελλάδας», στρέφοντας τα βέλη του προς το Παρίσι.

Τα ερωτηματικά και το παρασκήνιο από το Tweet του Στόλτενμπεργκ για διάλογο

Ερωτηματικά προκαλεί και η σπουδή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος μέσω twitter υποστήριξε ότι «Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo». Η Αθήνα έσπευσε να διαψεύσει τον κ. Στόλτενμπεργκ καθώς δεν υπήρξε καμία επικοινωνία ούτε με τον υπουργό Εξωτερικών ούτε πολύ περισσότερο με τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, η προσπάθεια του να εμφανιστεί ως πρωτεργάτης ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, προκάλεσε εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση.

Πίσω από την βιαστική κίνηση Στόλτενμπεργκ υπάρχει ένα πλούσιο παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με του εκπροσώπους των δύο χωρών στην Συμμαχία και τους παρουσίασε ένα έγγραφο με προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιγραφεί ενός Νατοϊκού μηχανισμού αποφυγής ατυχημάτων και επικίνδυνων περιστατικών στην περιοχή μεταξύ δύο συμμάχων στο πλαίσιο του Οργανισμού. Οι δύο εκπρόσωποι παρέλαβαν το έγγραφο με το περιθώριο μιας εβδομάδας για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Αναλυτές αποδίδουν την σπουδή Στόλτενμπεργκ σε πιθανές αμερικανικές πιέσεις για την δραστηριοποίηση της Συμμαχίας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, με αποτέλεσμα να επιχειρήσει να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τόνιζαν ότι «προϋπόθεση διαλόγου συνιστά η απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό σήμερα να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Δένδια με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στη Νέα Υόρκη ο Δένδιας, ενημερώνει για Ανατ. Μεσόγειο

Η ελληνική πλευρά συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Α. Γκουτιέρες και θα τον ενημερώσει για την ένταση που επικρατεί στην περιοχή και τις ευθύνες της Άγκυρας. Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που συγκαλεί ο Εμμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, ενώ είναι πιθανό το πρωί της ίδιας μέρας να υπογραφεί η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας Γαλλίας από τους δύο ηγέτες στο Παρίσι.

Μια επίσης κρίσιμη ημερομηνία είναι η 12η του μήνα, οπότε και λήγει η τουρκική NAVTEX και θα μάθουμε αν η Άγκυρα θα προχωρήσει στην έκδοση νέας και σε ποια περιοχή θα είναι αυτή. Ημέρα της κρίσης όμως θεωρείται η 24η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής για τις Ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση οι 27 ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για τις κυρώσεις στην Άγκυρα με βάση το έγγραφο που θα τους παρουσιάσει ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο δρόμος των κυρώσεων, παρά τις ενστάσεις που καταθέτουν ορισμένες χώρες, μοιάζει μονόδρομος καθώς Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν επιτακτικά το θέμα, ενώ και μια σειρά χωρών στηρίζουν σθεναρά μια δυναμική απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά της Ένωσης, με προεξάρχουσα την Γαλλία.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 704 φορές