Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:59: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 21:53

ΔΝΤ: Άνω του 3% του ΑΕΠ οι απώλειες εσόδων της Ελλάδας από την κάμψη του τουρισμού το 2020

Στην προειδοποίηση πως η απότομη πτώση των τουριστικών αφίξεων θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε χώρες που βασίζονται στους ξένους ταξιδιώτες προκαλώντας μεγάλης κλίμακας επιπτώσεις στους εθνικούς λογαριασμούς των οικονομιών τους προχώρησε σήμερα το ΔΝΤ σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα, η Κόστα Ρίκα, το Μαρόκο, η Πορτογαλία και η Ταϊλάνδη ενδέχεται να πληγούν περισσότερο από τον κορωνοϊό, καταγράφοντας απώλειες στα έσοδα από τον τουρισμό που θα ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ.

Η ανάλυση υπογραμμίζει πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μιας χώρας είναι ένα μέτρο των συνολικών συναλλαγών, το οποίο περιλαμβάνει, το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών με τον υπόλοιπο κόσμο. «Για ορισμένες οικονομίες, η μείωση του τουρισμού (που θεωρείται εξαγωγή) θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στο σύνολο των τρεχουσών συναλλαγών», αναφέρει η ανάλυση.

Φέρνει δε ως παράδειγμα την Ταϊλάνδη, σημειώνοντάς πως η μείωση του τουρισμού λόγω του κορωνοϊού θα μπορούσε να μειώσει τις συνολικές εξαγωγές της χώρας κατά 8% του ΑΕΠ και να έχει άμεση καθαρή επίπτωση περίπου 6% του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της το 2020. Αυτό θα μπορούσε να διαβρώσει μέρος του συνολικού πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών ύψους 7% που είχε η χώρα το 2019.

Κατά το ΔΝΤ οι προοπτικές για τα μικρότερα κράτη που εξαρτώνται από τον τουρισμό είναι ακόμη πιο αρνητικές.

«Πολλά είναι ακόμη άγνωστα σχετικά με τον ρυθμό του τουρισμού το 2020. Η επιθυμία και η ικανότητα των ανθρώπων να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ενδέχεται να επηρεαστεί και το 2021 λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, αφήνοντας μια αβέβαιη προοπτική για τις τουριστικές βιομηχανίες στις μεγάλες και μικρές οικονομίες», σημειώνει το ΔΝΤ.

cnn.gr

Διαβάστηκε 654 φορές