Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  12:36: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 14:19

Γιώργος Βαρεμένος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε γεμάτα ταμεία, ο Μητσοτάκης έφερε ύφεση»

«Αφήσαμε 37 δις. σε κάποια ταμεία που στο παρελθόν ήταν άδεια» υπογραμμίζει ο Γ. Βαρεμένος υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία

Στο Δυτικά Fm την εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές» και το Δημήτρη Παπαδάκη μίλησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Υποδομών του κόμματος Γ. Βαρεμένος.

Ο Γ. Βαρεμένος σχολιάζοντας τον ένα χρόνο της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, αλλά και τις πρόσφατες αναφορές του Αλ. Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, που ανέφερε πως «δεν πάει άλλο με αυτή την κυβέρνηση, που καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία» διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά εκλογές. «Ζητάμε ένα διαφορετικό τρόπο πολιτικής αντιπαράθεσης, που να είναι σε αντιστοιχία με τις ανάγκες που έχει ο κόσμος, διότι αγωνιά ο κόσμος. Περάσαμε μία δεκαετή κρίση, βγήκαμε από την κρίση αυτή με τραύματα, αλλά βγήκαμε όμως και αφήσαμε και ένα μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων σε κάποια ταμεία που στο παρελθόν, τουλάχιστον όπως έλεγαν οι κυβερνήσεις, που η μία που διαδέχονταν την άλλη, ήταν άδεια. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό» ανέφερε αρχικά ο Γ. Βαρεμένος και πρόσθεσε πως «ήταν εθνική ανάγκη να συμβεί αυτό, να έχουμε ένα αποκούμπι και αποδείχθηκε ότι το να έχεις ένα αποκούμπι σε δύσκολες στιγμές είναι πολύτιμο. Αφήσαμε αυτά τα χρήματα πίσω, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης. Δεν έγινε κάτι τέτοιο».

  • «Να μην καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις»

Ο Γ. Βαρεμένος σχολιάζοντας τα προβλήματα της ρευστότητας των επιχειρήσεων λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό ανέφερε: «Φοβάμαι ότι υπάρχει μία μονομέρεια στην αντιμετώπιση των αναγκών, δηλαδή πολλές φορές βλέπουμε να ωφελούνται εκείνοι που δεν έχουν τόσο ανάγκη» είπε αρχικά και έφερε ως παράδειγμα το θέμα της δανειοδότησης των επιχειρήσεων λέγοντας ότι «όποιος δεν έχει ανάγκη και μπορεί να παρουσιάσει και χρήμα -το λένε cash collateral στην τραπεζική γλώσσα- για να πάρει δάνειο, θα το πάρει, ο άλλος που έχει τεράστια ανάγκη, αλλά δεν έχει χρήματα δεν θα το πάρει. Ο κ. Ζαββός  είπε ότι αυτές οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι «ζόμπι» και τα «ζόμπι» πρέπει να φύγουν προφανώς από τη μέση».

Σύμφωνα όμως με το Γ. Βαρεμένο «αν είναι να χαρακτηρίσουμε «ζόμπι» πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις και να μην τις βοηθήσουμε να  ορθοποδήσουν, τότε θα έχουμε μία διαφορετική χώρα πολύ σύντομα… Με μεγέθυνση των οικονομικών – ταξικών διαφορών, των ανισοτήτων  δηλαδή κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως στον τουριστικό τομέα, θα ξεκουραστούν «μπιρ παρά» από κάποιους μεγάλους ομίλους και αυτό είναι πολύ κρίμα. Και τι θα κάνουν αυτοί που θα πουλήσουν τις επιχειρήσεις; Θα πάνε να δουλέψουν ως εργαζόμενοι στις ίδιες τις επιχειρήσεις; Θα τους πάρουνε; Θα υπάρχουν θέσεις εργασίας; Με ποιους όρους;»

Αναφορικά με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, που τα προηγούμενα χρόνια στέρησε το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητάς τους, με αποτέλεσμα σήμερα τα προβλήματα να είναι περισσότερο έντονα, ο Γ. Βαρεμένος απάντησε ότι «το θέμα της φορολόγησης πριν πρέπει να το προσεγγίσουμε συγκεκριμένα, να μην μιλάμε γενικά για υπερφορολόγηση, γιατί η σημερινή κυβέρνηση το χρησιμοποίησε προπαγανδιστικά για να κερδίσει τις εκλογές, αλλά μετεκλογικά δεν αμφισβήτησε τίποτα από όσα είχε αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από την τρομερή πίεση των δανειστών. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι τέτοια. Είχε προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει μία κλιμακωτή επιβολή της φορολογίας. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι παραλάβαμε μια χώρα μέσα σε συνθήκες χρεοκοπίας. Δεν το χρησιμοποιούμε ως άλλοθι, είναι όμως μια  πραγματικότητα».

Ο Γ. Βαρεμένος εμφανίστηκε ακόμη ανήσυχος για την πορεία του δημόσιου χρέους της χώρας και ενόψει των συζητήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι το χρέος θα αγγίξει δυσθεώρητα ύψη. Εάν τα χρήματα που λένε ότι θα δοθούν στη χώρα, τα 10 δισεκατομμύρια είναι δάνειο κι αν το δάνειο είναι προϋπόθεση για να πάρεις οποιαδήποτε άλλα χρήματα, αυτό οδηγεί σε αύξηση του δανεισμού. Το βάζω ως ένα ερώτημα για να το απαντήσουμε όλοι, αν δηλαδή η χώρα στις σημερινές συνθήκες μπορεί να δανειστεί τόσο μεγάλα ποσά και αν τα δανειστεί αυτά τα ποσά, που θα φτάσει το χρέος…»

Ο ΣΥΡΙΖΑ κριτικάρει την κυβέρνηση για ύφεση στην οικονομία πριν έλευση της πανδημίας, το φρενάρισμα όμως της ανάπτυξης στην οικονομία πανευρωπαϊκά, που παρατηρήθηκε το 2019, δεν μπορεί να είναι δικαιολογία σύμφωνα με το Γ. Βαρεμένο. «Μην συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια» είπε εμφατικά «στην Ελλάδα δεν υπήρχε κανένας λόγος, πέραν μιας συγκεκριμένης πολιτικής να έρθει η ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Δηλαδή, όταν η δική μας ανάπτυξη ήταν εκεί που ήταν, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι ήταν «αχαμνή», ότι ήταν αμελητέα η ανάπτυξη του 2,9%, η δική του ύφεση όμως ήρθε πριν τον κορονοϊό».

  • «Είναι ντροπή για ένα γινάτι να κινδυνεύουμε να γυρίσουμε στην Ε.Ε. χρήματα που έχουμε πάρει για το Άκτιο – Αμβρακία»

Ο Γ. Βαρεμένος, ως τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα υποδομών σημειώνοντας ότι «στο θέμα των υποδομών δεν έχουμε πρόβλημα χρηματοδότησης, υπάρχουν πηγές και από το ΕΣΠΑ και από άλλες πηγές και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με πολύ μικρό επιτόκιο, αλλά πάσχουμε σε άλλες πλευρές». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το «Άκτιο – Αμβρακία» εκτιμώντας χάθηκε από την κυβέρνηση ένας χρόνος από την υλοποίηση του έργου. «Η κυβέρνηση και ο σημερινός υπουργός άνοιξε μία βεντέτα με το συγκεκριμένο εργολάβο. Έχασε το Υπουργείο δύο προσφυγές και είπα στον Υπουργό «βάλε τον επόμενο, αυτό λέει το θεσμικό πλαίσιο κι αν δεν ανταποκριθεί ας πάμε το μεθεπόμενο, αλλά εντωμεταξύ θα κληθεί να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει το έργο». Ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επιστρέψουμε τα χρήματα που έχουμε πάρει από την Ε.Ε. Είναι ντροπή να συμβεί αυτό για ένα γινάτι» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρεμένος και εκτίμησε πως για το συγκεκριμένο έργο «κάπου εδώ υπάρχει κάτι που έχει προαποφασιστεί και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ότι ένα έργο πρέπει να το πάρει ο τάδε και από εκεί και πέρα γαία πυρί μιχθήτω. Δεν είναι έτσι όμως… ».

Γενικότερα πάντως για την Αιτωλοακαρνανία ο Γ. Βαρεμένος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα γενικότερο πλάνο αναφορικά με τα μεγάλα υποδομών, όπως η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ο δρόμος Αγρίνιο – Άγιος Βλάσης – Καρπενήσι, η σύνδεση του λιμανιού του Πλατυγιαλιού με την Ιόνια Οδό και υπογράμμισε πως πρέπει «να υπάρξει διεκδίκηση με όρους συμφέροντος της πατρίδας μας, δεν έχει σημασία ποια μπορεί να είναι η πολιτική τοποθέτηση των περιφερειακών αρχόντων και της αυτοδιοίκησης, είναι θέμα που αφορά τον τόπο μας».

  • «Ξεχάστηκε η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και δεν μιλάει κανείς το έργο αυτό»

Ειδικότερα για την κάθετη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ο Γ. Βαρεμένος εκτίμησε ότι «ξεχάστηκε και δεν μιλάει κανείς το έργο αυτό». «Ο προηγούμενος υπουργός επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σπίρτζης είπε ότι μπορεί να γίνει το έργο, έστω κι αν ήταν εγκληματικό που δεν εντάχθηκε από το 2012 και πριν στο υπάρχον τότε έργο της Ιόνιας Οδού» είπε ο Γ. Βαρεμένος και απαντώντας στο γιατί δεν προχώρησε η ωρίμανση της μελέτης επί ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «δεν είχε το χρόνο να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό, γιατί καταλήξαμε στο θέμα αυτό μετά την αποπεράτωση της Ιόνιας Οδού».

Σύμφωνα πάντως με το Γ. Βαρεμένο και η σύνδεση του Αγρινίου και τα υπόλοιπα οδικά έργα πρέπει να μπουν στην ατζέντα «με το χαρακτηρισμό επείγον». «Για την κάθετη σύνδεση λέμε ή ένα «ναι» ή ένα «όχι», άμα θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο.  Και εκεί μετά θα πούμε τι σημαίνει το «ναι» και τι σημαίνει το «όχι». Αν πούμε ναι, ιδού η Ρόδος, προχωράει το έργο, να έρθει εδώ ο Υπουργός και να μας δώσει σαφή απάντηση ότι θα γίνει το έργο με αυτό τον τρόπο. Και αν μας πει «όχι» -κάτι που το απορρίπτουμε- ας μας πει τι μπορεί να γίνει από την πλευρά του Κουβαρά και του Κεφαλόβρυσου» είπε ο Γ. Βαρεμένος καταλήγοντας.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr