Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:17: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 18:30

Τουρκικά σχέδια «κοπτοραπτικής» για Ελλάδα και Κύπρο...

γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου

Η τεχνική του ''λανθάνοντος αξιολογικού χαρακτηρισμού του προϊόντος'' είναι μια από τις προσφιλείς μεθόδους των διαφημιστών που θέλουν να προπαγανδίσουν το προϊόν τους δυσφημίζοντας παράλληλα το ανταγωνιστικό.

Αν και όχι η εντιμότερη, αφού ισοδυναμεί με χτύπημα κάτω απ' τη ζώνη, η συγκεκριμένη μέθοδος επιλέγεται στο πλαίσιο των διαγκωνισμών προς χάριν του εμπορικού κέρδους.

Το δόλιο σύστημα της συγκεκριμένης μεθόδου έχει εντάξει από χρόνια (απ' το 2009 και εντεύθεν, κυρίως, οπότε εκδηλώθηκε ο νεοοθωμανισμός του Ερντογάν) η Τουρκία στην στρατηγική της σε βάρος μας. Σαν αποτέλεσμα αυτού, ενεργεί προς όφελος των συμφερόντων της παράλληλα με την υπονόμευση των δικών μας. Με τον τρόπο αυτό το μακρύ χέρι της Εξωτερικής πολιτικής της κόβει και ράβει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη ως είδος τορπίλης που ματαιώνει τα σχέδιά μας.

Γι' αυτό το τελευταίο υπάρχουν πλείστα όσα αποδεικτικά παραδείγματα, ένα από τα οποία μας γυρίζει δυο χρόνια πίσω, στον Οκτώβριο του 2018, όταν η Τουρκία (δια του υπουργού Εξωτερικών της) μπήκε σα σφήνα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την προοπτική συμβιβασμού τους στο θέμα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν κινείται ποτέ τυχαία ούτε θεωρητικολογεί για θέματα, τουλάχιστον, που αφορούν την Ελλάδα. Είναι πρακτικός άνθρωπος, εκμεταλλεύεται τον χρόνο και  εκτελεί κατά γράμμα τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Η επίσκεψή του λοιπόν εκεί στα μέσα του μήνα ήταν ενταγμένη στον σχεδιασμό της Τουρκίας να δηλώνει σε τακτά διαστήματα την παρουσία της στις Βαλκανικές χώρες επιρροής της (Αλβανία, Σκόπια). Χώρες που σχηματίζουν μαζί της στρατηγικό τρίγωνο, το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά σαν ανθελληνικός θύλακας εντός του ΝΑΤΟ.

Τυπικά βέβαια επισκέφθηκε τα Τίρανα βρίσκοντας σαν πρώτη αφορμή ένα εκπαιδευτικό γεγονός.  Ήθελε ''να τιμήσει - στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους - το παράρτημα Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εκεί, που ήταν ελληνικών συμφερόντων αλλά πέρασε τελικά στον έλεγχο του τούρκικου μέσου άσκησης soft power του Ιδρύματος ''Maarif Foundation''.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο Μ. Τσαβούσογλου πήγε στην Αλβανία, για να την ''εφοδιάσει'' με θεσμικά και πολιτικά όπλα εναντίον μας, με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση της Συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Πήγε ως δολιοφθορέας, δηλαδή, για να τορπιλίσει την διευθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας, η οποία ήταν έτοιμη προς υπογραφή με βάση αυτά που ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η δεύτερη αφορμή της επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αλβανία ήταν η ένταση που υπήρχε τη συγκεκριμένη περίοδο εκεί λόγω της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η οποία είχε ξεσηκώσει ανθελληνικό κλίμα σε βάρος της ελληνικής μειονότητας.

Ένα κλίμα που έδωσε στον μεν Ράμα την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει υπονομευτικά σε βάρος των δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας, στον δε Τσαβούσογλου να ακυρώσει την ελληνοαλβανική Συμφωνία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα του Ιουνίου, πέρα απ' το κλείσιμο του ματιού του στο εχθρικά διακείμενο απέναντι στους χριστιανούς μουσουλμανικό ακροατήριο.

Λίγους μήνες πριν, το μακρύ χέρι της Τουρκίας ''άγγιζε'' κριτικά την ελληνική δικαιοσύνη μέσω του εκπροσώπου της κυβέρνησής της Μπ. Μποζντάγ, ο οποίος - στο πλαίσιο της μάχης της χώρας του ''κατά της τρομοκρατίας και των γκιουλενιστών'' - απείλησε ανοικτά με ''πακετάρισμα'' τους  4 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που είχαν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά παρέλευση 18μηνου.

Αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ κατηγορούνταν από την Τουρκία ως ''γκιουλενιστές τρομοκράτες'' (σύμφωνα με την Milliyet) που συμμετείχαν στο πραξικόπημα του 2016 κατά Ερντογάν, ''εμπνευστής του οποίου ήταν ο διαμένων στην Αμερική Τούρκος ιερωμένος Φετουλάχ Γκιουλέν''.

Έτσι αποφάνθηκε άλλωστε προκαταβολικά ο Τούρκος Πρόεδρος, χάρη στον... παρεμβατισμό (''μακρύ χέρι'') και τα κριτήρια δικαιοσύνης και δημοκρατικότητας του οποίου είχαν ''επαναπατριστεί'' στην Τουρκία μέχρι το καλοκαίρι του '18 80 πρόσωπα από 18 χώρες του εξωτερικού...

Το ίδιο σκηνικό έντασης στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας δημιουργήθηκε - για παρεμφερή λόγο - ενάμιση χρόνο αργότερα (Νοέμβριο 2019), όταν ένα ζευγάρι Τούρκων δικαστικών που διώκονταν στην Τουρκία βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα, αν και ούτε εδώ αισθάνονταν ασφαλείς (σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Badische Zeitung), επειδή γνώριζαν μέχρι πού μπορεί να φτάσει στον κόσμο το απειλητικό χέρι της Τουρκίας και του Ερντογάν...

Αυτό το επικίνδυνο ''μακρύ χέρι'' του γείτονα εξ Ανατολών επανήλθε δριμύτερο στον Έβρο. Ένα χέρι ''μη επανδρωμένο'' πολεμικής μηχανής από σύνολο 1000 drones και UAV που διαθέτει η Τουρκία (εναέριο σύστημα παρακολούθησης του γαμπρού του Ερντογάν Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ), εκ των οποίων τα 100 περίπου είναι μεγάλα σε μέγεθος (Bayraktar, Anka)  και πραγματοποιούν αποστολές στο εξωτερικό σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα κέντρα ελέγχου.

Ήταν αυτά που καθοδηγούσαν πριν από τρεις μήνες τον μεταναστευτικό της στρατό για ρίψη δακρυγόνων στους συνοριοφύλακες του Έβρου. Είναι αυτά που και τώρα ''φτάνουν'' το μακρύ χέρι των Τούρκων  ως τη Λιβύη και τα ''Κατεχόμενα'' της Κύπρου.

Μηχανικά όργανα του Ταγίπ Ερντογάν made in Turkey, που εξυπηρετούν τα σχέδια ''κοπτοραπτικής'' του σε βάρος των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Κύπρου. Τα στέλνει στην πρώτη για κατόπτευση της αμυντικής της ισχύος  κι αφού παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της πετώντας πάνω απ' τα νησιά του Αιγαίου, τα κατευθύνει στην Κύπρο για να κάνουν το ίδιο, μέχρι να φτάσουν να προσγειωθούν στο υπό τουρκική κατοχή βόρειο τμήμα του νησιού...

Γι' αυτό, με δεδομένη την ένταση που επιχειρεί η Τουρκία μετά και την νέα πολεμική ενέργεια που πυροδότησε πραγματοποιώντας αποβατικές ασκήσεις στο Αιγαίο ( 9 και 12 Ιουνίου), ο συναγερμός στο κόκκινο για το Πολεμικό Ναυτικό είναι απαιτητός.

Τα πλοία μας πρέπει να βρίσκονται στην ύψιστη επιφυλακή παρακολουθώντας στενά την πορεία των τουρκικών ωκεανογραφικών και των συνοδευτικών τους στη ρότα για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.  Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει ασφαλώς και ο συντονισμός των πλοίων του πολεμικού στόλου μας με τους Σχηματισμούς Ξηράς στα νησιά του Αιγαίου.

Για τον λόγο αυτό και με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία του Π Ν με την Αεροπορία και τις άλλες μάχιμες μονάδες του Στρατού Ξηρά έχουν διεξαχθεί επανειλημμένα ασκήσεις των ΕΔ ''κοινής γραμμής'' με πρωτοβουλία του ΓΕΕΘΑ.

Σε ύψιστη επιφυλακή όμως πρέπει να είναι και τα άλλα δύο Όπλα μας, το Πεζικό και η Αεροπορία. Το πρώτο για να συνδράμει το Δ' Σώμα Στρατού στον Έβρο, σε περίπτωση που η Τουρκία ξεκινήσει εχθροπραξίες με ''θερμό επεισόδιο'' στη Θράκη για λόγους αντιπερισπασμού, ενώ θα διενεργεί ναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Και το δεύτερο για κάλυψη των υποβρυχίων και των φρεγατών μας, που θα παρακολουθούν τα τουρκικά γεωτρύπανα στην επίδειξη δύναμής τους.

Το τελευταίο είναι πολύ πιθανό να συμβεί, καθώς ο προκλητικός γείτονας επιδιώκει επικυριαρχία με βάση τα τετελεσμένα για να δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο προς κάθε κατεύθυνση - και, προπάντων, σ' εμάς - ότι ''τίποτα δεν μπορεί να σχεδιαστεί στην περιοχή χωρίς τη δική της παρουσία''...

Τέλος, επειδή ενδέχεται οι Τούρκοι να προχωρήσουν σε πέραν του αναμενομένου προκλήσεις για να δείξουν τη δύναμη της πυγμής τους και την αποφασιστικότητά τους, ας είναι έτοιμοι για δράση οι Καταδρομείς και οι Ειδικές Δυνάμεις των νησιών μας, που - με γνώμονα την νέα δομή τους - θα έχουν ενεργότερο ρόλο στις ειδικές επιχειρήσεις λόγω και της τεχνογνωσίας την οποία έχουν αποκτήσει απ' τις συνεργασίες τους με δυνάμεις ξένων χωρών (Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις, κυρίως).

Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας επωμίζονται αυτήν τη στιγμή την ύψιστη εθνική ευθύνη εν γνώσει του ότι είναι μοναδική επιλογή μας η υπεράσπιση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μας, η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας μας στο Αιγαίο, η στρατηγική σημασία του οποίου απαιτεί κινήσεις απαλλαγμένες από φοβικά σύνδρομα και τάσεις παραχώρησης κεκτημένων, που θα διαλύσουν κάθε έννοια ισορροπίας στο ελληνικό Αρχιπέλαγος και θα εξυπηρετήσουν ιδανικά τα σχέδια ''κοπτοραπτικής''  της Τουρκίας για Ελλάδα και Κύπρο.

Και ένα μήνυμα - υπενθύμιση, καταληκτικά, για τον κύριο πρωθυπουργό:

Οι Έλληνες, αγαπητέ Κυριάκο Μητσοτάκη, εκλέγουν κυβερνήτες για τα δύσκολα κι όχι για τα εύκολα. Ως εκ τούτου, το ''η αρχή άνδρα δείκνυσι'' θα αποδειχθεί, στην περίπτωσή σας, απ' τον βαθμό αποφασιστικότητας που θα επιδείξετε για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας, απ' τον βαθμό της αντίστασής σας σε εκείνους που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία με στόχο τη ''συνεκμετάλλευση'' του Αιγαίου...

*H Κρινιώ Καλογερίδου είναι συγγραφέας

pronews.gr

photo credits:e-today.gr

Διαβάστηκε 817 φορές