Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 19:14

Η πανδημία «βουλιάζει» τις τράπεζες: Μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων» δημιουργείται

Λόγω του κορωνοϊού υπάρχει αδυναμία πληρωμής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και δανείων που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν και θα σταματήσει η αναστολή πληρωμών οφειλών που έχουν χορηγήσει κυβέρνηση, τράπεζες και διαχειριστές δανείων μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων» που θα «βουλιάξουν» τις τράπεζες.

Το πόσο πίσω θα μείνουν οι πληρωμές θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και το πόσο σύντομα θα επιστρέψει η πραγματική οικονομία στην κανονικότητα.

Εάν ωστόσο επιβεβαιωθούν τα σενάρια που μιλούν για χάσιμο της τουριστικής σεζόν και προβλέπουν ύφεση έως 10%, η δημιουργία μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων χρεών θα είναι αναπόφευκτη.

Στις αρχές του 2020 το συνολικό απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς Δημόσιο και τράπεζες διαμορφωνόταν σε 209 δισ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ήταν 105,6 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχει βεβαιώσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ήταν στα 35,4 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 68 δισ. ευρώ ή στο 40,3% του συνόλου των δανείων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι πρόσθετες επισφάλειες που μπορούν να εγγράψουν οι τράπεζες λόγω των δανείων που θα μείνουν απλήρωτα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού μπορούν να αγγίξουν τα 8 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2020.

Εάν σε αυτό το ποσό προστεθούν πιθανές νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 11 δισ. ευρώ και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσά που για κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν θεωρούνται υπερβολικά, τότε τα νέα «φέσια» θα ανέλθουν σε 20 δισ. ευρώ και το συνολικό απόθεμα των ληξιπρόθεσμων χρεών του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν στο τέλος του 2017.

Εάν τελικά εφέτος έχουμε μια ύφεση της τάξης του 10% και το ΑΕΠ σε ονομαστικά επίπεδα μειωθεί από τα 190 δισ. ευρώ το 2019, στα 170 δισ. ευρώ περίπου το 2020, τότε αυτό το πιθανό απόθεμα ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους ύψους 229 δισ. ευρώ θα αντιστοιχεί στο 135% του ΑΕΠ περίπου!

pronews.gr

Διαβάστηκε 850 φορές