Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:44: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 10:59

ΑΡΠΑ Δυτικής Ελλάδας: Να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση της Υγείας του λαού!

Σημαντική η συνεδρίαση του ΠΕΣΥ της Δευτέρας 

Να μπει πρώτο θέμα η ενημέρωση/συζήτηση μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην επερχόμενη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ.

Ως Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα ζητούσαμε ήδη από τις 28/02 (!) με ανακοίνωσή μας να παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα αναφέραμε:

– Να λειτουργήσουν άμεσα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ στα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας.

– Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων.

– Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, διαγνωστικά τεστ, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.

– Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).

– Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.

– Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε προνοιακά ιδρύματα, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία και τις σχολές.

– Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες-μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση.

Μετά από ένα μήνα, κυβέρνηση και περιφέρεια εγκρίνουν καθυστερημένα έκτακτο κονδύλι για την αγορά εξοπλισμού για κλίνες  ΜΑΦ και ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας. Με έκτακτη «δια περιφοράς» συνεδρίαση και καμία πρόβλεψη για αντίστοιχη συζήτηση στο προγραμματισμένο ΠΕ.ΣΥ, την Δευτέρα 30/03. Μετά από διαρκή καλέσματα των νοσοκομειακών γιατρών, της ΕΙΝΑ, κινητοποιήση του λαού της Δυτικής Ελλάδας που ζητά αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Χρειάζεται, ωστόσο, να γίνουν πολλά ακόμα για να λειτουργήσουν πλήρως οι μονάδες ΜΕΘ και ΜΑΦ, για να θωρακιστουν πραγματικά οι δημόσιες δομές υγείας.

Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο, μπροστά στη προγραμματισμένη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τη Δευτέρα 30/03 να γίνει αναλυτική συζήτηση και πλήρης ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη Δυτική Ελλάδα και την κατάσταση που επικρατεί στις τοπικές μονάδες Υγείας. Να καλεστούν στην συνεδρίαση όλοι όσοι είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης μέσα στα Νοσοκομεία, οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών. Να μπει πρώτο θέμα στη συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Μπροστά σε ένα πρωτοφανή κίνδυνο για την υγεία του λαού, κίνδυνος που εντείνεται ακόμα περισσότερο λόγω της διαρκούς πολιτικής διάλυσης της δημόσιας δωρεών υγείας από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, το περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να βρίσκεται σε καθεστώς διαρκούς συνεδρίασης για το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, με πρωταρχικό σκοπό τη συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συσσωρεύονται στο λαό και τους εργαζόμενους από την πανδημία και τις ταξικές πολιτικές αντιμετώπισής της.

Αυτήν την ώρα απαιτείται στάση μαχητικής διεκδίκησης, απέναντι σε μια κυβέρνηση  η οποία αντί να προσλάβει γιατρούς και να ανοίξει μονάδες υγείας τα ρίχνει στην ατομική ευθύνη, το γυρνά στον εθελοντισμό και μοιράζει εκατομμύρια σε ιδιωτικές δομές Υγείας.

Η Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα θα καταθέσει προτάσεις στη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ τη Δευτέρα 30/03 στη παραπάνω κατεύθυνση.

Για την Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα

Χρήστος Κοσίνας

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Αχαΐας

sinidisi.gr