Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  2:26: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2020 14:56

Όλα ή τίποτα: Ποια θα είναι η απάντηση της Ελλάδας στον Ερντογάν εάν «τρυπήσει» το Καστελόριζο - Και στο βάθος η Χάγη

Χ.Ακάρ: «Έχετε στρατιωτικοποιήσει 16 νησιά - Μη δοκιμάζετε τη δύναμή μας»

Πλέον, είναι και επίσημο: όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, ο Ιμπραχίμ Καλίν, η Τουρκία θα προβεί σε γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες στο σημείο μεταξύ Καστελόριζου και Λιβύης ενώ ο ΥΠΑΜ της Τουρκίας Χ.Ακάρ δηλώνει ότι δεν πρέπει να δοκιμάσουμε την δυναμή τους. 

Έρχεται η στιγμή της κρίσης όπου θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα όλα ή τίποτα, ή μήπως στο βάθος είναι η Χάγη για την κυβέρνηση;

«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη. Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», ήταν τα λόγια του Καλίν.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, τον πλέον εμφατικό, η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα. 

Κι εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα: πώς θ’ απαντήσει η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Η Τουρκία θα περάσει τα όρια και τότε τι;

Υπάρχει η μία πλευρά που υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός πρέπει ν’ «απαντήσει» με σκληρό τρόπο και να προκαλέσει θερμό επεισόδιο ή «πόλεμο ολίγων ημερών» ούτως ώστε να κοπεί ο βήχας στον Ερντογάν.

Υπάρχει, φυσικά, και η άλλη που ισχυρίζεται πως ο διπλωματικός τρόπος είναι ο καλύτερος και ότι οι όποιες διαφορές πρέπει να λυθούν στη Χάγη, όπου και η Ελλάδα θα έχει το πάνω χέρι.

Χ.Ακάρ: "Παράνομη η στρατιωτικοποίηση 16 νησιών – Μη δοκιμάζετε τη δύναμή μας"

Μια ακόμα προκλητική δήλωση έκανε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ εναντίον της Ελλάδας.

Ο Ακάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο με ιδιαίτερα προκλητική γλώσσα.

«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ακόμα: «Περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει.

Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας» κατέληξε οι Ακάρ».

Και στο βάθος Χάγη;

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” ο Ερντογάν επιθυμεί να ξεκινήσει μία συνολική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης.

Είναι χαρακτηριστικό, πως την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε: “Υπήρξε ένταση με την Ευρώπη λόγω των γεωτρήσεών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και με το μνημόνιο που υπογράψαμε με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, επειδή η Ε.Ε. δεν ήταν αντικειμενική.

Ομως εμείς, ενώ υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, εκτός των Ελληνοκυπρίων, για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Οταν η Τουρκία έχει τέτοια θετική στάση, είμαστε εναντίον κάθε προσπάθειας αποκλεισμού της χώρας μας”.

Έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προτείνει η ίδια η Τουρκία να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας που δεν έχει κηρύξει και της περιοχής που η Τουρκία υποστηρίζει πως της ανήκει, σύμφωνα με το μνημόνιο με τη Λιβύη, αλλά και μέχρι την Κύπρο.

Στο ζήτημα του Αιγαίου θεωρείται πως πρέπει προηγουμένως να διευθετηθούν διμερώς και άλλα ζητήματα, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων σε συνδυασμό με τον εναέριο χώρο, οι (κατά τους Τούρκους) “γκρίζες ζώνες”, με την υποσημείωση ότι αν δεν καταλήξουν κάπου οι διαπραγματεύσεις, θα μπορούν να οδηγηθούν επίσης στη Χάγη.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια τέτοια πρόταση για κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο να έρθει προς την Ελλάδα από την κυβέρνηση της Τρίπολης του Σάρατζ, που είχε στείλει, πριν από το μνημόνιο με την Τουρκία, διαβήματα στην Αθήνα για παραχωρήσεις οικοπέδων της Ελλάδας, νοτίως της Κρήτης. Η Τρίπολη ζητούσε διευκρινίσεις, καθώς θεωρούσε πως οι παραχωρήσεις εφάπτονταν με περιοχές της δικής της υφαλοκρηπίδας.

Στην Άγκυρα έχουν εξετάσει αναλυτικά τις αποφάσεις της Χάγης, όπως για παράδειγμα εκείνη που έχει δικαιώσει τη Λιβύη έναντι της Μάλτας. Το δικαστήριο έδωσε μικρότερο δικαίωμα στη Μάλτα επειδή είναι νησί, παρόλο που είναι κράτος.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε περίπτωση που οδηγηθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου στη Χάγη, η Τουρκία εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα κερδίσει όλα τα σημεία του Χάρτη της Σεβίλλης.

Στο σημείο αυτό, βεβαίως, έχει μεγάλη αξία η θέση που έχει διατυπώσει η Ελλάδα επί υπουργίας Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για καθορισμό ενιαίας υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι και το Καστελλόριζο, η υφαλοκρηπίδα του οποίου θα είναι προφανώς ο πρώτος στόχος της Άγκυρας σε μία πιθανή προσφυγή στη Χάγη.

pronews.gr

 

Διαβάστηκε 974 φορές