Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:39: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 18:01

«Κάτω από τη βάση» του ΕΣΠΑ η Δυτική Ελλάδα

Μόλις στο 25% έκλεισε η απορρογητικότητα για το 2019

Η κίνηση του σχεδιάζει το Υπουργείο Εσωτερικών

Στο 29% έκλεισε για το 2019 η απορρόφηση των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020. Γεγονός που εκτιμάται ως απογοητευτική επίδοση με δεδομένο ότι απομένουν μόλις τρία χρόνια προκειμένου να απορροφηθούν τα υπόλοιπα κοινοτικά χρήματα και να μην υπάρξει απώλεια πόρων. Η Δυτική Ελλάδα, όπως είχε καταγράψει η «Σ» από τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφει μια κακή επίδοση, κάτω από το μέσο όρο, αφού το 20% και κάτι του περασμένου Σεπτεμβρίου έγινε μόλις και μετά βίας 25,19%. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Δυτική Ελλάδα μεταξύ των περιφερειών της χώρας κατατάσσεται Τρίτη από το τέλος ξεπερνώντας μόνο τη Θεσσαλία και την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη που έχουν ποσοστά απορρόφησης 19,66% και 19,55% αντίστοιχα.

Η απογοητευτική κατάσταση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ καταγράφεται και στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ΕΣΠΑ των Υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος. Στο λεγόμενο ΥΜΕΠΕΡΑΑ λοιπόν έχουν ενταχθεί μεγάλα έργα τόσο στον τομέα των υποδομών (οδικά, λιμενικά έργα κτλ) όσο και στο τομέα της διαχείρισης του περιβάλλοντος με αιχμή του δόρατος τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που ακόμη δεν έχουν προχωρήσει.

Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ο κίνδυνος της απώλειας πόρων και με δεδομένο πως ούτε η λύση των έργων «γέφυρες» δεν είναι η πλέον κατάλληλη, αφού η επόμενη προγραμματική περίοδος δεν θα χρηματοδοτεί δράσεις που χρηματοδοτούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ, το Υπ. Εσωτερικών αποφάσισε να φτιάξει τη δική του Διαχειριστική Αρχή, με σκοπό να διαχειριστεί εκείνο ένα μέρος των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Τις αμέσως προσεχές διάστημα μάλιστα αναμένεται ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος να ενημερώσει και το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τις κινήσεις του Υπουργείου. Εξάλλου το Υπουργείο Εσωτερικών με την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος» -και μέχρι να υπάρξει η διάδοχη κατάσταση- φιλοδοξούσε εξ’ αρχής να μεταθέσει αρκετά έργων των δήμων στο ΕΣΠΑ προκειμένου να «σπρώξει» την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.

 
Τα ποσοστά απορρόφησης των περιφερειακών προγραμμάτων
πηγή: http://anaptyxi.gov.gr

Ορόσημο η επικείμενη  αναθεώρηση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας είναι γνωστό ότι οι επιμέρους τομείς που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο άξονας προτεραιότητας 2 που αφορά το περιβάλλον και ο άξονας προτεραιότητας 3 που αφορά τις υποδομές. Από τα 121 εκατ. του άξονα προτεραιότητας 3 έχουν απορροφηθεί  λιγότερο από το 10% των διαθέσιμων πόρων! Ενώ άλλα εμβληματικά και μεγάλου προϋπολογισμού έργα, όπως αυτό της έλευσης του φυσικού αερίου δεν έχουν μέχρι στιγμής προχωρήσει, καθώς υπάρχει προβλήματα βιωσιμότητας και ωριμότητας. Ωστόσο τα χρήματα περιμένουν… αλλά δεν μπορούν να περιμένουν για πολύ ακόμη…

Η νέα περιφερειακή αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη έχει ήδη σχεδιάσει κάποιες κινήσεις προκειμένου να «απογειώσει» την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων σε συνεργασία τόσο με διάφορα Υπουργεία, όσο και με τις δημοτικές αρχές της περιοχής προκειμένου να προχωρήσουν τα ώριμα έργα και να προκύψει ωριμότητα εκεί που δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί ένα από τα σημαντικότερα αίτια της χαμηλής απορροφητικότητας είναι το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει ωριμότητα στα προτεινόμενα έργα είτε λόγω ελλιπούς σχεδιασμού, είτε λόγω μεγάλων καθυστερήσεων σε θέματα που σχετίζονται με τις αδειοδοτήσεις από διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση το σημείο ορόσημο  για το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας και εκεί όπου η νέα περιφερειακή αρχή θα δώσει το στίγμα της θα είναι η επικείμενη αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, πιθανόν μέσα στην άνοιξη. Εκεί αναμένεται να δούμε εντάξεις νέων έργων, πιθανώς και έργων που έχουν σχεδιαστεί από Υπουργεία ή δημόσιους οργανισμούς κυρίως στον τομέα των μεταφορών, αλλά και μεταφορά πόρων σε τομείς όπου υπάρχουν ώριμα έργα.

Δημήτρης Παπαδάκης για την Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1048 φορές