Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:57: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 17:58

Σε διαρκή συρρίκνωση

Όταν η Ελλάδα διχάζονταν για τη Συμφωνία των Πρεσπών μάλλον από ελαχίστων το μυαλό θα πέρασε η σκέψη πως ίσως βρεθεί κάποιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων. Το βασικότερο επιχείρημα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν το κάνουμε συμμάχους μας τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μην πέσουν στην «αγκαλιά» του Ερντογάν. Το επιχείρημα αυτό είχε μια κάποια βάση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. γιατί το ΝΑΤΟ έχει αποδείξει πλείστες όσες φορές ότι δεν επεμβαίνει ούτε ειρηνευτικά στις τυχόν διαφορές μεταξύ δύο μελών της συμμαχίας.

Ήρθε όμως ο Μακρόν με το βέτο του και η Συμφωνία των Πρεσπών «κατέρρευσε»… Ήδη από πολλούς ειδικούς εκφράζονται φόβοι πως ίσως υπάρξουν σοβαρές συνέπειες ως προς την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από πλευράς των Σκοπιανών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έρχεται στην κατοχύρωση της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, μέσα από την αλλαγή της ονομασίας σε όλα τα κρατικά έγγραφα που προορίζονται για εσωτερική χρήση. Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαρτά αυτές τις αλλαγές από τα βήματα της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα προβλέπεται στη Συμφωνία ότι «η έκδοση των εγγράφων θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της ΕΕ στο συναφές πεδίο, και θα ολοκληρώνεται εντός πέντε ετών από τότε». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επειδή τα «κεφάλαια» των διαπραγματεύσεων αφορούν διαφορετικούς τομείς, που με τη σειρά τους αντιστοιχούν σε υπουργεία ή άλλους δημόσιους οργανισμούς της γειτονικής χώρας, η νέα ονομασία ως προς την εσωτερική χρήση θα κατοχυρωνόταν σταδιακά με βάση την πορεία της σχετικής διαπραγμάτευσης. Τώρα με την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών να αναβάλλεται, είναι προφανές ότι η αντίστοιχα αναβάλλεται και η έναρξη της αλλαγής της ονομασίας της γειτονικής χώρας στα αντίστοιχα εσωτερικά έγγραφα.

Επομένως η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την erga omnes χρήση του ονόματος. Υποτίθεται όμως ότι η Ελλάδα για το ergao mnes πάλευε… Είναι πια οφθαλμοφανές πόσο κακή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών για την Ελλάδα. Τώρα δεν θα έχουμε το erga omnes οι Σκοπιανοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το «Μακεδονία» σκέτο στο εσωτερικό και το «Βόρεια Μακεδονία» στο εξωτερικό, γράφοντας το «Βόρεια» με μικροσκοπικά γραμματάκια και το «Μακεδονία» με τεράστια, όπως συνέβη πρόσφατα στη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης, τη μεγαλύτερη ίσως έκθεση βιβλίου στον κόσμο. Όπου οι Σκοπιανοί, με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποθέτουμε πως θα μιλούσαν για βιβλία γραμμένα από «Μακεδόνες» στη «Μακεδονική» γλώσσα… Για τόσο επιζήμια συμφωνία μιλάμε, αφού κανείς δεν πρόβλεψε να ζητήσει από τους Σκοπιανούς δεσμευτικό τρόπο γραφής του νέου ονόματός τους.

Ο Μακρόν βέβαια έκανε τη δουλειά του για τη χώρα του. Πιθανόν κοιτώντας προς το εσωτερικό του και του φόβου νέων μεταναστευτικών ρευμάτων, στον οποίο επενδύει η Λεπέν. Πιθανόν όμως το γαλλικό βέτο να σχετίζεται με γεωπολιτικά συμφέροντα της Γαλλίας, που αψήφησαν τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια. Δεν είναι της παρούσης να αναλύσει κανείς τη γαλλική στάση. Το θέμα είναι τη κάνουμε εμείς. Η Ελλάδα λοιπόν εδώ τις τελευταίες δεκαετίες μικραίνει. Μικραίνει σε όλα τα επίπεδα. Σε πολιτικό, δημογραφικό, οικονομικό. Δυστυχώς η Ελλάδα θυμίζει την συνεχώς συρρικνούμενη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τα χρόνια πριν την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Και η Τουρκία του Ερντογάν απειλεί αυτή η συρρίκνωση να γίνει και σε εδαφικό επίπεδο. Το κάνει ήδη στην Κύπρο με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της μεγαλονήσου. Αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά μας.

Τώρα λοιπόν που φτάσαμε στο σημείο τα Σκόπια φαίνονται «μεγαλύτερα» από την Ελλάδα, χρειάζεται να ξυπνήσουμε από το λήθαργο στον οποίο βρισκόμαστε. Διαφορετικά η συρρίκνωση της χώρας θα συνεχιστεί.

Του Δημήτρη Παπαδάκη – Εφημερίδα «Συνείδηση»

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 1401 φορές