Τετάρτη, 14η Μαίου 2025  8:47: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 14 Μαϊος 2025 20:30

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: H Κομισιόν παραβίασε τους κανόνες διαφάνειας με τα SMS της Ο.Φον ντερ Λάιεν στον Α.Μπουρλά

Η Κομισιόν παραβίασε τους κανόνες διαφάνειας με τα SMS της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα το 2021, σύμφωνα με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου την Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο αποφάσισε ότι η Κομισιόν «δεν έδωσε εύλογη εξήγηση για να δικαιολογήσει» την απόρριψη του αιτήματος δημοσιογράφου για πρόσβαση στα κείμενα.

Η απόφαση αυτή είναι πιθανό να προσελκύσει σημαντικές πολιτικές αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Το ιστορικό
Η υπόθεση απορρέει από μια καταγγελία του 2023 που κατέθεσε η εφημερίδα The New York Times μετά την άρνηση της Επιτροπής να δώσει στη δημοσιότητα τα SMS που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα το 2021, ενώ η πανδημία του Covid-19 μαινόταν στην Ευρώπη.

Η διαμάχη σχετικά με τα μηνύματα – που φέρεται να συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα εμβόλια – προκάλεσε κατηγορίες για θεσμική αδιαφάνεια στα υψηλότερα επίπεδα του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

pronews.gr

Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call