Παραγκωνίζονται οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες με τις πολιτικές επιλογές για τις Ενεργειακές Κοινότητες, σύμφωνα με τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ -Οικολογία. Και προτείνουν αλλαγές, ώστε να διασφαλίζεται η Ενεργειακή Δημοκρατία, με εξοικονόμηση, αυτονομία και προστασία του περιβάλλοντος.
Η υιοθετημένη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που υποσκάπτεται από τους συντηρητικούς και την ακροδεξιά, έχει στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, μεριμνώντας ταυτόχρονα ώστε «Κανένας άνθρωπος και καμιά περιφέρεια δεν μένουν στο περιθώριο». Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή των πολιτών για μια δίκαιη μετάβαση.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία εκτιμούν ότι:
- Πράσινη μετάβαση σημαίνει δίκαιη μετάβαση και αυτή σημαίνει δημοκρατία, άρα ο κάθε πολίτης πρέπει να έρθει σε θέση ευθύνης και ως παραγωγός και ως καταναλωτής.
- Να μπει ένα τέλος στην ενεργειακή φτώχεια και φρένο στην κερδοσκοπία των εταιρειών της ενέργειας, να συγκρατηθούν οι τιμές της αγοράς γενικότερα και να σταματήσει η κυβέρνηση να ανάγει όλες τις νέες ανατιμήσεις στην πράσινη μετάβαση.
- Η οικονομία και η προστασία του περιβάλλοντος πάνε μαζί και επιτυγχάνονται μέσω της υπεύθυνης παραγωγής και κατανάλωσης, σε αντίθεση με τα μεγαθήρια των βΑΠΕ και το απαρχαιωμένο Χωροταξικό των ΑΠΕ, που δεν προστατεύει αποτελεσματικά ούτε τη φύση ούτε και το κλίμα.
Οι πολίτες πρέπει να ενισχυθούν σε τρεις άξονες:
- Ενίσχυση της ενεργειακής εξοικονόμησης σπιτιών και επιχειρήσεων μέσω ενεργειακών επιθεωρητών με επιχορήγηση έργων εξοικονόμησης που περιλαμβάνονται στο εξοικονομώ, ανεξάρτητα από την ένταξη στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Σήμερα είναι μεγάλος ο αριθμός των πολιτών που αυτοβούλως και χωρίς κίνητρα ή επιδοτήσεις εγκαθιστούν διπλά τζάμια, μονώσεις, αντλίες θερμότητας και άλλες δράσεις που είναι ενταγμένες στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
- Ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας:
(α) σπιτιών και επιχειρήσεων, ώστε να είναι δυνατή η αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση. Σήμερα είναι εφικτό με 5-10.000 € να γίνει ενεργειακά αυτόνομο ένα σπίτι ή μικρή επιχείρηση.
(β) Στην ίδια κατεύθυνση να παρέχεται ενίσχυση για ενεργειακή αυτονομία ολόκληρων περιοχών και ιδιαίτερα νησιών.
- Ενίσχυση της συλλογικής παραγωγής ενέργειας με ενεργειακές κοινότητες.
Σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Ντελφτ μέχρι το 2050 κάθε δεύτερος πολίτης της ΕΕ θα μπορούσε να παράγει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια και να καλύψει το 45% της ζήτησης της ΕΕ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό ότι 45 Δήμαρχοι της χώρας αρνούνται το πρόγραμμα "Απόλλων", του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διεκδικούν ουσιαστική συμμετοχή των Δήμων στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -Οικολογία εκτιμούν πως για τις ενεργειακές κοινότητες θα πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις όπως:
- Να ξεκαθαριστεί το μητρώο των ενεργειακών κοινοτήτων με βάση την οδηγία 2019/944 ED[1] διασφαλίζοντας ότι η ηγεσία τους δεν είναι στα χέρια εμπειρογνωμόνων και συμβούλων[2] ή μεγάλων επιχειρήσεων.
- Ο ΔΕΔΔΗΕ να απελευθερώσει ακόμα περισσότερο ενεργειακό χώρο, θεωρώντας ως πρώτης προτεραιότητας μια ενεργειακή κοινότητα απέναντι σε μια κερδοσκοπική επιχείρηση.
- Να εξασφαλιστεί χρηματοδοτική στήριξη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τις υπάρχουσες αλλά και για τη σύσταση νέων ενεργειακών κοινοτήτων
- Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα.[3]
- Απαιτείται ενημέρωση:
- για την πραγματική "Ενεργειακή Δημοκρατία",
- για τις δυνατότητες της συμμετοχικής κοινωνίας να μπορεί να διαμορφώσει το ενεργειακό μας μέλλον,
- για τους τρόπους που μπορούμε να διασφαλίσουμε μια δίκαιη μετάβαση για όλους.