Δευτέρα, 16η Σεπτεμβρίου 2024  6:55: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 17 Αυγούστου 2024 21:56

«Κάνει πίσω» το Ιράν; – Αφαίρεσε τα καύσιμα από τους βαλλιστικούς πυραύλους που θα χρησιμοποιούσε εναντίον του Ισραήλ

Μετά από μία περίοδο αυξημένης ετοιμότητας για τις ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω της άυξησης της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά από τη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς στην Τεχεράνη, η Αεροδιαστημική Διοίκηση του Ιράν φαίνεται πως μειώνει το επίπεδο ετοιμότητας των πυραυλικών δυνάμεων της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι Ιρανοί αφαίρεσαν τα υγρά καύσιμα από τους βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου και αυξημένου βεληνεκούς που διαθέτουν, αντλώντας τα πίσω στις δεξαμενές των εγκαταστάσεων εκτόξευσης.

Οι πύραυλοι οι οποίοι διαθέτουν υγρά καύσιμα είναι αυτοί που σημειώνουν και τη μεγαλύτερη εμβέλεια, ωστόσο, οι νεότεροι ιρανικοί πύραυλοι με στερεά καύσιμα έχουν ούτως ή άλλως την απαιτούμενη εμβέλεια για να φθάσουν να πλήξουν το έδαφος του Ισραήλ.

Πιθανώς η ενέργεια των Ιρανών να μειώσουν το επίπεδο συναγερμού των πυραυλικών δυνάμεών τους να είναι προϊόν ενός σχεδίου παραπλάνησης με στόχο το Ισραήλ και τους δυτικούς συμμάχους: αποσύροντας την κύρια δύναμη των πυραυλικών όπλων τους, «θολώνουν τα νερά» για μία πολύ πιο απρόβλεπτη επίθεση με πιο σύγχρονα βαλλιστικά συστήματα.

Παράλληλα, το Ιράν φαίνεται να αναβάλλει για ακόμη μια φορά τα πλήγματα αντίποινα κατά του Ισραήλ, και για να δώσει χρόνο στους μεσολαβητές να προωθήσουν την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ είχε επίσης αξιολογήσει πως το Ιράν έχει μειώσει το επίπεδο ετοιμότητας των πυραυλικών μονάδων του.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της, φαίνεται να προχωρά προς την πραγματοποίηση πλήγματος εναντίον των Ισραηλινών χωρίς να περιμένει τις κινήσεις του Ιράν και την εξωτερική του υποστήριξη. 

Η Χαμάς επίσης, έχοντας δηλώσει πως δεν θα συμμετέχει σε καμία ειρηνευτική διαβούλευση προς το παρόν, έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να αναδιοργανωθεί στρατιωτικά και πολιτικά.

Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν δηλώσει πως, σε κάθε περίπτωση, η ιρανική αντίδραση, που έχει ήδη φανεί να καθυστερεί αρκετές φορές, θα πραγματοποιηθεί σε «ανύποπτο χρόνο».

pronews.gr

Πολυμέσα